(Rinjani ) vulkaan sporen in Indonesië

blog

Geschreven op
woensdag 9 januari
Geschreven door
Kerstin Jauk
Delen op social media
rinjani vulkaan cecilia indonesie

Reisspecialist Cecilia op reis

Ik heb meerdere malen door Indonesië gereisd, en veel gezien van de verschillende eilanden. Het ene moment sta je tussen thee- of rijstvelden, dan sta je bij een brommende vulkanen, in het regenwoud, bij kleurrijke tempelhuisjes of voor het hoogtepunt: de Borobudur. Elk eiland is totaal anders en dat maakt het reizen zo bijzonder, naast de warme en gastvrije mensen van het land uiteraard.

Wat bovenaan mijn lijst van meest indrukwekkende belevenissen in Indonesië staat? Letterlijk én figuurlijk is voor mij het hoogtepunt: de beklimming van de Rinjani vulkaan. Uren lopen, je eigen grens overgaan.. maar beloond worden met weidse en bergachtige panorama’s en een niet-te-vergeten uitzicht te hebben op de vulkaan. Een gids en drager reist met je mee, en onderweg bouw je ook met hun een leuke band op.

 

indonesie-vulkaan-rinjani

Wat een uitzicht!

De trekking

De tocht duurt in totaal twee en een halve dag. Deze is zeer afwisselend van natuur en inspanningsniveau. Het eerste deel is rustig stijgend, door een bergachtig gebied met brede panorama’s. De omgeving deed mij soms denken aan Oostenrijk.
Wat later op de dag (als de spieren lekker warm zijn) volgt een steile klim, door lava gebied. Op een mooie plek aan de kraterrand staat een tentje klaar.
Het is mogelijk om ’s nachts naar de top te gaan. Ik ben zelf om 5 uur vertrokken om de halve tocht naar de top te maken. Daarna staat er nog een volle dag wandelen op het programma dus ik vond 5 uur vroeg zat. Bij zonsopkomst had ik mooi zicht op de rokende babyvulkaan liggend in het kratermeer.
Na het ontbijt begint de afdaling naar het meer. Hier loop je in een halve cirkel omheen om vervolgens weer naar boven te klauteren. Nog een laatste stukje klimmen en dan start de lange afdaling naar beneden. Dwars door dichtbegroeide jungle.

indonesie-vulkaan-beklimmen

Slapen in een tentje

De accommodatie

Riksja Indonesië zoekt altijd naar sfeervolle accommodaties passend bij de omgeving. Dit is bij de Rinjani zeer geslaagd (al zeg ik het zelf). Tijdens de trekking slaap je in een tentje. Hoe kan je mooier overnachten? Met zicht op de rim lig je in je tentje midden in de natuur. Er zijn vaste ‘basecamps’ waar tentjes mogen staan. De gids en dragers leggen ons in de watten. Helpen bij het opzetten van de tent is niet geoorloofd. En elke stop is weer een feest en wordt iets heerlijks voorgeschoteld. Op de tweede dag pauzeer je bij de warmwaterbronnen. Een welkom bad voor de spieren. Heerlijk om je op te kunnen frissen na alle inspanning.

Voor wie?

Houd je van uitdaging die wordt beloond met prachtig zicht vanaf de vulkaan op het kratermeer en een rokende babyvulkaan? Heb je een gemiddelde conditie en wat doorzettingsvermogen? Dan is deze tocht naar de Rinjani vulkaan écht uit persoonlijke ervaring een aanrader. De intense beleving om een paar dagen te wandelen op de vulkaan vind ik onbeschrijflijk mooi. En niets lekkerder om na de alle inspanning bij te komen op de Gili’s. Even welverdiend op je lauweren rusten. Lombok is bovendien een heel mooi authentiek eiland. Bedrijvige dorpjes gepaard met loomheid, bomvolle bemo’s, kindjes spelend langs de weg, en prachtige natuur zoals palmbomen, rijstvelden en junglebossen. Lang leven Lombok en haar Rinjani.

Mocht je minder tijd hebben, maar aangestoken zijn door mijn reisverhaal, dan kan je ook een uitdagende vulkaanbeklimming op Bali doen. Je beklimt in de nacht de Gunung Agung, in de buurt van Sidemen.

Wil jij ook de Rinjani vulkaan beklimmen? Kijk bij onze bouwsteen: Voetsporen op de Vulkaan (Rinjani vulkaan). Eerst meer Indonesië inspiratie opdoen? Lees onze andere artikelen op onze Indonesie reisblog.