Naar boven

Inspiratie voor Indonesië

blog

Geschreven op
woensdag 30 april
Geschreven door
Kerstin Jauk

inspiratie voor indonesieGa je deze zomer naar Indonesië en ben je je op je reis aan het voorbereiden? Of heb je oriënterende reisplannen en ben je op zoek naar inspiratie? Dan is de Tong Tong Fair in Den Haag een heel goede plek om in de stemming te komen. Een exotisch evenement waar van Hemelvaart tot en met Pinksteren Indische podiumkunsten, lekkernijen, kunst en hebbedingen samenkomen. Rondneuzen tussen de stands met batikstoffen, sieraden en houtsnijwerk, even bijtanken met soto ajam, risolles of een stukje spekkoek en in je hoofd naar de andere kant van de wereld reizen bij het schaduwpoppentheater en Molukse jazz.

 

 

tong tong fair denhaag indonesie

De Tong Tong Fair

De Tong Tong Fair was voorheen bekend als Pasar Malam, maar gaat onder een nieuwe naam verder sinds er veel andere ‘pasar malams’ door het hele land opduiken, waarvan vele nog vrij weinig met de Indische cultuur te maken hebben. En de Indische cultuur en vooral de overdracht daarvan, is nu juist wat tijdens de Tong Tong Fair centraal staat. Exposanten vanuit Indonesië, Maleisië, Vietnam en Thailand komen naar Den Haag om je kennis te laten maken met hun wereld, of ze dat nu doen op het podium, op je bord, of in je tas, als je aan het einde van de dag een stukje Zuidoost-Azië mee naar huis neemt. Dit staat er in 2014 op het programma:

 

shoppen op tong tong indonesie

Sla je slag!

De beurs van de Tong Tong Fair heet de Grand Pasar en je kunt hier los gaan zover je portemonnee het toelaat op het gebied van meubels, stoffen, woonaccessoires, kleding, sieraden, decoratie en specerijen. Natuurlijk is het ook heel leuk om al deze spullen straks aan te schaffen in Indonesië zelf, maar zie je jezelf al met een teakhouten beeld slepen tijdens je rondreis? Of het inchecken op de terugvlucht waar je maar 23 kilo aan bagage mee kan nemen? Het heeft zo zijn voordelen om hier al je slag te slaan. Ook handig als je thuis al aan het kokkerellen wilt met exotische ingrediënten om in de
stemming te komen. Op de beurs kun je mallen kopen om rijstkegeltjes te maken (tumpeng), of een traditionele vijzel (tjobek) en stamper (oelekan).

 

inspiratie voor indonesie tropisch fruit

Smikkelen en smullen

Lekker eten doe je in de Eetwijk; niet alleen proeven, maar ook ingrediënten aanschaffen voor je eigen keuken. Klassiekers als nasi goreng en gado gado kun je hier natuurlijk krijgen, maar het is juist leuk om de minder bekende gerechten uit te proberen, die we niet kennen van het Chinees-Indische restaurant om de hoek. Ook fijn zijn de tropische drankjes zoals kelapa moeda met kokosnoot of es sjanghai (schaafijs met vruchten en zoete melk) dat bovendien helpt als je de sambal iets te heet gekozen hebt. De beruchte doerian, zo groot als een watermeloen, zou je eigenlijk ook moeten proberen. Maar met een knijper op je neus, want de vrucht heeft zijn dubieuze reputatie te danken aan zijn onvoorstelbare stank.

 

schaduwpoppen indonesie

Meer dan alleen lekker eten

Op het Tong Tong Festival kun je uitgebreid cultuur snuiven bij muziek-, toneel en dansvoorstellingen, maar ook lezingen en workshops. Zo kunnen kinderen zelf vliegers en een voorstelling met schaduwpoppen maken. Wat wij zo leuk vinden aan het festival, is dat niet alleen de traditionele kunsten een podium krijgen, maar ook de moderne Indonesische cultuur. Je kunt er luisteren naar de beste krontjongzangeres en naar Indonesische jazzgitaristen. Je ziet en hoort hoe niet alleen traditionele en moderne, maar ook Oosterse en Westerse cultuur vermengen.

Ook naar de Tong Tong Fair? Deze vindt plaats van 29 mei t/m 9 juni 2014. Op www.tongtongfair.nl kun je alles lezen over het programma, openingstijden en prijzen. Van deze website zijn ook de foto’s bij dit blog afkomstig.

 

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van alle artikelen: Indonesië reisblog.

background-pattern