Naar boven

Een Indonesiër aan het werk in de rijstvelden

Vakantie Indonesië tips en veel gestelde vragen

blog

Opeens komt die zomervakantie best snel dichtbij. Toen je de reis naar Indonesië boekte in de winter of het vroege voorjaar, leek het nog zo ver weg; nu kun je gaan aftellen. Logisch dat veel reizigers zich op dit moment gaan verdiepen in de voorbereiding op hun reis en graag tips willen voor hun Indonesië vakantie. Daarbij komen vaak behoorlijk wat praktische vragen naar boven. We kunnen ons goed voorstellen dat je over sommige zaken graag wat meer zou willen weten, daarom hebben we de meest voorkomende vragen, antwoorden en vakantie Indonesië tips op een rijtje gezet.
Decorative torn edge
Geschreven op
woensdag 11 juni
Geschreven door
Kerstin Jauk
vakantie Indonesië tips, chauffeur vervoer

Hoeveel fooi geef ik aan chauffeurs en gidsen in Indonesië?

Hoewel chauffeurs en gidsen salaris ontvangen, zijn ze voor een groot deel afhankelijk van fooien en het is dan ook gebruikelijk om hen iets te geven. Denk voor een chauffeur die je een aantal dagen rondrijdt aan ongeveer 30.000 Rupiah per dag. Taxiritten rond je naar boven af, in restaurants is 10% gangbaar en kofferdragers krijgen zo’n 5.000 Rupiah.

Spreekt de chauffeur Engels?

Net genoeg om de dagelijkse zaken met je te overleggen, maar vaak niet zo goed dat hij je veel over het land kan vertellen, want hij is geen gids. Tijdens veel excursies ga je wel met een gids op pad, daar kun je van alles mee bespreken in het Engels. Dit is een tip voor je vakantie naar Indonesië.

Tip: Moet ik een klamboe meenemen voor Indonesië?

Indonesië is nu eenmaal een tropisch land, dus je zult er best wat kruipbeestjes tegenkomen. Je hebt ze natuurlijk liever niet in je bed, daarom kan een klamboe prettig zijn. In veel kamers hangt al een klamboe en als deze er niet is, is er in principe altijd airco, daar houden insecten helemaal niet van. De klamboe kan dus thuisblijven, maar wij adviseren wel om een flinke fles met DEET of een ander insectenwerend middel mee te nemen voor de zekerheid. Eén van onze handige vakantie Indonesië tips.

vakantie Indonesië tips, hut

Zijn er veel beestjes in Indonesië?

We kunnen er helaas niets aan doen, het antwoord is: ja. In de tropen zijn er veel beestjes. Toch zie je de echt vreemde insecten vaak pas als je er op gewezen wordt door de gids in de jungle, ze weten zich doorgaans goed te verstoppen. Het kan zijn dat je een keer een spin tegen komt in je hotelkamer, maar door de airco’s en klamboes kun je met een gerust hart gaan slapen. Dit is de beste tip tegen insecten, tijdens een Indonesië vakantie.

Toerist op het strand van Gili

Tip: Moet ik warme kleding meenemen voor de vakantie?

Indonesië is een warm land, maar het binnenland van Bali kan koel zijn en als je vroeg opstaat voor de excursie naar de Bromo vulkaan, is een trui of vest heel fijn. Neem niet te veel mee, want je kunt je spullen ter plaatse makkelijk laten wassen.

Welke schoenen moet ik inpakken?

Als je veel activiteiten hebt gepland is het fijn om schoenen bij je te hebben waarop je lang kunt lopen. Ga je de jungle in op Sumatra of Sulawesi, dan zijn wandelschoenen niet per se nodig, maar let wel op dat je sportschoenen draagt met een goed profiel. Uiteindelijk lopen wij het meeste op onze slippers: in de stad en op het strand.

Wat is handig? Een koffer of een backpack?

Als je al een goede koffer hebt en geen reistas of backpack, dan hoef je niet nieuwe spullen aan te schaffen, al onze reizen kunnen worden gemaakt met een koffer. Bedenk wel dat je tijdens onze individuele reizen vaak van de ene plaats naar de andere trekt en dus ook geregeld je bagage in een trein tilt of van de boot sleept. Een koffer is dan zwaarder en onhandiger dan een tas en om deze reden geven wij zelf de voorkeur aan een backpack of een reistas met wieltjes: een stuk lichter, makkelijk over je schouder te zwaaien en je kunt ‘m altijd wel ergens tussen proppen.

Natuur in Indonesie - bucketlist

Kan ik het water drinken in Indonesië?

Nee, dat kun je beter niet doen. De hygiënische standaard van het leidingwater is anders dan bij ons en onze magen zijn er niet aan gewend. Let om deze reden ook op ijsblokjes en check dat je waterfles goed verzegeld is als je deze koopt.

Is het veilig om bij stalletjes op straat te eten?

Wij doen het zelf wel graag, maar je weet natuurlijk niet hoe hygiënisch de verkoper met zijn eten omgaat, zo tussen de uitlaatgassen van het verkeer en zonder stromend water om zijn handen te wassen. Rauw vlees dat lang in de zon heeft gelegen is ook niet zo’n goed idee. Kies dus een kraampje waar de lokale bevolking zelf ook koopt, en waar het druk is, dan heb je een klein risico dat het mis gaat.

Hoeveel kosten maak ik ter plaatse?

Reken gemiddeld op zo’n € 20,- per persoon per dag voor maaltijden, fooien en kleine taxiritjes. Het is een gemiddelde, want hoewel in het binnenland en in de steden de kosten laag liggen, zijn de kustgebieden vaak wat duurder.

Welke reisdocumenten krijg ik ter plaatse?

Voor vertrek krijg je van Riksja Indonesië service vouchers met daarin de tijden van transfers en excursies en de geboekte accommodaties. Deze dien je mee te nemen op reis. Tickets voor de boot, trein of binnenlandse vlucht krijg je ter plaatse, behalve als je vanaf Java vliegt, dan krijg je het ticket uiterlijk twee weken voor vertrek van ons toegestuurd. Het is handig om je eigen reisschema mee te nemen als dag-tot-dag-omschrijving.

Moet ik een visum regelen?

Voor een reis van maximaal 30 dagen koop je een visum ter plaatse op de luchthaven. Dit kost € 21,- p.p., maar munten worden niet geaccepteerd, dus neem € 25,- aan briefjes mee.

Moet ik vertrekbelasting betalen voor Indonesië?

Vlieg je van een Indonesische luchthaven, dan betaal je inderdaad vertrekbelasting. Voor binnenlandse vluchten varieert dit tussen de 45.000 en 75.000 Rupiah (ongeveer €3 – €5). Als je terugvliegt naar Nederland betaal je vertrekbelasting voor de internationale vlucht. Op de luchthavens van Jakarta en Denpasar geldt vanaf 1 april 2014 een vertrekbelasting van 200.000 Rupiah (ongeveer €13) per persoon.

Tip: Welke vaccinaties heb ik nodig en moet ik malariapillen slikken voor de vakantie?

Check het altijd nog even bij de GGD of tropenarts, want als reisorganisatie zijn wij niet bevoegd om medisch advies te geven. We hebben het natuurlijk wel uitgezocht: voor alleen de Sunda eilanden wordt profylaxe voorgeschreven. Waar je ook reist in Indonesië, het is altijd slim je goed beschermen tegen muggenbeten met DEET. Inentingen tegen hepatitis A en DTP worden aangeraden en voor wie langer gaat dan twee weken ook een inenting tegen buiktyfus. Zie ook onze gezondheidspagina. Dit waren onze tips voor een vakantie naar Indonesië.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern