Naar boven

Duiken in Indonesië

Duiken in Indonesië bij de Gili eilanden

blog

Wil jij ook duiken in Indonesië op de Gili eilanden? Lees dan hier onze tips en trics.

Decorative torn edge
Geschreven op
vrijdag 25 augustus
Geschreven door
Kerstin Jauk
Een toerist is aan het duiken bij het koraal van Indonesië

Onze collega Marissa ging duiken op de Gili’s van Indonesië

De  Gili eilanden, een waar paradijs als je het mij vraagt! In de zomer van 2016 maakte ik een reis naar Indonesië en bezocht Sumatra, Java, Bali en de Gili eilanden. Het bezoek aan de onderwaterwereld rondom Gili is zeker een van de hoogtepunten van mijn reis.

Met een snelle boot reis je in ongeveer 1.5 uur van het vaste land op Bali naar de Gili eilanden. De boot doet tevens Lombok aan. Het is een comfortabele boottocht, met zelfs een aantal plekken op het dak van de boot. De zon is erg fel, dus als je zo’n heerlijke plek op het dak hebt, vergeet je dan niet in te smeren.

De drie meest populaire eilanden zijn Gili Trawagan, Gili Air en Gili Meno. Ga je voor de levendigheid en reuring dan kies je voor Gili Trawagan. Gili Meno is de rustigste keuze en Gili Air zit daar weer tussenin.  Duiken is mogelijk vanaf elk van deze eilanden.

Heb je nog geen duikbrevet, dan kun je deze in drie dagen halen op de Gili eilanden. Er zijn veel duikscholen die internationaal georiënteerd en Engelstalig zijn, waar je een Padi Open Water brevet kunt halen. Met een beetje geluk vind je zelfs een Nederlandse instructeur als je dat wil.

Wil je je duikbrevet halen, blijf dan minimaal 4 nachten. Op deze eilanden is dat zeker geen straf. Blijf je nog wat langer, dan kun je na het behalen van je Padi Open Water nog wat ‘fun dives’ maken en nóg meer genieten van de onderwaterwereld, zonder dat je bezig bent met opleidingsoefeningen.

Twee toeristen aan het duiken in Indonesië
Toeristen die duiken bij Indonesië

Heb je al wel je duikbrevet, dan kun je op verschillende spots duiken rondom het eiland. De verschillende duikscholen varen 3 tot 4 keer per dag uit. De meeste rond 9.00, 11.30 en 14.00 en 16.00. Duikend vanaf een boot, ga je vaak met een rol te water. Zelf had ik dit ook nog niet eerder gedaan, maar dit is gemakkelijk en snel te leren.

Vooraf krijg je een duikinstructeur of dive master en uiteraard een buddy toegewezen. Wij vonden de duikplekken rondom de Gili’s fantastisch, met veel koraal en kleurrijke vissen. Bij de duikplekken Schipwreck, Turtle Heaven en Shark point spotten wij morenen, yellow spotted box fish, clown fish (Nemo), een zeeslang, schildpadden en we zagen zelfs een white tipped reef shark.

Rondom de Gili eilanden liggen verschillende gave duikspots. Ben je dus gek op het duiken, dan is dit een plek waar je zo een nachtje extra kunt boeken. Wanneer je na Gili naar een ander eiland of naar huis vliegt, plan dan voldoende tijd tussen je laatste duik en je vlucht.

Kijk bij onze Gili bouwsteen

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern