Naar boven

Vervoersmiddelen Indonesië - tuktuk rijstvelden

Vervoersmiddelen van Indonesië

blog

Indonesië kent vele soorten vervoersmiddelen om je reis ook wat betreft vervoer afwisselend te maken. Natuurlijk zijn er de auto met chauffeur, fiets, trein en bus zoals ook wij hier in Nederland kennen. Ook zijn er de exotisch klinkende bemo, becak, cimodo, ojek en bajaj. Wij geven je graag een overzicht van deze bijzondere manieren om je tijdens je reis te verplaatsen.
Decorative torn edge
Geschreven op
vrijdag 27 december
Geschreven door
Kerstin Jauk
Vervoersmiddelen Indonesië - De Balinese bus Bemo

De bemo

Dit is de Balinese minibus waarin de locals zich graag laten vervoeren doordat het een goedkope en snelle manier van reizen is. Veel Balinezen reizen op deze manier van en naar de markt of het werk. Als toerist is het leuk om in de minder toeristische plekken een ritje met de bemo te maken, omdat je op deze manier gemakkelijk contact legt met de Balinese bevolking. De stoelen zijn uit de minibus gehaald en in plaats hiervan zijn er aan beide zijden van de minibus bankjes geplaatst waardoor je naar elkaar toe zit en de bagage gemakkelijk tussenin gezet kan worden. Kijk niet gek op als er een kip of verse vis van de markt aan je voeten wordt neergelegd of als je ineens met een baal rijst of een kind op schoot zit.

De becak

Dit is de Indonesische fietstaxi. In deze fietstaxi kun je met maximaal twee personen vervoerd worden. De bestuurder zit hierbij achter en duwt het bakje waardoor je vrij uitzicht hebt vanaf je speciale zitplaats. Vooral in steden op Java zoals Yogyakarta kom je de becak veel tegen als vervoersmiddel. Op straat zul je dan ook geen moeite hebben een ritje met de becak te regelen.

Vervoersmiddelen Indonesië - Tuktuk
Vervoersmiddelen Indonesië - motortaxi

De ojek

De ojek is de motortaxi die in heel Indonesië veel wordt gebruikt als vervoersmiddel. Vooral om op plekken te komen die door een auto moeilijk bereikbaar zijn is de ojek een ideale oplossing. Ook in plaatsen met druk verkeer is de ojek een snelle vervoersoptie doordat ze makkelijk door het verkeer manoeuvreren. In Indonesië is het verplicht dat je als bijrijder ook een helm draagt en er kan een fikse boete gegeven worden als je deze niet opdoet.

De cimodo

De cimodo is het vervoer per paard en wagen dat vooral op Lombok en haar Gili eilanden nog gebruikt wordt. De Gili eilanden zijn autovrij waardoor de cimodo de enige vorm van transport is naast de fietsen die er gehuurd kunnen worden. De wagens met twee wielen worden door een paard getrokken en zijn vaak vrolijk gekleurd en rijkelijk versierd.

De bajaj

De bajaj is de Indonesische tuktuk, een gemotoriseerde driewieler die je in allerlei vrolijke kleuren voorbij kan zien komen. Vooral in de steden zoals Jakarta kun je de bajaj als vervoersmiddel kiezen.

Vervoersmiddelen Indonesië - tuktuk

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern