Ga naar inhoud

Riksja Family
Costa Rica

Zo maak je impact met jouw Costa Rica-reis

Blog
He, wist je dat jouw Costa Rica-reis impact maakt? En wees niet bang, dit gaat niet ten koste van leuke activiteiten en bijzondere overnachtingsplekken. Sterker nog, met veel van onze bouwstenen maak je juist een positieve impact op de natuur of op de plaatselijke bevolking. Benieuwd geworden naar hoe jij impact maakt voor én tijdens je reis? Lees dan snel verder.

Wist je dat…

Duurzaamheid heel belangrijk is in Costa Rica. Zo is meer dan 30% van het land beschermde natuur en is er een certificeringsprogramma opgezet om duurzaam toerisme te bevorderen. Hoe meer groene blaadjes je hebt als onderneming binnen het toerisme, des te duurzamer je bent. We zijn dan ook heel blij dat onze lokale agent met trots het hoogst aantal groene blaadjes heeft. Reis je met Riksja naar Costa Rica dan zit het dus al voor een heel groot gedeelte goed. Oh, en we compenseren 100% van de CO2-uitstoot van jouw reis!

Kies voor kleinschalige overnachtingsplekken

duurzame ecolodge in costa rica

In Costa Rica vind je genoeg kleinschalige overnachtingsplekken waar je met je bezoekt een positieve impact hebt op de lokale bevolking of natuur. Bijvoorbeeld de ecolodge in Boca Tapada waar je midden in de jungle overnacht en wakker wordt met vogelgeluiden.
Op de route van Tortuguero naar de Arenal vulkaan kom je ook lang een fijne plek om je reis te onderbreken. Ananasboer Don Rodolfo en zijn familie heten je van harte welkom midden in de ananasvelden waar je mee kunt helpen bij het oogsten van verse ananassen en een plons maakt in het zwembad. Het fijne aan deze overnachting is dat je hiermee direct ananasboer Don Rodolfo en zijn familie financieel ondersteund. Zo komt je geld direct bij de lokale bevolking waar het ook hoort.

Zo maak je ter plekke impact

Lokale ananasboer costa rica

En dit is makkelijker dan je misschien denkt. Koop bijvoorbeeld in lokale winkels en eet bij lokale restaurants. Je zult merken dat je kinderen al snel de ijsbrekers vormen en je zo een praatje maakt met de lokale bevolking. Ook al is dit soms een beetje handen en voetenwerk. Ook in het hotel kun je je steentje bijdragen. Wat dacht je ervan om een douchbeurt extra met dezelfde handdoek te doen? Dat scheelt een hoop water en energie.

Wil je écht iets toevoegen aan het land waar je bent? Steun dan een lokaal project! Zo kun je kiezen om tijdens het boekingsproces een microfinanciering toe te voegen die je aan een lokale ondernemer naar keuze kunt geven. Hiervoor werken we samen met Wakibi. Wil je weten hoe dit allemaal werkt? Hier vind je meer informatie.

Neem eens de boot onderweg

boot costa rica

We zien veelal dat propellervliegtuigjes in trek zijn bij reizigers. Heel tof natuurlijk, maar niet heel duurzaam. Wij vinden dat je de natuur het beste meemaakt vanaf het water en kinderen vinden het vaak nog leuk ook. Neem daarom vaker een bootje als je in Costa Rica bent. Vaak is er ook een lokale gids die je alles kan vertellen over de Flora en Fauna.

Bezoek de nationale parken vroeg op de dag

nationale parken costa rica

Het is niet alleen fijn voor jou en de kinderen om de nationale parken te ontdekken als het nog rustig is. Ook de dieren vinden dit prettig. Zo is het bezoek verspreid over de hele dag en hebben ze minder last van grote groepen toeristen die allemaal tegelijkertijd komen. Op het warmste moment van de dag lig jij alweer lekker met de kinderen in het zwembad.

Zo pak je duurzaam je koffer in

duurzaam inpakken voor costa rica

We weten dat inpakken met kinderen soms best stressvol kan zijn. En als je dan ook nog eens moet nadenken over de duurzaamheid van jouw koffer…. Geen paniek! We zetten onze tips voor je op een rij:
💚Pak een broodtrommel. Altijd handig voor koekjes onderweg en je bespaart zo plastic zakjes
💚Een stoffen shopper mag niet ontbreken! Handig voor het doen van boodschappen en plasticvrij
💚Hoe fijn is het om een powerbank mee te nemen die zichzelf oplaadt door zonne-energie? Wij hebben Waka Waka!
💚Neem je eigen shampoo en douchgel mee in hervulbare flesjes. Dit scheelt ruimte in je koffer en zo hoef je geen gebruik te maken van de flesjes in hotels
💚Neem hervulbare flessen mee in je koffer. Zo heeft iedereen zijn eigen drinken altijd bij zich

Lees meer reisblogs voor meer inspiratie

world