Riksja Travel Sicilië

Naar boven

Puur vakantie op Sicilië

rondreis

 • Reisschema:
  Etna - Piazza Armerina - Ragusa - Avola
 • Reisduur:
  9 dagen/ 8 nachten
 • Reissom:
  vanaf € 645,- p.p. bij 2 personen
 • Huurauto:
  optioneel bij te boeken vanaf € 225,- p.p.
 • Vluchten:
  optioneel bij te boeken vanaf € 200,- p.p.
 • Inclusief:
  wijnproeverij
✓ Wandelen door het ruige vulkaanlandschap van de Etna

✓ Wijnproeverij aan de voet van de vulkaan

✓ Genieten van het plattelandsleven van Sicilië

✓ Overnachten in het centrum van barokke steden en in agriturismo's op het platte land

✓ Verborgen baaien aan de oostkust met helderblauw water
Piazza Armerina
Decorative torn edge

Dag 1 – Start jouw Sicilië vakantie

Reistijd: circa 1 uur

Na zo’n drie uur vliegen kom je aan op de luchthaven van Catania. Zodra je het vliegtuig uitstapt, komt de warme lucht je tegemoet en kan je vakantie Sicilië beginnen. Op de luchthaven staat de huurauto voor je klaar en ga je op pad.

Je rit leidt je langs de groene noordzijde van de Etna. Vulkaanuitbarstingen maakten de grond hier vruchtbaar, waardoor je het ene na het andere wijnveld tegenkomt. In deze landelijke omgeving vonden wij een leuke agriturismo. Hier slaap je tussen de druivenranken met uitzicht op de vulkaan. De 19e eeuwse boerderij is in handen van eigenaar Francesco en zijn hartelijke familie. In de gemeenschappelijke zitkamer staat een oude wijnpers en er is een open haard waar je op koude avonden kunt opwarmen. Op zwoele avonden zit je tot ’s avonds laat met een glas wijn aan de rand van het zwembad.

Decorative torn edge

Dag 2 – De vulkaan op en wijn proeven

Wij vinden de noordkant van de Etna ideaal om de vulkaan te bezoeken: veel rustiger dan de zuidkant en het landschap is afwisselender. Tussen de pijnboombossen rij je naar het skistation Piano Provenzana. Als het weer goed is en de vulkaan zich rustig houdt, kun je met een 4×4-busje naar de noordoostelijke krater op 2800 meter hoogte. Hier tref je een kaal, stoffig maanlandschap aan, met zwarte bergen van gestolde lava en rokende kraters die verstikkende zwaveldampen uitstoten.

Dan is het tijd om te ontspannen en te genieten van het goede leven. Echt vakantie op Sicilë! Aan het eind van de middag hebben wij een afspraak voor je gemaakt bij het Gambino wijnhuis, op twintig minuten rijden van je agriturismo. Samen met een professionele sommelier ga je vier wijnen proeven en krijg je uitleg over de achtergrond van de wijn en zijn complexe samenstelling.

Decorative torn edge

Dag 3 – Piazza Armerina, het platteland van Sicilië

Reistijd: circa 2,5 uur

Vandaag stap je weer in de auto voor een rit van tweeënhalf uur. Veel reizigers verwachten dat het binnenland van Sicilië droog en dor is, maar het vruchtbare gebied rondom Piazza Armerina is het grootste deel van het jaar verrassend groen. In tweeënhalf uur rijd je naar je volgende slaapplek, opnieuw een fijne agriturismo.

Agriturismo’s zijn kleinschalige landhuizen, die van origine ook een agrarische functie hebben. Zo produceert de één wijn, de ander olijfolie en sommigen oogsten fruit en noten. Vaak kun je daar fijn een graantje van meepikken. De agriturismo’s waar wij mee werken, hebben een zwembad en een goed restaurant. Je verblijft midden in de natuur: de ideale plek voor een mooie (bos)wandeling.

Decorative torn edge

Dag 4 – Villa Romana del Casale

Start je dag met een landelijk ontbijt: Italiaans brood, zelfgemaakte jam en biologische streekproducten. Vandaag heb je vrij te besteden. Ontspan lekker bij het zwembad of als je erop uit wilt, bezoek dan in Piazza Armerina de Villa Romana del Casale. Deze indrukwekkende Romeinse villa, bedekt met 3500m2 mozaïeken vloeren uit de 3e eeuw, is de belangrijkste bezienswaardigheid van Centraal-Sicilië. De mozaïeken in het voormalige zomerverblijf van een Romeinse keizer, werden pas in 1929 herontdekt en staan op werelderfgoedlijst van UNESCO. Er worden verschillende mythologische scènes en jachtscènes uitgebeeld en het geheel geeft een goed beeld van de overdadige luxe waarin de keizer leefde. Bezoek de villa bij voorkeur ’s morgens vroeg, dan ben je de drukte en de hitte voor.

Decorative torn edge

Dag 5 – Ragusa

Reistijd: circa 1,5 uur

Je rijdt in anderhalf uur naar de barokke driehoek, een regio van klassieke steden die op de werelderfgoedlijst staat. Wij vinden Ragusa het meest sfeervol en kiezen er dan ook voor om je midden in het oude centrum van Ragusa Ibla te laten overnachten, met zijn doolhof aan knusse straatjes. Parkeren kan daar wat lastiger zijn, maar dan zit je wel in het mooiste stukje van de stad.

Wij werken samen met verschillende kleinschalige, goed gerunde B&B’s. Ze hebben maar een beperkt aantal kamers en het zal dan ook afhankelijk zijn van de beschikbaarheid op het moment van boeken in welke je precies verblijft. De een heeft een dakterras en de ander een groene binnentuin, maar alle zijn sfeervol ingericht en liggen op korte loopafstand van het centrale plein met zijn barokke kathedraal en gezellige cafés en restaurants.

Decorative torn edge

Dag 6 – Ragusa, vakantie Sicilië

De barokke driehoek is een streek voor fijnproevers en staat bekend om zijn olijfolie en chocolade. Als je het leuk vindt, kunnen we een excursie naar een chocoladehuis voor je toevoegen aan de reis. Hiervoor rijd je naar Modica, op een klein half uur van Ragusa. Je leert er alles over cacao en chocolade, krijgt een demonstratie van de productie en natuurlijk laten we je niet gaan voordat je geproefd hebt. Die met zeezout vonden wij het lekkerst. Na afloop krijg je zelfs een pakket mee naar huis, waarmee je thuis zelf aan de slag kunt. Laat het ons weten als we deze excursie voor je kunnen inplannen tijdens je vakantie in Sicilië.

Decorative torn edge

Dag 7 – Avola

Reistijd: circa 1 uur en 15 minuten

In de buurt van Avola, aan de relatief rustige zuidoostkust van Sicilië, vonden wij een karakteristieke massaria, een landhuis, aan zee. In onze ogen een perfect alternatief voor Taormina en andere drukbezochte badplaatsen in de buurt van Catania. Je rijdt er in anderhalf uur naartoe.

De masseria wordt omringd door een grote lap grond, grotendeels aardappel- en graanvelden. De sfeervolle kamers bevinden zich in de vroegere paardenstal en het restaurant (geopend voor ontbijt, lunch en diner) was voorheen een opslagplaats voor amandelen. Vanaf het landhuis zie je op afstand de zee liggen en op vijf minuten lopen vind je een goudgeel zandstrand. Trek je schoenen uit en steek je voeten in het zand. De tijd om te ontspannen is nu aangebroken.

Decorative torn edge

Dag 8 – Avola, luieren bij verborgen stranden en baaitjes

Bij je masseria zijn fietsen beschikbaar, maar wij gebruikten die alleen op het terrein van de accommodatie; de wegen in deze regio zijn druk en er zijn geen fietspaden. Wil je naar het strand, pak dan de auto. Het strand nabij je masseria ligt aan een riviermonding en is onderdeel van het natuurreservaat Cava Grande del Cassibile. Het strand staat vanaf de hoofdweg niet aangegeven en daardoor komen er maar weinig toeristen. In het weekend en tijdens de vakantie is het wel populair onder de locals, die hier dan met de hele familie komen bakken in de zon. En wij snappen wel waarom, het zachte zandstrand ligt beschut in een rotsige baai en het helderblauwe water is onweerstaanbaar.

Decorative torn edge

Dag 9 – Laatste dag Sicilië vakantie

Na het ontbijt is het tijd om je spullen te pakken en koers te zetten richting de luchthaven, met Avola komt er een einde aan je vakantie Sicilië. Vanuit hier rijd je in ongeveer een uurtje naar de luchthaven van Catania. Met het zand nog tussen je tenen stap je in het vliegtuig en zeg je het eiland vaarwel.

Heb je nog geen zin om naar huis te gaan? Dan kun je ervoor kiezen om deze reis uit te breiden met de eilanden Vulcano en Stromboli, die beide nog een actieve vulkaan hebben. Combineer ontspannen modderbaden op Vulcano met een actieve beklimming van de vulkaan op Stromboli. Bij helder weer zie je de lava spuiten!

Decorative torn edge
torn-edge

Puur vakantie op Sicilië

Onze slaapplekken

background-pattern