Naar boven

Ervaar het leven van een Toraja in Sulawesi

blog

Geschreven op
vrijdag 13 januari
Geschreven door
Kerstin Jauk

Nog inspiratie nodig voor je aankomende Indonesië-reis?

Misschien is Sulawesi wel iets voor jou. De lokale bevolking in Zuid-Sulawesi, de Tana Toraja’s, leven nog volgens traditionele gewoontes en rituelen. Ontdek de Torajacultuur, slaap in een karakteristieke zadelhuis en maak kennis met één van de families. Zo leer je de traditionele gebruiken en maak je mee hoe het leven van een Toraja eruit ziet.

 

Begrafenisceremonie bijwonen

Onze product manager Jeanette was op bezoek bij de Tana Toraja’s in Sulawesi. Een bevolking die nog volgens oude tradities en rituelen leeft. Toen zij daar was had zij de eer om een Toraja begrafenisceremonie bij te wonen. De familie spaart jarenlang om voldoende buffels te kunnen offeren en de overledene een waardig afscheid te geven. De buffels worden als belangrijk beschouwd, omdat het sterke beesten zijn en dit nodig is omdat de overledene een lange reis te gaan heeft over alle valleien en heuvels heen.

 

 

product manager jeanette indonesieProduct manager Jeanette:

“Ik kan me nog goed herinneren hoe trots men was en hoe bijzonder ik het vond dat ik als buitenstaander uitgenodigd werd hiervan getuige te zijn. De meeste ceremonies duren trouwens wel een week. Dat maakt de kans groter dat je er een dagje van kunt meemaken tijdens je Sulawesi reis met Riksja Indonesië.”

 

 

 

Hangende graven

Je rijdt met je gids richting het Torajadorp om eerst bij de indrukwekkende, hangende graven te kijken, waar de dierbaren van de Toraja’s begraven zijn. Indrukwekkend vonden wij de babygraven, de liang pia, wat boomgraf betekent. De Toraja’s begraven overleden baby’s in een uitgeholde boom, dichtgemaakt met een matje. Dit gat groeit dicht waardoor de ziel van de baby voor altijd door de boom wordt beschermd. De baby groeit met de boom mee en kan hierdoor toch het hiernamaals bereiken.

 

Overnachten in een zadeldakdorp

Houd je van wandelen en wil je het leven van de Tana Toraja’s in Sulawesi zelf ervaren? Blijf dan overnachten thuis in het Toraja-dorp. Onze reisspecialist Joël reisde naar Sulawesi en ging met onze bouwsteen Thuis bij de Toraja’s te voet naar een afgelegen dorpje tussen de rijstvelden, waar hij twee dagen deel uitmaakte van de Torajagemeenschap en sliep in een traditioneel zadeldakhuis.

 

 

Verslag van reisspecialist Joël:

“Stap voor stap laten we onze voetstappen achter op de groene bergen in Tana Toraja-land. We zeggen het niet gauw, maar wat zijn we blij dat er boven ons een dun wolkendek hangt dat de felle zonnestralen tegenhoudt. Met onze gids lopen we vandaag zeven uur lang berg op, berg af, steken kleine bamboe bruggen over en komen om de zoveel tijd langs dorpjes met vriendelijke mensen. Overal waar je kijkt is het groen, met af en toe de rode daken van zadelhuizen. Al lachend en zwetend genieten we van de eindeloze rijstterrassen en de frisse geur van de natuur, die nog nat is van de regen.”

 

“Als het bijna donker is, kom je aan bij het dorp. Je bekijkt het zadelhuis waar je logeert en ontmoet de familie. Als je toe bent aan een douche is er buitenshuis een kraantje die je kunt gebruiken, maar verwacht niet teveel luxe. Je maakt je bed op in het huis waarna je neerploft voor het huis.

Buiten is het compleet donker. Om de zoveel tijd wordt de zwarte lucht een seconde verlicht wanneer de bliksemschichten hun natuurkracht laten zien tussen de harde regenbuien door. Waar we ons bevinden? Geen idee.

 

 

Gesprekken op de veranda met Toraja Josep

We zitten op oude houten bankjes samen met Josep op de TL-verlichte veranda van een traditioneel Tana Torajahuis. Josep, onze gids, is zelf ook een katholieke Tana Toraja en onder het genot van een koude Bintang opent hij onze ogen voor hun oeroude cultuur. De voor ons onopvallende details kennen een diepgaande betekenis. Zo is er over de positie en de kleuren van huizen nagedacht. Pasgeboren baby’s slapen in oostelijke richting want deze richting staat symbool voor een nieuw begin. Ook worden overledenen opgebaard richting het zuiden, de richting van het paradijs. Tijdens de begrafenis wordt het lichaam naar de westelijke richting gedraaid. Het leven is nu echt voorbij wanneer zij tot de zonsondergang gekeerd zijn.”

 

’s Ochtends sta je vroeg op en ontbijt je met de familie, waarna je afscheid van ze neemt. Deze dag heb je weer een lange trekking voor de boeg. De schoolgaande kinderen uit het dorp lopen een stuk met je mee, die je onderweg uitzwaaien. Je hebt de keuze om terug te hiken naar je hotel, maar je kunt ook raften als je nog wat energie over hebt!

Nieuwsgierig geworden naar onze reizen naar de Tana Toraja’s op Sulawesi? Bekijk als onderdeel van onze Indonesië-reizen, de reizen op Sulawesi. Meer van Indonesië zien? Combineer Sulawesi met een van de andere eilanden, bijvoorbeeld Bali of Java, of kijk bij onze voorbeeldreis Sulawesi en Lombok.

background-pattern