Naar boven

Actief in Indonesië

blog

Geschreven op
zaterdag 15 juli
Geschreven door
Kerstin Jauk

Top vijf voor de actieve reiziger in Indonesië

Indonesië is een veelzijdig land. Ieder eiland heeft z’n eigen charme. Wij willen tijdens onze reizen zoveel mogelijk van het land ontdekken. Wij doen dit het liefst terwijl we actief bezig zijn. Van rustig langs rijstvelden fietsen tot zware vulkaanbeklimmingen… in Indonesië kan het allemaal. Dit vinden wij onze leukste actieve Indonesië bouwstenen:

#1 Lekker (Hollands) fietsen

Op Bali stap je op de fiets en trap je langs groene rijstterrassen bij Ubud. Zoef over kronkelige paden en langs Balinese dorpjes. Je gids vertelt honderduit over de cultuur van Bali en het proces van rijst maken. Zo maak je wat ons betreft echt kennis met het lokale leven én heb je lekker wat beweging. Fietsen doe je ook, op eigen houtje, bij het plaatsje Sanur. Naast Bali kun je ook op de tweewieler stappen van Yogyakarta naar de Borobudur op Java, bij Malino op Sulawesi, bij Ruteng op Flores en bij Tetebatu op Lombok.

 

#2 Vulkanen beklimmen

Veel reizigers hebben een vulkaanbeklimming hoog op hun lijstje staan tijdens een reis door Indonesië. De Ijen-vulkaan op Java is minder bekend dan de Bromo-vulkaan, maar minstens net zo bijzonder. De beklimming van de Bromo is vrij makkelijk in tegenstelling tot de Ijen, welke lekker sportief is. Stap in een jeep en rijd langs rijstterrassen de vulkaan omhoog. Langzaamaan doemt de bergenrij boven de wolken op en gaat de weg steeds meer hobbelen. Het laatste stuk naar de top doe je te voet. Eenmaal bij de top aangekomen komt de zwavelgeur je tegemoet waaien en heb je weids uitzicht over het eiland, wat de klim meer dan waard was. Rust uit bij de blauwe vulkanische meren en laat je camera zijn werk doen. Op Lombok beklim je de Rinjani-vulkaan: dé plek voor actievelingen om heen te gaan. Het is een pittige klim, maar onderweg word je getrakteerd op een mooi uitzicht. Verder is de klim naar de top van Mount Batur op Bali een leuke uitdaging. Naast de Bromo vulkaan hiken beginners vrij makkelijk de vulkanen Kelimutu (op Flores), Sibayak Berastagi (op Sumatra) en Mahawahu (op Sulawesi) op.

 

#3 Meerdaagse trekking

Actief bezig zijn én in contact komen met de bewoners is wat ons betreft een perfecte combinatie. Zo trek je in zo’n zeven uur te voet naar de Toraja-stam op Sulawesi, waar je een nacht blijft slapen en de bewoners leert kennen. Onderweg zie je hoe de mensen op de rijstvelden werken en zie je de traditionele zadeldakhuizen in de verte opdoemen. Na een bijzondere ervaring bij de Toraja’s maak je weer een flinke wandeling terug naar je hotel.

#4 Hiken

Voor meer beweging kun je gaan hiken op verschillende plekken in Indonesië. Wandel bijvoorbeeld door de jungle in Sumatra op zoek naar Orang-oetans. Of spot komodovaranen op Rinca en Komodo terwijl je te voet de eilanden verkent. Een vrij makkelijke wandeling doe je tussen de rijstterrassen bij de Karstbergen op Sulawesi.

 

#5 Surfen, snorkelen en duiken

In het plaatsje Kuta op Lombok komt het gezellige surferssfeertje je tegemoet. Aan de zuidkust van het eiland schuilt het dorp in een vrij kleine baai, perfect voor ervaren én beginnende surfers. Reis met een ervaren leraar af naar een stuk strand waar je (bijna) alleen maar lokale surfers ziet en geen toeristen. Stap op je plank in het zand en leer de beginselen van deze watersport. Voor je het weet sta je op het water en trotseer je de golven! Na al die inspanning heb je vast trek: ’s middags staat er een Indonesische lunch voor je klaar bij een restaurant aan het strand. Ook kun je leren surfen in Sanur.

Ontdek de bijzondere onderwaterwereld van Sulawesi bij het vissersdorp Bira. We raden dit plaatsje aan omdat hier nauwelijks westerse toeristen komen en je je dus echt tussen de lokale mensen bevindt. Snorkel hier boven één van de meest kleurrijke koraalriffen ter wereld. Het gevoel dat je ogen tekort hebt zul je hier zeker hebben: kogelvissen, barracuda’s en andere vissen zwemmen kriskras door elkaar. Wie weet spot je zelfs een schildpad. Ook in het noorden van Sulawesi op Bunaken kun je snorkelen en duiken. De onderwaterwereld van Bunaken is zeer geliefd onder duikers. Minstens net zo mooi is het leven onder water in het Komodo National Park, ten westen van Flores. De kans is groot dat je hier reuzemanta’s voorbij ziet “vliegen”. Andere mooie plekken om te snorkelen of duiken zijn Pemuteran op Balide Gili-eilanden en Cubadak voor de kust van Sumatra.

 

Terug naar het Riksja Indonesië reisblog overzicht

 

background-pattern