Naar boven

4 redenen om Borneo op je bucketlist te zetten

blog

Geschreven op
dinsdag 25 februari
Geschreven door
Lianne Boerma

Borneo is een ontzettend diverse bestemming. Het is het grootste eiland van Azië en het op twee na grootste eiland ter wereld; alleen Groenland en Nieuw-Guinea zijn groter. In Borneo vind je ongerepte natuur, tropisch regenwoud, schitterende flora en talloze wilde dieren die je nergens anders ter wereld ziet (zoals bijvoorbeeld de orang-oetan). Zit jij te denken over een rondreis door Borneo? Wij zetten vier redenen op een rij om vandaag nog Borneo op je bucketlist te zetten en er in de toekomst heen te reizen.

smullende orang oetans borneo maleisie1. Uniek wildlife spotten

Ja, orang-oetans kun je ook zien in Apenheul. En ook al leven ze daar op grote eilanden zonder tralies eromheen, echt ‘in het wild’ is het natuurlijk niet. In het wild leven orang-oetans momenteel alleen nog in de regenwouden van Borneo en het Indonesische Sumatra. Tijdens een rondreis door Borneo kun je een bezoek brengen aan het Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre: een opvang die is opgericht om de orang-oetans te beschermen en ze voor te bereiden op een leven in het wild. Maar naast deze mensapen vind je in Borneo nog veel meer wildlife, zoals schildpadden, wilde zwijnen, gibbons, wilde olifanten en neusapen.

2. Het oudste regenwoud ter wereldtaman negara boot maleisie

Het regenwoud van Borneo is een van de oudste regenwouden ter wereld – ongeveer 130 miljoen(!) jaar oud. Doordat er jaarlijks meer dan 2500 millimeter regen valt, is de diversiteit aan flora heel groot. Eén hectare primair laaglandregenwoud in Borneo kan wel driehonderd soorten bomen bevatten. Driehonderd! Ter vergelijking: heel Engeland bevat 25 soorten bomen. Borneo kent vijftienduizend plantensoorten, en waarschijnlijk ook vele onontdekte plantensoorten. Houd je van ongerepte natuur en pure wildernis, dan kun je in Borneo je hart ophalen!

3. De unieke culturen

Ken je ‘koppensnellen’? Het is een van de oudste rituelen ter wereld: het afsnijden en meenemen van iemands hoofd na die persoon te hebben gedood. Klinkt luguber (en dat is het ook, natuurlijk), maar gelukkig wordt het vandaag de dag niet meer gedaan. Dit soort rituelen werden uitgevoerd door diverse Borneose stammen, die ook vandaag nog steeds op traditionele wijze in het land leven.

Lang niet alle Borneose stammen zijn gek op toeristen, maar je kunt in een afgelegen gebied in Sarawak bijvoorbeeld twee nachten slapen bij de Iban: een gastvrije, traditionele leefgemeenschap. Zij geven je met liefde een kijkje in de authentieke cultuur die ondanks het toerisme en de ontbossing nog steeds bestaat en in deze moderne wereld zijn tradities vasthoudt.

Zo zijn er nog veel meer authentieke stammen op Borneo te vinden, bijvoorbeeld in het noordoosten. Hier kun je twee dagen spenderen bij de Rungus, een stam die nog volledig zijn eigen cultuur erop nahoudt. Je geniet van traditionele dans, proeft van lokale gerechten en valt aan het einde van de dag als een blok in slaap.

4. Een tropisch toetje

Na al die -expedities, hikes naar de top van Mount Kinabalu en indrukwekkende cultuur-ervaringen is het heerlijk om je reis door Borneo af te sluiten met een tropisch toetje. Dat kan bijvoorbeeld op Lankayan, een eiland verborgen in de Sulu Zee ten noorden van Sandakan, of op jungle-eiland Gaya Island. Beide plekken zijn absoluut het paradijs op aarde te noemen. Relax onder een palmboom of pak je snorkel en wandel de zee in om de kleurrijke onderwaterwereld te ontdekken. Het water is zo helder dat je zelfs zonder snorkel de eerste vissen kunt spotten.

Borneo combineren met Maleisië

Een rondreis door Borneo combineren met Maleisië is een topidee! Je ervaart het authentieke van Borneo en de ontwikkelde westkust van West-Maleisië. Wij hebben een rondreis voor je samengesteld waarbij je in de binnenlanden van Borneo de verschillende grotten die midden in de jungle gelegen zijn ontdekt en slingerende orang-oetans en wie weet wilde olifanten ziet. Vervolgens vlieg je naar Kuala Lumpur waar je weer midden in de bewoonde wereld belandt. Vanuit deze bruisende stad reis je via de hoger gelegen theevelden naar Penang, om te eindigen op het eiland Langkawi voor een tropisch toetje.

swimmingpool-pool-damaibeachresort

 

 

Boek jouw individuele rondreis door Borneo

En … staat Borneo inmiddels op jouw bucketlist en kun je niet wachten om hiernaartoe te reizen? Bekijk dan eens onze kant-en-klare Borneo-reizen en laat je inspireren. Of ga zelf lekker puzzelen en stel je eigen Borneo-reis samen met onze bouwstenen!

background-pattern