Naar boven

Deze hoogtepunten van Sumatra mag je niet missen!

blog

Geschreven op
vrijdag 26 oktober
Geschreven door
Kerstin Jauk

Het pure Sumatra staat voornamelijk bekend om haar tropisch regenwoud en vulkanische vergezichten. Je kunt er onder meer slapen tussen de orang oetans en dobberen over een rivier dat dwars door het Gunung Leuser National Park loopt. Hoewel Sumatra minder wordt bereisd dan het populaire Java en Bali, verdient dit eiland zeker een plekje in ieders reisschema. De natuur is werkelijk prachtig, en invloeden van de oorspronkelijke bevolkingsgroepen zie je overal terug. Ben jij klaar voor je volgende avontuur? Dit zijn volgens ons de Sumatra hoogtepunten:

Sumatra hoogtepunten: Orang oetans spotten in het Gunung Leuser National Park

Hoe gaaf zou het zijn als je oog in oog kunt staan met de zeldzame Sumatraanse orang oetan? Het Gunung Leuser National Park is met z’n 950.000 hectare één van de grootste nationale parken van Indonesië. Aan de rand van dit beschermde werelderfgoedgebied, vind je Bukit Lawang. Bukit Lawang vormt de ideale basis voor een bezoek aan dit onaangetaste regenwoud waar onder meer orang oetans leven. Behalve orang oetans leven hier ook gibbons, Thomas Leaf monkeys, funky monkeys (met kuifje), beren, slangen, toekans, tijgers, olifanten, luipaarden, neushoorns en vele vogelsoorten. Het spotten van de big-5 zit er dus niet in, maar grote kans bestaat dat je orang oetans in het wild kunt zien.

Ik raad je aan om een jungletrekking door het park te maken. Vorig jaar heb ik zelf een trekking gemaakt en het was een geweldige ervaring. Naast een paar uur durende trip, behoren meerdaagse tochten ook tot de mogelijkheden. In dit geval slaap je in een hutje op een eenvoudig matje. Hoewel het niet je meest comfortabele nacht zal zijn, maken de geluiden van de dieren die je hoort als je wakker wordt en de zonnestralen die in de vroege ochtend door de bomen vallen een hoop goed. Na een verfrissende duik in de rivier zal je je direct beter voelen.

Sumatra hoogtepunten: Breng een bezoek aan het Toba meer en Samosir eilandHoogtepunten Sumatra 2

Het Toba meer (ook wel bekend als Lake Toba of Danau Toba) is het grootste meer van Zuidoost-Azië, en bovendien het grootste vulkanische meer ter wereld. Om een indruk te geven; met een oppervlakte van zo’n 1.150 vierkante kilometer is het groter dan een land als Singapore. De diepte wordt geschat op ruim 450 meter. Alleen daarom is het al een bezoek waard. Zeker als je kiest voor een klein eilandje dat in het meer ligt: Samosir.

Vanuit Parapat vaar je naar Tomok op Samosir. Tomok is samen met Tuk Tuk het meest populaire dorp. Het is leuk om het eiland per fiets te verkennen. Fietshuur zit overigens inbegrepen bij de bouwsteen ‘sprookje op Samosir’. Zo kun je onder andere een bezoek brengen aan de Pangururan Hot Springs, het koningsdorp Ambarita en de Simangande waterval. ’s Avonds is het gezellig om een Bintang te drinken in Tuk Tuk. Ook kun je een kano huren en op avontuur gaan in het water.

Hoogtepunten Sumatra 3Sumatra hoogtepunten: Ga op avontuur in Bukittinggi

Bukittinggi is de culturele hoofdstad van de Minangkabau-streek. Hier vind je de vulkanen Mount Singgalang en Mount Merapi. Mount Merapi is een nog altijd actieve vulkaan die je kunt beklimmen. Hoewel de klim niet gemakkelijk is, zul je er zeker geen spijt van krijgen.

Naast een vulkaanbeklimming, kun je naar Sianok Canyon om een geweldige tocht door de jungle te maken. Een goede conditie is vereist. Vanuit de vallei kun je trouwens de imposante Mount Singgalang zien liggen. Ook behoren een bezoek aan traditionele dorpjes, kajakken en grotten verkennen tot de mogelijkheden.

Kortom, maak een mooie trip op dit prachtige eiland. Een eiland vol (spannende) uitdagingen…

 

 

background-pattern