Naar boven

Rijstvelden op Bali Indonesie

Twee weken door Java en Bali

blog

Geschreven op
vrijdag 2 februari
Geschreven door
Kerstin Jauk

Reizigster Diana vertelt over haar reis met Riksja door Java en Bali in twee weken

Met Garuda Indonesia vliegen we rechtstreeks naar Jakarta en vanuit Jakarta vliegen we door naar Yogyakarta. Het is een lange vlucht, maar Garuda doet er alles aan om deze zo aangenaam mogelijk te laten verlopen. Zo kun je aan boord eindeloos films kijken, genieten van goede maaltijden of lekker de benen strekken op je ruime zitplaats.

Yogyakarta is een leuke stad. We slapen in de gezellig reizigerswijk Prawirotaman met restaurants en koffiebarretjes om de hoek. We drinken een koud biertje bij Via via café, een gezellige plek. Bij Sellie drinken we een lekkere ijskoffie. Yogya – zoals het in de volksmond wordt genoemd –  is de ideale uitvalsbasis om bezienswaardigheden als de Borobudur en de Prambanan tempels te bezoeken.

Borobudur

De Borobudur is een van de bezienswaardigheden die je eigenlijk niet over mag slaan als je door Java reist. Riksja biedt een hele leuke bouwsteen waarbij je de Borobudur combineert met een fietstocht door de omgeving. Onderweg stop je bij de lokale pottenbakker, waar je zelf leert hoe je een schaaltje maakt. Uiteraard kun je hier ook mooie schaaltjes kopen. Zo leer je iets over het lokale leven, steun je de lokale bevolking en verken je het landschap op een sportieve manier.

De Bromo vulkaan

Een van de hoogtepunten van Java was wat mij betreft de Bromo vulkaan. Dit is een actieve vulkaan in het oosten van Java. Spectaculair is het om deze vulkaan te bezoeken rond zonsopkomst. Hou er wel rekening mee dat bijna alle toeristen dat spectaculair vinden en dat het dan dus druk kan zijn op de vulkaan. Wij bezochten de Bromo overdag. Een stuk rustiger en nog steeds fantastisch. Dit deden we met de bouwsteen Tuffen van Tempel naar Bromo, een relaxte bouwsteen per trein.

De enige manier om de vulkaan te bezoeken is per jeep. Een pittig ritje van anderhalf uur langs smalle en bochtige wegen. Eenmaal aangekomen in het basiskamp van de Bromo vulkaan starten we aan de klim naar boven. Het is even doorzetten, maar als we boven zijn worden we getrakteerd op een fantastisch uitzicht over de krater. Omdat de vulkaan nog actief is stijgen er constant rookwolken op. Het geluid wat de vulkaan produceert maakt dat je extra beseft hoe krachtig de natuur is.

Treinreis Yogjakarta naar Malang

Niet alleen de beklimming van de Bromo vulkaan was een uitdaging, ook de treinreis van Yogjakarta naar Malang was dat. Of beter gezegd: de 8 uur durende treinreis zelf was erg relaxt, maar het toiletbezoek vergde wel het een en ander van mijn aanpassingsvermogen. De uitdaging zat hem namelijk in het feit dat het een hurktoilet was. En dat in een schommelende, rijdende trein. De vloer van het toilet was helemaal nat (ik weet niet waardoor en wil het denk ik ook niet weten) waardoor mijn slippertjes geen grip hadden. Ik kan je vertellen, dat is al squatend boven een toilet niet ideaal. Afijn, we hebben het overleefd, maar onnodig te zeggen dat we na dat toiletbezoek nog maar weinig hebben gedronken die dag.

Wat overigens wel gezegd moet worden is dat de service aan boord van de trein prima was en ook de zitplaatsen met veel beenruimte waren erg comfortabel. Dus als je het toiletbezoek wegdenkt is de trein een ideaal vervoermiddel om op een relaxte manier een grote afstand af te leggen.

We werden in 4 uur naar Surabaya gebracht, vanwaar we naar Bali vlogen. Hoewel het nog geen uur vliegen was zijn de eilanden best verschillend. Het was geen verrassing, maar het viel direct op dat Bali veel toeristischer dan Java. Ook is Bali anders, omdat heel veel bewoners Hindoeïstisch zijn. Overal waar je kijkt zijn tempels en liggen offertjes. Bali is een leuk eiland om een paar dagen aan het strand te verblijven als afsluiting van een intensieve rondreis. Ook is Bali zeer geschikt om actieve dingen te ondernemen.

Buggy tocht op Bali

Wij hebben een buggy tocht gedaan. Super leuk! Ook voor kinderen is dit een hele leuke activiteit. Je kunt dit combineren met een kano tocht, zodat de dag erg afgewisseld wordt. Bij Indonesiekids.nl boek je deze bouwsteen Crossen door de tropen. Je rijdt zelf in een buggy door de ruige Balinese natuur. Langs hortensia- plantages, over stoffige zandpaden en over de rotsen.

Fietstocht op Bali met elektrische fiets

Ook erg leuk is een e-bike fietstocht bij Jatiluwih tussen Ubud en Munduk. Je fietst door de heuvelachtige omgeving en de rijstvelden. Door de elektrische motor in de e-bike is het een aangename fietstocht en is het ook goed te doen voor de minder sportieve reizigers, zoals ik ?
Onderweg stoppen we meerdere keren om te genieten van het uitzicht over de prachtige groene rijstvelden. De boeren zijn bezig met het bewerken van de rijstvelden en kijken geamuseerd naar die rare toeristen op de fiets. Want waarom fietsen als je ook een e-bike kunt pakken?

Een positieve ervaring

Indonesië heeft mij absoluut in positieve zin verrast. De bevolking is zo ontzettend vriendelijk, warm en gastvrij. Ook de diversiteit van het land heeft mij verrast. Bali is absoluut de moeite waard. Ik raad aan om Bali te combineren met andere, minder toeristische eilanden.

Ik heb genoten van onze ontdekkingsreis door Java en Bali in twee weken. Riksja bedankt!

Terima kasih!

background-pattern