Riksja Travel Suriname

Naar boven

Geld in Suriname

Voorbereid op reis

Natuur in Boven Suriname hoogtepunten rondreis

Valuta van Suriname

In Suriname betaal je met de Surinaamse Dollar, wat ook wel wordt aangeduid met de afkorting SRD of met het $-teken. Er zijn bankbiljetten van 5, 10, 20, 50 en 100 Surinaamse dollar. Voor de munten gelden de volgende eenheden: 1, 5, 10, 25, 100 en 250 cent.

Suriname - bronsberg

Geld opnemen of wisselen

Je kunt meteen op de luchthaven van Paramaribo pinnen of geld wisselen. Op de luchthaven kun je maximaal 400 Surinaamse dollar opnemen en in de stad is dit vaak 1.000 of 2.000 SRD, afhankelijk van bij welke bank je pint. In de hoofdstad Paramaribo vind je genoeg banken en pinautomaten, maar daarbuiten zijn deze een stuk moeilijker te vinden of helemaal niet. Neem daarom voldoende geld op voordat je Paramaribo verlaat en naar andere plekken reist.

Een andere mogelijkheid is het wisselen van geld bij cambio’s. De wisselkoers kan hier voordeliger zijn dan in de officiële banken, maar het is wel altijd aan te raden om dit goed te controleren. Het kan voorkomen dat je krijgt aangeboden om op straat te wisselen voor een goedkopere prijs, maar doe dit vooral niet. Ook is het af te raden om bij een automaat geld op te nemen als het al donker is. In Nederland kun je van te voren geen geld wisselen, omdat je hier geen Surinaamse dollar kunt verkrijgen.

Betalen in Suriname

In Suriname worden over het algemeen creditcards geaccepteerd bij grote en duurdere winkels, maar ook in restaurants en hotels. Controleer dit wel van tevoren, want dit hoeft niet altijd zo te zijn. Daarnaast betaal je meestal zo’n 3 tot 5% extra. Ook is het zo nu en dan mogelijk om met een normale bankpas te betalen, mits je deze op ‘Wereld’ hebt gezet. Houd er wel rekening mee dat deze kans een stuk kleiner is als je Paramaribo verlaat. Daarom is het altijd aan te raden om voldoende cash mee te nemen.

Ook is het op sommige plekken mogelijk om met de euro te betalen. Echter, bewaar dit cashgeld alleen voor noodsituaties. Ook in Frans Guyana, waar je met ons eventjes heen kunt gaan, kun je met de euro betalen.

Het geven van fooi

Fooi geven in Suriname is gebruikelijk en dit wordt dan ook erg gewaardeerd. Je kunt denken aan een fooi van 10% als je in een restaurant hebt gegeten. Maar soms wordt de fooi op de bon al meegerekend en in dat geval dien je dus op te letten dat je niet dubbel fooi geeft. Als je graag wat extra’s wilt geven aan kamermeisjes, gidsen of taxichauffeurs, dan kun je een lager percentage aanhouden.

Koers Surinaamse dollar

Op dit moment (juli 2020) is 8,46 Surinaamse dollar ongeveer €1. Je kunt het natuurlijk ook andersom berekenen: 100 Surinaamse dollar is zo’n €11,80. Om een beter beeld te schetsen van de dagelijkste kosten, hebben we een aantal prijzen voor je op een rijtje gezet:

>Een biertje kost ongeveer €1.
>Een lunch kun je al krijgen voor €5.
>Een driegangendiner kost zo’n €20.
>Een taxirit van zo’n tien kilometer kost ongeveer €15.

Let goed op je geld

Hoewel Suriname een veilig land is, blijft het een armer land dan Nederland en daarom is het altijd verstandig om goed op je geld te letten. Omdat je buiten Paramaribo op veel plekken niet kunt pinnen en daarom veel cashbedrag op zak hebt, is het slim om dit bedrag verdelen over kleinere bedragen die je vervolgens op verschillende plekken kunt verstoppen. Denk bijvoorbeeld aan je tas, in een moneybelt, in een telefoonhoesje of elders. En daarbij is het ook beter dat meerdere personen geld op zak hebben.

background-pattern