Naar boven

Tips Preikestolen

Tips voor jouw hike naar de Preikestolen

blog

Ga jij tijdens je Noorwegen-reis naar Stavanger? Dan heb je waarschijnlijk een hike naar Preikestolen gepland staan, the place to be als het gaat om unieke uitzichten. Wij geven je tips over de hike naar Preikestolen Noorwegen toe, maar ook over hoe je het extra gaaf kunt maken.
Decorative torn edge
Geschreven op
donderdag 27 mei
Geschreven door
Tom Acda

De Preikeswat?

Mocht je geen idee hebben waar we het over hebben, dan praten we je even bij. De Preikestolen is een rots in de buurt van Stavanger die ongeveer 600 meter boven de Lysefjord uitsteekt. We bedoelen hier dan ook dat het letterlijk uitsteekt. Haast alsof de natuur een observeerdeck gemaakt heeft, maar dan zonder hekken en met een diepte van honderden meters.

In minstens 2 uur klim je vanaf het startpunt 500 meter omhoog en in 4 uur klauter je terug. Totaal is de hike maar 8 kilometer en dat klinkt voor vele misschien weinig, maar de tocht is op veel plekken steil en zwaar. Om de Preikestolen te bereiken raden wij aan minimaal een hele dag te nemen, je voor te bereiden op spierpijn en als het even kan thuis alvast te trainen.

Preikestolen Noorwegen
Hike Preikestolen

Waar kun je rekening mee houden?

Je reis staat, je gaat naar Noorwegen en wilt hoe dan ook naar de Preikestolen. We geven je de basics zodat je met een lekker voorbereidt gevoel op pad kunt gaan. Lees vooral ook verder, want we geven ook enkele insider-tips van onze Noorwegen-experts die jouw reis nog gaver kunnen maken!

De eerste en voor ons de belangrijkste; neem een warm vest en regenjas mee, want het weer kan plots omslaan. Niemand houdt van wandelen in oncomfortabele natte kleding. Vraag bij je slaapplek wat voor weer verwacht wordt, zij kennen de omgeving en kunnen je haarfijn vertellen hoe je dag er uit gaat zien.

Lekker comfortabele sneakers dragen is fijn in de stad, maar zorg in dit geval echt voor goede wandelschoenen. Ze zien er niet altijd even hip uit, maar je gaat enorm blij zijn met de goede steun voor je voeten. Halverwege de hike last krijgen van je voeten en dan weten dat je nog een paar uur moet, daar zit je niet op te wachten.

Houdt er rekening mee dat je midden in de natuur aan het wandelen bent. Hier zijn dus geen toiletten, ga dus voordat je begint met wandelen. Is het toch een noodgeval, ga dan op een lager punt dan het pad en vermeid stromen en meren. Natuurlijk neem je het afval mee tot je een afvalbak tegenkomt.

Een relaxte start

De manier om je hike naar de Preikestolen te beginnen vinden wij met de boot. Dat klink misschien gek, een wandeltocht beginnen met de boot, maar wij vinden dat je dit niet kun missen. Je vaart over de fjord langs idyllische eilanden, een rotsachtige kust, steile bergen én watervallen. Je dag begint dus heerlijk relaxt en je hebt meteen een geweldige omgeving om je heen die puur natuur is.

Na misschien wel een van de mooiste boottochten ooit stap je uit bij Forsand, waar je met de bus naar het startpunt van Preikestolen kunt. In Forsand kun je ook nog even inslaan voor de wandeling, want onderweg kom je niks meer tegen.

Preikestolen eindpunt
Zonsopgang

Zonsopgang bij de Preikestolen

Zoals we al benoemde, wil je minstens één dag uittrekken voor de tocht naar de Preikestolen. Dit betekend wel dat je een volle dag hebt en uitgeput terug bij je hotel aankomt. Zit je hier niet zo op te wachten en neem je liever de tijd? Dan wil je overnachten onderaan de Preikestolen. Niet alleen kun je op je eigen tempo naar het uitkijkpunt in de regio, maar overnacht je in de gaafste omgeving met uitzichten over de fjord.

Wil je de zonsopgang meemaken boven op de Preikestolen? Ga dan vroeg uit de veren en midden in de nacht het laatste stuk van de hike tegemoet. Samen met een zaklamp op je hoofd en een ontbijtje achter je kiezen kom je als eerste aan. De Preikestolen heb je compleet voor jezelf. Daar komt bij dat die zonsopgang de omgeving en ervaring zo veel gaver maakt!

Zomertip: Start in de zomer met de nachthike om 2:30, de zon komt namelijk vroeg op!

De beste wandelperiode

Het wandelseizoen begint in mei en duurt tot en met oktober. In deze periode zal het drukker zijn en zal je overdag niet gauw alleen zijn op de Preikestolen. Je kunt de hike heel het jaar door doen, maar van november tot en met april heb je speciale uitrusting nodig. Huur hoofdlampen, stijgijzers en het belangrijkste; een gids.

Voor onze het ideale moment is begin juni of heel september. Op deze momenten zijn er minder reizigers en heb je toch wat lekkerder weer. Dé perfecte combinatie!

Noorwegen Preikestolen
Kjeragbolten

Nog geen spierpijn?

Dan wil je naast de Preikestolen de omgeving van de Lysefjord ontdekken, want naast het prachtige uitzicht en de boottocht kun je hier zoveel meer. Reken een paar dagen extra en je ziet eigenlijk alleen maar unieke dingen. Rust dus even goed uit na je hike naar de Preikestolen en trek de wandelschoenen maar gauw weer aan!

Bezoek de langste houten trap ter wereld bij Flørli en trotseer de 4444 (!) piepende houten treden. Zo klauter je langzaam 740 meter omhoog voor een welverdiend uitzicht. Niet veel verder kun je ook naar Kjrag klimmen, de hoogste top van de Lysefjord. Niet alleen is dit een vergezicht waar je U tegen zegt, maar je hebt hier ook de Kjeragbolten-rots; een grote steen die geklemd zit tussen twee kliffen.

Meer Noorwegen?

Dan zit je hier goed, want we bieden meer dan enkel Stavanger en omgeving. Bekijk nog meer van die bijzondere fjorden, maak een gletsjerwandeling of ga op foodsafari in Bergen. Je kunt jouw Noorwegen-reis indelen hoe jij dit wilt, met onze bouwstenen of kant-en-klare-reis rondreizen!

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern