Naar boven

Slingerend door Vulkanenland

bouwsteen

 • Reisschema:
  Temuco – Pucon – Puyehue – Puerto Varas of v.v.
 • Reisduur:
  6 dagen / 5 nachten
 • Activiteit:
  mini vulkaanwandeling met gids
 • Reissom:
  vanaf € 795,- p.p. bij 2 personen
 • Huurauto:
  vanaf € 455,- per auto type 4x4
 • :
  6 dagen huurauto inclusief ongelimiteerd aantal kilometers, WA verzekering en drop off kosten
 • Reisperiode:
  september t/m april
✓ Maak een selfdrive door het meren- en vulkanengebied van Chili

✓ Rijd in alle vrijheid door een landschap van meren, bossen en vulkanen

✓ Wandel met een gids rondom de Villaricavulkaan

✓ Overnacht in sfeervolle guesthouses op de route

✓ Inclusief een beschrijving van onze ideale route
Pucon: Merengebied Chili
Decorative torn edge

Dag 1 – Temuco, aankomst – Pucon

reistijd merengebied Chili: circa 1,5 uur rijden

Na je verblijf in de hoofdstad van Chili, Santiago, of in de droogste woestijn ter wereld, Atacama, vlieg je naar Temuco in het midden van Chili.

Als je links zit heb je veelbelovende uitzichten op ‘whitepeaked’ bergen. Op het mini-vliegveld haal je de huurauto op. Verwacht niet te veel van de ‘handen-en-voeten’ Engels-uitleg. Je bent zo de stad uit en al na een half uur rijden doemt de eerste vulkaan als een kolos voor je op. Dit is ook de reden waarom wij je de auto laten ophalen in Temuco, want zo kregen we echt een “wow-gevoel”. Na 1,5 uur rijden bereik je Pucon; een toeristisch, rommelig, maar best gezellig, Duits ogend stadje.

Het centrum kan druk zijn en daarom hebben wij gekozen voor een houten guesthouse net er buiten, met goede parkeergelegenheid. Het ligt rustig, met aan de achterkant zicht op een van de bekenste vulkanen van Chili: de Villarica. Je kamer in Pucon is ruim en in het restaurant genoten wij van verse zalm en een glas vino tinto (je bent ten slotte al ’thuis’, handig!) Soms zie je ’s avonds als het donker is, de top van de actieve Villarica rood opgloeien.

Decorative torn edge

Dag 2 – Pucon, (mini)vulkanen

Eigenlijk komen veel reizigers maar voor één ding naar Pucon in Chili: de Villarica vulkaan beklimmen. In het hoogseizoen klimmen zo’n 350 mensen per dag naar de top. Toch raden wij deze tocht af. De klim is toeristisch, pittig (8 uur heen en terug) en je mist de panorama’s van de vulkaan vanaf een afstand.

Na het ontbijt staat daarom een trek rondom de vulkaan op de planning, in de ochtend heb je meer kans op wolkvrij weer. Met goede wandelschoenen, een zonnebril op en een kleine rugzak gevuld met zonnebrand crème, water en wat snacks ga je naar het reisbureau die deze excursie verzorgt. Gezamelijk rijd je vervolgens naar het startpunt van de tour.

Decorative torn edge

Met een gids en in klein gezelschap maak je een 2,5 uur durende wandeling over een soort maanlandschap met diepe kraters. Dan door groene en oeroude bossen en over leegstaande riviertjes waar de lava destijds doorheen gestroomd heeft. Bij helder weer zie je een panorama van nog meer vlakke meren en gigantische vulkanen.

De wandeling is met een normale conditie goed te doen. Mocht het weer zo tegenzitten dat de wandeling niet kan doorgaan, dan wordt in overleg gekozen voor een alternatieve dag of aangepaste activiteit. Eventuele meerkosten worden dan ter plaatse met je verrekend.

De kans dat je de vulkaan Villarica ziet is vrij groot, inwoners schatten het op zo’n 75%. Teruggekomen in het dorp kun je lunchen en de middag doorbrengen op het lavastrand aan het meer of de winkels bekijken. Sla bijvoorbeeld dan wat snacks en drinken voor morgen in.

Decorative torn edge

Dag 3 – Pucon – Puyehue

reistijd merengebied Chili: circa 6 uur, inclusief stops

Na het ontbijt pak je de tassen weer in. We hebben vandaag niet gekozen voor de snelste route (4 uur) door het merengebied van Chili, maar voor de pittoreskere B-route van ca. 6 uur. Een lange rit dus, over soms slechte wegen, maar je bent tenslotte op reis. Je rijdt langs het vlakke Calafquen meer en via een hobbelige weg al zigzaggend om de grote gaten in de weg richting Panguipulli. Het dorp is even schattig als dat het klinkt en een goede stop voor een lunch tussendoor. Wij aten in restaurant Francoise de beste hamburger ooit. Vul je tank en pin wat geld, je eindbestemming is namelijk niet voorzien van deze gemakken. Je volgt eerst de borden naar Los Lagos via de snelweg, maar al snel klim je via een slingerende weg steeds verder naar boven totdat je Puyehue hebt bereikt. Onderweg vang je hier en daar al een glimp op van de imposante vulkanen en meren en helemaal aan de top (waar je ook verblijft) werden wij verrast door het uiteindelijke zicht.

Je wordt enthousiast ontvangen door Audrey en Michael. De kamer is eenvoudig maar sfeervol en kijkt uit over het meer. Voor het raam heb je een brede zit-vensterbank. De eigenaar van dit familiehotel is een voormalig chef. Door dit feit, het uitzicht en de ontspannen sfeer hier, raden we aan hier vanavond te dineren. Heb je een nachtje over dan is het een goed idee om hier twee nachten te slapen.

Decorative torn edge

Dag 4 – Puyehue – Puerto Varas

reistijd merengebied Chili: circa 4 à 5 uur, inclusief stops

Vulkanen en meren, dat is het decor vandaag tijdens het ontbijt. Dan sta je voor de keuze of je nog een korte wandeling maakt of afscheid neemt van de gastheer en -dame en je de auto van de berg af laat rollen. Beneden kun je, als je geluk hebt, in de achterkamer van een lokaal supermarktje wat snacks en drinken kopen voor onderweg. Wij hadden pech; alleen de uien en pennen waren nog op voorraad.

De kortste route naar Puerto Varas is ongeveer 2,5 uur rijden, maar wij reden per ongeluk verkeerd en kwamen terecht op een slingerende weg langs vlakke meren en reusachtige vulkanen. Daarom hebben wij deze route opgenomen in je beschrijving. Een tussenstop kun je maken in de dorpen Entre Lagos en Puerto Octay, voor een indruk van het leven hier.

Decorative torn edge

Puerto Varas is een Duits aandoend dorp met de beste uitzichten tijdens een wandeling naar de supermarkt die je maar kunt wensen. Het fotogenieke kerkje is leuk, maar de plaats moet het echt hebben van de ligging aan het Llanquihue meer met daarachter de Osorno vulkaan.

Het centrum van Puerto Varas is iets minder druk dan dat van Pucon. Je verblijft in een guesthouse met knusse woonkamer op 5 minuten lopen van het centrum. Helaas geen uitzicht, dat is alleen weggelegd voor de dure zakenhotels. Voor het diner vonden wij het weggestopte restaurantje Las Buenas Brasas waar veel gerechten van de grill komen. Het wordt gezellig druk rond een uur of 8.

Decorative torn edge

Dag 5 – Puerto Varas, verblijf

Wij voelden een erg ongedwongen sfeertje in deze stad en kozen ervoor om rustig aan te doen en te wandelen langs het meer. Maar de omgeving leent zich uitstekend voor raften, kanoën, of mountainbiken. Er is ook een tour naar de Osorno vulkaan (halve dag) waarbij je met een kabelbaan naar een uitzichtspunt gaat. Je komt uiteindelijk tot 1000 meter onder de top, dus niet helemaal bovenaan.

Als je na deze bouwsteen niet naar Argentinië gaat met onze bouwsteen Passage to Argentina, dan kun je deze ochtend langs het meer naar de Petrohue watervallen rijden. Een leuke rit en hoewel de watervallen niet hoog zijn, maar wel breed, raast het water krachtig naar beneden, zodat je stuifwater op je gezicht kunt voelen.

Decorative torn edge

Dag 6 – Puerto Varas, vertrek

reistijd merengebied Chili: circa 1 uur

De meeste reizigers vervolgen hun reis met een autorit naar Puerto Montt en vervolgens per vlucht naar de volgende bestemming. Het tijdstip dat je vertrekt en afscheid neemt van het merengebied in Chili hangt af van je vluchttijden.

Na deze bouwsteen kun je verder reizen van Chili naar het merengebied Argentinië of je kunt naar het zuidelijkste punt van Chili, Punta Arenas in Patagonië vliegen. Een vlucht naar Calama naar de droogste woestijn van de wereld (San Pedro de Atacama) is ook een optie. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Slingerend door Vulkanenland

Deze bouwsteen is goed te combineren met

Chili reis: Lago Nahuel Haupi Bariloche Argentintie
bouwsteen

Passage to Chile

 • Bariloche (Argentinië) – Puerto Varas (Chili) of v.v.
 • 2 dagen / 1 nacht
 • vanaf € 710,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Punta Arenas Patagonie
bouwsteen

Zeebonk op pinguïneiland

 • Punta Arenas
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 455,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
San Pedro de Atacama - Chili reis
bouwsteen

Er lopen lama’s op de maan

 • San Pedro de Atacama
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 420,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern