Naar boven

Om déze 6 redenen verdient Chili een plek hoog op je bucketlist

blog

Chili is hét land voor avontuurliefhebbers die geen genoegen krijgen van veelzijdige landschappen. Bergen, woestijnen, uitgestrekte vlaktes, gletsjers én stranden, wat wil je nog meer? Je reist over de stoffige woestijnvlakten langs witgetopte vulkanen, dwaalt tussen de mysterieuze beelden op Paaseiland en geniet van een lekker Chileens wijntje na een fietstocht door de wijnvallei. Ben jij nieuwsgierig naar Chili als reisbestemming? Wij zetten de zes belangrijkste redenen om Chili op je bucketlist te zetten op een rij.
Decorative torn edge
Argentinië vakantie

1. Doe maar lekker veelzijdig

Chili is een ‘lang’ (en relatief smal) land. Het land strekt zich hemelsbreed meer dan 4200 kilometer lang uit langs de Grote Oceaan en is minimaal 64 kilometer breed en maximaal 350 kilometer. Ter vergelijking: ons kikkerlandje is van oost naar west 200 kilometer breed, dus plak iets meer dan anderhalve Nederlandjes naast elkaar en je hebt de maximale breedte van Chili.

Door die duizenden uitgestrekte kilometers zijn er verschillende klimaatgebieden in het land en is er dus ook een gigantische diversiteit in natuur. In het zuiden sta je op een gletsjer, in het noorden in de gortdroge Atacama-woestijn – waar een deel van zelfs de Dode Vallei wordt genoemd – en de duizenden kilometers lange kustlijn herbergt een aantal van de mooiste stranden van Zuid-Amerika. De ruige berglandschappen en desolate vlaktes van natuurpark Torres del Paine hangen niet voor niets bij veel natuurliefhebbers ingelijst aan de muur. Kortom: wil je een land waarbij bijna elke meter anders is, dan móét je naar Chili.

2. Wijn, wijn en nog eens wijn

Chileense wijnen zijn wereldberoemd en ook in Europese wijnschappen kom je vaak een aantal wijnen uit Chili tegen. Net als hun oosterburen houden de Chilenen wel van een flink stuk vlees met een groot glas wijn ernaast. Extra lekker na een dag fietsen door de wijnvallei. Jij mag kiezen: wordt het vino tinto, vino bianco, of allebei?

3. De droogste plek op aarde

San Pedro de Atacama ligt in het hart van de gortdroge Atacama-woestijn. Er valt op deze plek slechts 0,1 of 0,2 millimeter regen per jaar, wat het de droogste plek op aarde maakt. Een bijzondere plek in deze woestijn is de Maanvallei: een plek waar het spel van wind, zon, zand, zout en steen de meest vreemde creaties heeft achtergelaten. Het schijnt zelfs zo te zijn dat NASA hier haar robots test die naar Mars gaan, omdat het landschap veel gelijkenissen toont met Mars. Op de achtergrond staan de Andespieken fier overeind en terwijl de zon ondergaat verkleurt de maanlandschap-achtige omgeving in magische kleuren rood, paars, groen en blauw.

4. Het mysterieuze Paaseiland

Paaseiland is met de immense beelden die turen over de Stille Oceaan een van de meest mysterieuze plekken van de wereld. Paaseiland is ongeveer net zo groot als Texel en is een van de meest afgelegen bewoonde eilanden ter wereld, duizenden kilometers verwijderd van ander menselijk leven. De gastvrijheid van de inwoners is er niet minder om: na aankomst op de luchthaven (na een vijf uur durende vlucht vanuit Santiago) word je op z’n ‘Polynesisch’ ontvangen en krijg je meteen je eigen bloemenketting om. Boek vervolgens bij de lokale reisagent een huurauto of fiets en verken het hele eiland, op zoek naar de ongeveer 900 beelden.

Argentinië vakantie

5. Patagonië

Patagonië is het gigantische gebied dat zowel in Chili als in Argentinië ligt. En als we zeggen gigantisch, dan bedoelen we ook gigantisch, want Patagonië is duizenden vierkante kilometers groot. In Patagonië vind je gletsjers, besneeuwde bergtoppen, meren en vulkanen. Je kunt er kilometers achter elkaar helemaal niemand tegenkomen terwijl je het ruige, ongerepte landschap trotseert. Dit is pas écht avontuur.

6. Vuurland en de zuidelijkste stad ter wereld

Naast dat je in Chili de droogste plek op aarde vindt, vind je ook de meest zuidelijke stad van de wereld. Vuurland is het meest zuidelijke puntje van Zuid-Amerika en hoort voor een gedeelte bij Chili en voor een gedeelte bij Argentinië. Hop je bij het zuidelijkste punt van Chili ‘even’ de grens over, dan vind je de zuidelijkste stad ter wereld: Ushuaia. Een foto waarop je naast het bord ‘Ushuaia: fin del mundo’ staat is voor velen al een bucketlist-item op zich. Je kunt het einde van de wereld zien vanaf het water tijdens een boottocht over het Beagle-kanaal, of wandelt met een gids naar een uitzichtpunt waar je met eigen ogen ziet waar ‘de Zuidpool begint’.

Vakantie Argentinië

Chili én Argentinië op je bucketlist

Wat ons betreft is buurland Argentinië hét land om te combineren met een rondreis door Chili. Een schitterende hike-bestemming waar je je geen seconde hoeft te vervelen. ‘Even’ een extra land toevoegen aan je reis klinkt misschien wat overweldigend, maar gelukkig zijn daar onze tips voor je individuele Argentinië- en Chili-vakantie. Ga na het lezen van die tips lekker aan het puzzelen met onze Chili-bouwstenen en Argentinië-bouwstenen. Maak je geen zorgen over hoe je alles tot één geheel vormt; daar zorgen wij voor!

Zeker weten dat je niets mist tijdens je reis? Bekijk dan eens onze kant-en-klare Chili- en Argentinië-reizen. Wij hebben 6 x een verschillende rondreis Argentinië en Chili samengesteld, die uiteraard helemaal op basis van jouw wensen aangepast kunnen worden. Laat je inspireren!

Nog meer inspiratie opdoen? Lees onze blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern