Naar boven

Duurzaam reizen met Riksja Indonesië

blog

Geschreven op
vrijdag 14 oktober
Geschreven door
Kerstin Jauk

indonesie-reis-bukit-lawang
Wil je graag dieren spotten tijdens je Indonesië reis, dan ben je op Sumatra aan het goede adres. Orang oetans, olifanten; op Sumatra kun je ze van dichtbij ontmoeten; een belangrijk onderdeel van het ervaren van een bestemming. Voor ons zijn duurzaamheid en reizen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom bieden wij alleen verantwoorde activiteiten aan waar het dierenwelzijn voorop staat.

 

 

apen indonesieSlapen bij de apen

Bukit Lawang is de laatste jaren uitgegroeid tot toeristisch centrum van de orang oetangs. Het opvangcentrum is inmiddels verplaatst naar een rustige locatie. In de jungle rondom Bukit Lawang struinen de teruggeplaatste orang oetans nog steeds rond. Om de orang oetangs zelfredzamer te maken is het bijvoederen de laatste jaren afgebouwd en onlangs gestopt. Omdat ze jarenlang bijgevoederd werden, zijn ze niet schuw en de kans dat je ze hier van dichtbij ziet is dan ook groot.

 

 

 

tubing-sumatra-reis‘Olifantendouche in de jungle’ wordt ‘Dobberen door de jungle’

Tangkahan op Sumatra is bekend om zijn olifantenkamp, waar je met onze voormalige bouwsteen ‘Olifantendouche in de jungle’ kon badderen met deze grijze giganten. Omdat wij niet langer activiteiten met direct contact met olifanten willen aanbieden, reisden wij af naar Sumatra om te kijken of Tangkahan nog wel de moeite waard is om te bezoeken. Onze conclusie: Absoluut! De jungle van het Gunung Leuser National Park bij Tangkahan is ongerept. Terwijl Bukit Lawang is uitgegroeid tot een toeristische trekpleister, vind je in Tangkahan een handvol eenvoudige jungle lodges aan de rivier en de meeste hebben een eigen restaurantje.

 

 

sumatra-reis-tangkahanCommunity based

Bij aankomst komen op de hangbrug de dorpskinderen ons tegemoet. Komen ze ons nu ophalen? Nee, ze zijn op weg naar Engelse les. De excursies in Tangkahan worden georganiseerd door de dorpsbewoners en de opbrengsten worden besteed aan onderwijs voor de kinderen. Als je wilt, kun je persoonlijk je steentje bijdragen door te babbelen met de kinderen tijdens de Engelse les, een liedje met ze te zingen, of een potje te voetballen na afloop.

 

 

indonesie-reis-sumatra-jungleDorpsgemeenschap van Tangkahan

De hechte dorpsgemeenschap heeft de touwtjes in handen. Zij organiseren de activiteiten zelf en de opbrengst wordt gebruikt voor scholing van de kinderen, zoals Engelse les of een schoolbus. De bewoners zijn vriendelijk en vertellen vol enthousiasme over de natuur. In een bocht van de rivier is een kiezelstrandje en een warmwaterbron, precies op de temperatuur van een net volgelopen bad. Terwijl ik lig te chillen, komt de dorpsjeugd samen om te zwemmen, te kletsen of naar muziek te luisteren. Boven mij kijken de apen in de bomen toe.

 

 

 

reis-sumatra-jungleTuben door het regenwoud

Wat wij ook erg leuk vonden, was om in een opblaasband de rivier af te zakken. Verwacht geen spectaculaire stroomversnellingen: Het water is rustig en de omgeving sereen. Ik dobberde en draaide wat rond, zag vogels overvliegen en apen slingeren tussen de takken. Ik voelde me net Mowgli in Jungle Book. Op een ondiep stuk wees mijn gids naar een zijtak van de rivier. Hier stapten we uit. Verscholen tussen het groen zagen we een waterval uit een bountyreclame. Ik kon het niet laten om er even onder te staan voor een waterstraalmassage. Na een poosje relaxen staken we de rivier over en liepen we met onze gids langs de rivier en palmolieplantages terug naar onze lodge.

 

 

sumatra-reis-tangkahanVernieuwde bouwsteen

Met onze vernieuwde bouwsteen Dobberen door de jungle:
• reis je verantwoord door Indonesië en voorkom je onnodig dierenleed
• maak je een stukje ongerepte jungle mee,
• leer je de vriendelijke lokale bevolking kennen,
• draag je een steentje bij aan de lokale gemeenschap.

Bekijk onze vernieuwde bouwsteen in Tangkahan in het Gunung Leuser National Park op Sumatra: Dobberen door de jungle.

Bekijk hier de bouwstenen op de verschillende eilanden: reizen in Indonesië.
Of ga terug naar het overzicht van alle artikelen: Onze Indonesië reisblogs.

background-pattern