Menu background
Riksja Travel brengt je dichterbij

Naar boven

Deze festivals wereldwijd wil je niet missen

blog

Geschreven op
maandag 23 april
Geschreven door
Delen op social media

Festivalganger of niet: deze festivals over de grens zijn grootser dan groots en gekker dan gek. Ze mogen wat ons betreft dan ook absoluut niet ontbreken op je bucketlist! Ben jij klaar voor een feestje?

Noord-Amerika

Mardi Gras, Amerika

Jaarlijks 47 dagen voor Pasen

We trappen af met – hoe kan het ook anders – het befaamde Mardi Gras. Wat weinig mensen weten is dat het feest oorspronkelijk uit Frankrijk komt; het festijn in het Amerikaanse New Orleans is een stuk groter en bekender. Drie dagen lang is het carnaval waarbij iedereen zich in het paars, groen en goud kleedt en vrouwen zoveel mogelijk kralenkettingen proberen te verzamelen. Een waar kleurenspektakel dat je zeker een keer meegemaakt moet hebben.

Coachella, Amerika

Jaarlijks rond het tweede weekend van april
Het Coachella-festival is niet meer weg te denken uit de Amerikaanse cultuur. Dit zesdaagse muziekfeest vindt plaats in de woestijn van Californië. Het kent een legendarische oorsprong, te weten een ruzie tussen Pearl Jam en Ticketmaster, waarbij de band vond dat de ticketprovider een monopolie had op festivalkaartjes. Daarom zocht Pearl Jam een nieuwe festivallocatie waar Ticketmaster geen banden mee had: de woestijn. Tegenwoordig trekt Coachella ruim 200.000 bezoekers.

Bay to Breakers, Amerika

20 mei 2018

Zelfs de hardlopers onder ons komen in Amerika aan hun trekken, bij Bay to Breakers welteverstaan. Tijdens deze dag rennen alle deelnemers twaalf kilometer lang door de heuvelachtige straten van San Francisco. Het evenement is in 1912 ontstaan om saamhorigheid te stimuleren na een hevige aardbeving in 1906. Inmiddels hebben al zo’n twee miljoen mensen de route gelopen.

Festival International de Jazz de Montréal, Canada

28 juni – 7 juli 2018
Ook buurland Canada kent een aantal grote festivals, zoals Festival International de Jazz de Montréal. Het is het grootste jazzfestival ter wereld en daarom zeker een must voor de jazzliefhebber. North Sea Jazz, eat your heart out!

Calgary Stampede, Canada

6 – 15 juli 2018

Calgary Stampede

© Laszlo Ilyes (Flickr)

Maar Canada kent nog een groot festival: de Calgary Stampede, logischerwijs in … juist ja, Calgary. Sterker nog, het is het grootste festival van het land. Dit feest is zeker niet voor iedereen weggelegd, aangezien rodeo centraal staat. Het is dan ook een cowboyfestijn waar je je tien dagen lang in het wilde westen waant met concerten, rodeowedstrijden, -races en tentoonstellingen.

Burning man, Amerika

26 augustus – 3 september 2018
Een van de bekendste festivals ter wereld die op menig bucketlist staat, is Burning Man. Elk jaar – mits het weer het toelaat – wordt het georganiseerd in de Black Rock Desert in Nevada, waar zo’n 50.000 mensen van over de hele wereld op afkomen. Het festival is ontstaan dankzij een groep vrienden die op het strand een bijna drie meter hoge, houten pop – de zogeheten Wicker Man – verbrandden. Dit deden ze elk jaar in San Francisco, totdat het werd verboden en ze naar de woestijn verhuisden.

Midden-Amerika

Dag van de doden, Mexico

Jaarlijks op 2 november

Dia de los muertos Mexico

© Mooshuu (Flickr)

Nog zo’n befaamd feest is Dia de los Muertos, ofwel De Dag van de Doden dat elk jaar in november in Mexico gevierd wordt. Overal gaan mensen beschminkt als skeletten de straat op. Wie dat luguber vindt klinken, think again: het is een vrolijk en kleurrijk geheel, waarbij er veel gedanst, gegeten en gedronken wordt. Hiermee trachten de Mexicanen het verdriet over het verlies van hun dierbaren draaglijker te maken. Ze geloven dat de doden deze dag opstaan uit hun graven en even terugkomen op aarde om feest te vieren met de levenden.

Zuid-Amerika

Carnaval, Brazilië

1 – 9 maart 2019
Houd je van carnaval in Nederland? Het is nog niets vergeleken met het festijn in Brazilië gaan en met name in Rio de Janeiro: hier vind je het grootste carnavalsfeest ter wereld. Oorspronkelijk was dit het moment dat de Brazilianen nog één keer goed los konden gaan voordat het vasten begon. Het feest duurt meerdere dagen en eindigt nog steeds op de eerste vastendag.

Inti Raymi, Peru

Jaarlijks op 24 juni

Het Peruaanse Inti Raymi is het festival van de zon en wordt gevierd om een van de meest aanbeden goden van de Inca’s, Inci, te vereren. Het is een van de grootste evenementen van heel Zuid-Amerika, waarbij er in Cuzco flink feestgevierd wordt.

Afrika

AfrikaBurn, Zuid-Afrika

23 – 29 april

AfrikaBurn is de Zuid-Afrikaanse variant van de Amerikaanse Burning Man. Het festival duurt zes dagen lang in Tankwa Karoo, ongeveer driehonderd kilometer ten noorden van Kaapstad. Net als in Amerika is het motto sharing is caring; het festival benadrukt dan ook saamhorigheid en gelijkheid.

Transahara, Marokko

En we blijven in de woestijn, want ook in Marokko kennen ze een bijzonder festival en nog wel in de Sahara: Transahara. Let wel: de locatie wordt geheimgehouden en je zou dan ook flink je best moeten doen om erachter te komen als je geen festivalkaartje hebt. Het is zelfs zó afgelegen dat sommige artiesten op eigen gelegenheid het festival niet eens weten te bereiken. Maar één ding is wel zeker: als je het weet te vinden, kun je genieten van trancemuziek tussen prachtige zandduinen.

Azië

Harbin Ice Festival, China

5 januari – 5 februari 2019
Van Afrika gaan we naar Azië en wel meteen door naar China, waarbij elk jaar het grootste ijs- en sneeuwfestival ter wereld wordt gehouden in Harbin. De meeste bezoekers zijn Chinezen, maar toch is het festival wereldberoemd, waarbij je ongelooflijk veel ijssculpturen kunt bewonderen.

Thaipusam, Maleisië

21 januari 2019
Thaipasum in Maleisië is niet voor watjes. Mensen laten zich hier ter ere van de god Murugan in extreme mate piercen, waarbij er massaal haken in de ruggen gaan, net als spiezen door wangen en tongen. En om het compleet te maken, hangen er zelfs soms nog limoenen aan. Vervolgens dansen de gepierceten rond, zodat de limoenen trekken aan de haken. Het is een behoorlijk eng en pijnlijk gezicht, maar de deelnemers zelf zijn volledig in trance. Het festival wordt gehouden in de Batu-grotten bij Kuala Lumpur.

Holi Festival, India

20 & 21 maart 2019

Holi festival India

© Jordi Bernabeu Farrús (Flickr)

Holi, wie kent het niet? Het religieuze Hindoefestival dat draait om kleur wordt elk jaar in een groot deel van India en Nepal gevierd op de dag na de volle maan van de laatste Hindoemaand Phalguna. Het draait om het overwinnen van al het goede bovenop het kwade en tegelijkertijd is het een Nieuwjaarsfeest. Op deze dag bestaat het kastenstelsel niet en is iedereen gelijk. Iedereen smijt met kleurige poeders, waardoor het één groot en vrolijk regenboogspektakel wordt.

Kanamara Matsuri, Japan

Jaarlijks op de eerste zondag in april
Elk jaar vindt er in het Japanse Kawasaki, vlakbij Tokyo, een wel heel bijzonder festival plaats: Kanamara Matsuri. Het thema van het festival is de penis, die je dan ook overal in de stad in verschillende soorten en maten terugvindt. Je kunt het zo gek niet bedenken of de penis is er op afgebeeld. Het feest komt voort uit een heiligdom waar prostituees vroeger baden om geen geslachtsziekten op te lopen. Tegenwoordig wordt er geld ingezameld voor onderzoek naar aids.

Songkran, Thailand

Jaarlijks van 13 tot 15 april


Staat Thailand op je lijstje? Ga dan zeker rond het Thaise Nieuwjaar Songkran naar het land. Het festival van drie dagen lang draait enkel om water … heel veel water. Het is dan ook het grootste waterfeest ter wereld, waarbij iedereen elkaar nat maakt middels waterpistolen, emmers, waterslangen en andere gekkigheid. Zo wordt al het slechte van het afgelopen jaar weggespoeld en ga je schoon het nieuwe jaar in.

Europa

Gevecht van de sinaasappels, Italië

10 – 13 februari
Ook Europa kent een aantal grootse festivals, zoals het sinaasappelfeest in Italië, waarbij er in het stadje Ivrea tijdens carnaval negen teams worden gevormd, die elkaar met behulp van sinaasappels proberen uit te schakelen. Deze Battaglia delle Arance is ooit ontstaan uit een opstand tegen de koning; omdat het volk geen wapens had, koos het voor fruit. Er zijn in het verleden verschillende soorten fruit de revue gepasseerd, maar tegenwoordig draait het enkel om sinaasappels.

Carnaval van Venetië, Italië

16 februari – 5 maart 2019
Twaalf dagen lang anoniem feesten: het kan tijdens het Carnaval van Venetië, dat de overgang van de winter naar de lente viert. Iedereen verhult zich achter de meest extravagante maskers (die het hele jaar door ook in de waterstad verkocht worden) en soms complete kostuums. Het feest gaat al terug tot de dertiende eeuw. Oorspronkelijk waren de maskers bedoeld om de sociale status te verbergen, waardoor iedereen gelijk werd en ongedwongen kon feesten. Door Napoleon werd het Italiaanse feest aan banden gelegd, maar sinds 1980 is het in volle glorie terug. Het festival eindigt jaarlijks veertig dagen voor Pasen.

Secret Solstice, IJsland

21 – 25 juni 2018
Het IJslandse Secret Solstice is wel heel bijzonder, al was het maar omdat  het het enige evenement ter wereld is waarbij het licht nooit uitgaat. In Reykjavik wordt er tijdens de start van de zomer, op het moment dat de dag het langst is en de zon dus hoog in het noorden niet ondergaat, 72 uur lang volop gefeest. Zo kun je dus in de late uurtjes doorfeesten zonder dat je doorhebt hoe laat het is.

Boom festival, Portugal

22 – 29 juli

Houd je van muziek én yoga en meditatie? Dan is het Boom Festival in Portugal helemaal iets voor jou. Het festival dat eens in de twee jaar plaatsvindt aan het Idanha-A-Novameer draait om verschillende kunstuitingen. Het doel is om ruimte te creëren waarbij bezoekers tijdens volle maan een andere realiteit kunnen beleven.

La Tomatina, Spanje

Laatste woensdag van augustus
Een van de bekendste Europese festivals is La Tomatina in het Spaanse dorpje Buñol in de provincie Valencia. Het festival bestaat feitelijk uit een groot tomatengevecht, waarbij iedereen tomaten van huis meeneemt en de straat opgaat om elkaar aan te vallen met tomaten. Het festival is ontstaan toen een aantal jongeren jaren geleden niet mee mochten doen met een grote optocht en daarom tomaten smeten naar de mensen die meeliepen in de optocht. Uiteindelijk hebben ze dit elk jaar herhaald en zodoende is het traditie geworden.

Oceanië

Nieuwjaarsdag, Australië

31 december
Oud & Nieuw wordt natuurlijk wereldwijd gevierd, maar in Sydney, Australië vindt een van de grootste nieuwjaarsfeesten plaats. Er komen ongeveer een miljoen bezoekers op af en er wordt dan ook een spectaculaire lucht- en watershow gehouden.


Zin om een van deze festivals te bezoeken? Combineer het met een bezoek aan de omgeving of maak er een heuse rondreis van. Kijk bij onze bestemmingen en bouw je eigen reis inclusief festival; onze bestemmingsfanaten helpen je graag verder. Stuur je wel een foto op als je naast een penis, tussen de tomaten of in een ijssculptuur staat?