Naar boven

Ubud

Ubud tips van reiziger Marielle

blog

Geschreven op
vrijdag 11 september
Geschreven door
Kerstin Jauk

ubud-marielle-tips
Ubud, de start van onze reis, onze eerste kennismaking met Bali en ik moet zeggen: de plek heeft een speciaal plekje bij ons gekregen. Ubud ligt in het hartje van Bali en staat bekent als dé culturele hoofdstad van het eiland. Je vindt er een Monkey Forest, Goa Gajah (olifantsgrot) en in de nabije omgeving heb je veel rijstterrassen. Maar … vergeet niet, Ubud zelf is ook heel leuk en er zijn volop dingen te doen. Benieuwd naar mijn persoonlijke tips?

 

Waar absoluut eten in Ubud? Dit zijn mijn tips. ubud-veggietable1

Bij toeval ontdekten wij het restaurant Veggie Table (adres: Jalan Hanoman 53) waar we meerdere malen hebben gegeten. Veggie Table is een klein restaurantje en het eten en de service is echt naar wens. Het is er schoon en er staan verse bloemen op het handjevol tafeltjes. Er worden offers aan de Goden gebracht met wierook en bloemblaadjes en er staat zachte pianomuziek op. De bediening is uiterst vriendelijk en servicegericht. Je proeft hun passie voor het kleinschalige restaurant. Nasi Campur, een gerecht dat we in talloze varianten hebben gegeten tijdens onze reis, was bij Veggie Table veruit de beste die we geproefd hebben!

ubud-rijsttafel1Alles wordt vers bereid, gewassen in mineraalwater en warm opgediend. Dit laatste hebben we bij het populaire en toeristische Warung Sopa niet ervaren. Het restaurant wordt hoog aangeschreven door de Lonely Planet, maar we vonden het erg tegenvallen. Veggie Table: Een echte aanrader voor mensen die in alle rust willen genieten van de verfijnde Indonesische keuken. Een andere aanrader is Warung Biah Biah (adres: gelegen aan Jalan Pengosekan).

 

Een massage in Ubud? Ga dan hierheen:  sanur massage bali

In Ubud vind je om de paar meter taxichauffeurs en masseuses die hun diensten op straat aanbieden. Ok, wij waren in voor een Balinese massage, maar niet elke masseuse lijkt er evenveel zin in te hebben, ondanks haar vraag: ‘Massage?’. Wij ontdekten tijdens een avondwandeling een prachtig, wit verlicht gebouw waarin een Spa gevestigd was, Jelatik Esthetic genaamd (adres: gelegen aan Jalan Monkey Forest). Bladerend in hun gastenboek vol lovende woorden, kwamen we erachter dat massagesalon Jelatik Esthetic al in eind jaren ’90 is opgericht en gerund wordt door goed opgeleide masseurs voor de heren en masseuses voor de dames. Dit zijn geen hobbyisten, maar echte pro’s! Wij hebben gekozen voor een volledig pakket en hebben vier uur lang genoten van hun ‘Jelatik Package’ behandeling, waarin we ons volledig konden overgeven in de rustgevende omgeving. We kregen een full body Balinese massage, werden gescrubd met rijst en zout, ingesmeerd met yoghurt,  ondergedompeld in een warm bad vol bloemblaadjes en kregen vervolgens een gezichts- en hoofdhuidmassage. Een echte aanrader, voor slechts zo’n 30 euro per persoon!

 

Wandelen rondom Ubud? Deze route is een aanrader.ubud-wandeling1

Het centrum van Ubud bevat ontzettend veel restaurants en souvenirwinkeltjes, maar als je net even het juiste zijweggetje inslaat, beland je al snel in de ‘achtertuinen’ van deze winkeltjes. Sommige restaurants verraden dit groene paradijs met hun bordjes waar ‘garden view’ op staat geschreven.

Er heerst een oase van rust in de rijstvelden van Ubud. Er is een speciale wandelroute dwars door deze velden, waar wij ruim anderhalf uur lang geen enkele toerist zijn tegen gekomen! Je loopt door het gras, over smalle paadjes, tussen de felgroene vakken of de donkerbruine modderplassen waarin de boeren tot hun knieën aan het werk zijn. Verspreid over de velden zie je hier en daar een verdwaald brommertje van een boer die honderden meters verderop aan het werk is. Ook spelen er wat kinderen en kan je er vogels en tientallen eenden zien badderen. Deze wandeling is gratis, want je loopt gewoon op openbaar terrein (‘ het platteland’). Het is aan te raden om deze wandeling in de ochtend te doen, als het nog niet te warm is. Sluit de wandeling af met een lekkere verse fruitshake bij een van de vele restaurantjes. Mmmm!

Nieuwsgierig geworden naar de route? Als je je op Ubud Main Road bevindt en je hebt Ubud Palace aan je rechter hand, dan is de eerstvolgende straat aan je rechterhand: Jalan Suweta. Loop nog een stukje door tot aan Jalan Kajeng. Sla deze straat in en volg de weg. Na 10-15 minuten zie je een bordje Rice Field Walk aan de linkerhand. De route volgt zich verder vanzelf. De wandeling is een rondje, je komt uiteindelijk via de achtertuinen en smalle gangen weer uit op Ubud Main Road.

Wil jij net als Marielle ook naar kunstenaarsdorp Ubud? Bekijk dan onze Ubud bouwsteen ‘Cycling door het paradijs’ of ga terug naar het Indonesië reisblog.

 

 

 

background-pattern