Naar boven

De Indonesische keuken

blog

Geschreven op
woensdag 15 januari
Geschreven door
Kerstin Jauk

Bij Indonesië denken mensen al snel aan de smakelijke Indonesische keuken. In Nederland kunnen we in de Indonesische restaurants al goed in Indonesische sferen komen. In Indonesië zelf is de keuken net als de landschappen op de eilanden enorm gevarieerd. Ieder eiland heeft haar eigen specialiteiten. Op Sumatra houdt men over het algemeen wel van pittig eten, op Java worden de gerechten met bruine suiker wat zoeter gemaakt en op Bali zijn de smaken over het algemeen goed aangepast aan de westerse smaak, maar kun je gerust vragen om iets meer pit.

Zelf denk ik bij Indonesië ook zeker aan de lekkere gerechten die ik er at. Lekker eten op reis vind ik belangrijk en thuis is koken één van mijn passies. Regelmatig maak ik thuis Indonesische gerechten en denk dan weer even terug aan mijn reis over de eilanden. Mijn drie favoriete gerechtjes deel ik graag.

Sambal goreng telor

Oftewel gekookte eieren in een pittig sausje met een subtiele smaak van citroengras. Mijn absolute favoriet als ik naar een Indonesisch restaurant ga, maar stiekem wilde ik dit zelf ook wel leren maken. Het heeft me heel wat pogingen gekost voor ik het recept voor de ideale saus gevonden had. Het antwoord op mijn zoeken vond ik op de website van Onno Kleyn die me hielp een tongstrelende variant op tafel te krijgen. Zijn recept vind je op http://www.onnokleyn.nl/recept-sambal-goreng-telor/

Rendang Daging

Een smeuïg rundvleesgerecht dat lang moet stoven zodat de smaken goed in het vlees opgenomen worden en het vlees lekker zacht wordt. Zelf ga ik voor een Indonesische maaltijd uitgebreid naar de toko om de ingrediënten in te slaan. Voor de rendang keer ik met kokosmelk, rendang boemboe (klinkt gemakkelijk, maar van de toko zitten alle kruiden die nodig zijn erin en ben ik volmaakt gelukkig) en sukadelappen weer naar huis waar ik het vlees zo’n vijf uur lang laat stoven.

Tempé manis

De kokkin tijdens mijn kookworkhop op Bali leerde me dit eenvoudige maar heerlijke gerechtje maken. Gefrituurde tempé (een soort tofu) met een kruidig sausje. Het recept voor dit gerechtje:

Ingrediënten: 250 gr tempé (in kleine reepjes), 2 sjalotjes (fijngesneden), 2 teentjes knoflook (fijngesneden), 1 rode peper (kleingesneden), 1,5 cm gemberwortel, 3 eetlepels ketjap manis, 1 theelepel korianderblaadjes, zout, suiker, 50 ml water

Bereidingswijze:
1. frituur de tempé in hete olie
2. bak de overige ingrediënten apart in een pan
3. doe de ketjap manis, het water en de suiker en het zout bij het kruidenmengsel
4. meng de tempé en het kruidenmengsel en bak het nog even door

Tip: vraag in de toko vooral eens om tips voor het maken van Indonesische gerechten. Mijn ervaring is dat ze daar heel veel van de Indonesische keuken weten en met plezier tips delen. Zelf kom ik vaak genoeg met nieuwe recepten of producten thuis. Wie had er bijvoorbeeld al eens van Kemirinoten gehoord?

Selamat Makan!
Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van alle artikelen: Indonesië reisblog.

background-pattern