Riksja Travel Sicilië

Naar boven

Gezondheid in Sicilië

Voorbereid op reis

Panoramisch uitzicht in Sicilie
Sicilië vakantie

Gezondheid op Sicilië

Sicilië is een schoon land en je hebt hier net zoveel risico op ziektes als in Nederland. De medische zorg is op Sicilië bovendien van hoog niveau, waarbij je meerdere apotheken en medische posten vindt. Op Sicilië zijn ook meerdere ziekenhuizen te vinden. Het grootste ziekenhuis staat in de hoofdstad Palermo.

Om te voorkomen dat je toch ziek wordt, is het beter om water uit flessen te drinken en voorzichtig om te gaan met rauw vlees. Ook kan het zonnetje op Sicilië flink schijnen en daarom is het goed om voldoende zonnebrand mee te nemen. Voorkom een zonnesteek door een hoofddeksel en zonnebril te dragen, en drink genoeg water.

Riksja Sicilië heeft zich zoveel mogelijk ingespannen om de accuraatheid van onderstaande gegevens over gezondheid te waarborgen. De tekst is onder meer nagelezen en gecorrigeerd door het LUMC in Leiden. Wij raden ook altijd aan om zelf in contact te treden met een medische instantie met verstand van tropenzaken om de laatste stand van zaken te vernemen. Sicilië is een schoon eiland; net als in veel andere Europese landen loop je hier weinig kans op om ziek te worden als in Nederland. Wel zijn er meer bacteriën aanwezig, want Sicilië heeft een warmer klimaat. De warmte vormt een goede voedingsbodem voor ziekteverwerkers.

Medicijnen

Als je medicijnen gebruikt, neem dan een bijsluiter mee, zodat er geen twijfel ontstaat dat je geen drugsgebruiker bent en zorg voor een extra voorraad zodat je niet hoeft te zoeken in de apotheek. Neem een Engelse brief van je arts mee over je medicijnengebruik.

Heb je een bril of draag je lenzen, neem dan de opticien-beschrijving mee of een extra bril of een extra paar lenzen.

Hieronder volgt wat informatie over voor de hand liggende ziekten gericht op de reiziger die gezond is, niet zwanger is en niet langer dan 1 maand op Sicilië zal verblijven. Zorg er zelf voor dat je up to date informatie hebt voor je eigen situatie.

Vaccinaties

Voor een reis door Sicilië zijn er geen vaccinaties vereist. Je kunt voor de zekerheid wel contact opnemen met een medische instantie die hier verstand van heeft. Denk bijvoorbeeld aan een ziekenhuis, huisarts of de GGD in grote steden.

Huidverzorging

Neem wondjes in warme landen serieus en houd ze in de gaten. Doe er iets desinfecterend op en eventueel voor overdag een pleister. Smeer je daarnaast altijd in met een hoge factor zonnebrandcrème op de blootstaande huid.

Draag geen felgekleurde of zwarte kleding en geen sterke parfum, deo of aftershave om stekende insecten op afstand te houden. Als je gevoelig bent voor huidirritatie is het beste om katoenen of linnen kleiding te dragen, dat broeit niet snel.

Met name in de droge zomer bestaat er een kleine kans in de bossen een teek op te lopen (in Europese bossen is de kans hierop groter). Check ’s ochtends en ’s avonds je lichaam op deze beestjes, vooral in de knieholten en de liezen. Mocht je er een vinden, trek het dier er niet met wat alcohol uit maar gebruik het liefst een tekentang (bij apotheken in Nederland te koop), of ga er ter plekke mee naar een arts. Mocht je onherleidbare bloeduitstortingen (in de vorm van een kring) krijgen na bezoek aan een bosgebied, ga er dan mee naar een arts.

Diarree

Verandering van ritme, klimaat, kraanwater en voedsel kunnen je darmen op hol doen slaan. Zo lang dit alleen gaat om dunne ontlasting zonder bijverschijnselen kun je het beste gewoon rustig aan doen en zorgen dat je genoeg water binnenkrijgt. Je kunt eventueel ORS (Oral Rehydration Salts) innemen om te zorgen dat je niet uitdroogt, dit is extra belangrijk voor kinderen en oudere vakantiegangers. Mocht de diarree langer dan twee dagen aanhouden, of er zijn bijverschijnselen als koorts, bloed in de ontlasting of andere zaken, neem dan contact op met een arts, dan kan via een laboratoriumtest gekeken worden wat er aan de hand is. Gelukkig zijn de medische voorzieningen op Sicilië over het algemeen zeer goed.

Zonnesteek

Voorkom een zonnesteek door een hoofddeksel en eventueel een zonnebril te dragen. Zorg altijd dat je een fles water bij je hebt, zeker als je de natuur in gaat en niet snel aan drinkwater kunt komen. Vermoed je een zonnesteek (word je licht in het hoofd of krijg je hoofdpijn): drink wat, ga lekker in de schaduw zitten en blijf daar als het mogelijk is.

BELANGRIJK!
Als je na terugkomst (en dat kan eventueel maanden later zijn) koorts, darmklachten of andere klachten krijgt dat je niet zo goed kunt thuisbrengen: neem dan contact op met je huisarts en vermeld hoelang je waar op Sicilië bent geweest en wat je er gedaan hebt.

background-pattern