Naar boven

Gezondheid in Italië

Voorbereid op reis

Gezondheid, Italië

Gezondheid in Italië

Italië is een schoon land en je hebt hier net zoveel risico op ziektes als in Nederland. De medische zorg is in Italië bovendien van hoog niveau, waarbij je overal tal van apotheken vindt. Ook hebben de steden vaak moderne ziekenhuizen.

Om te voorkomen dat je toch ziek wordt, is het beter om water uit flessen te drinken en voorzichtig om te gaan met rauw vlees. Ook kan het zonnetje in Italië flink schijnen en daarom is het goed om voldoende zonnebrand mee te nemen. Voorkom een zonnesteek door een hoofddeksel en zonnebril te dragen, en drink genoeg water.

Vaccinaties nodig voor Italië?

Voor een rondreis door Italië heb je geen vaccinatie nodig. Je kunt voor de zekerheid wel contact opnemen met een medische instantie die hier verstand van heeft. Denk bijvoorbeeld aan een ziekenhuis, een huisarts of de GGD. Gebruik je (sterke) medicijnen? Neem dan contact op je huisarts voor een medicijnenboekje.

gezondheid-Italië

Medicijnen

Als je medicijnen gebruikt, neem dan een bijsluiter mee, zodat er geen twijfel over kan bestaan dat je geen drugsgebruiker bent en zorg een extra voorraadje mee te nemen zodat je je niet gek hoeft te zoeken in Italiaanse apotheken mocht je iets kwijtraken. Neem een Engelse brief van je arts mee over dit medicijngebruik.

Heb je een bril of draag je lenzen, neem dan de opticienbeschrijving mee of een extra bril of extra paar lenzen.

Hieronder volgt wat summiere informatie over voor de hand liggende ziekten gericht op de reiziger die gezond is, niet zwanger is en niet langer dan 1 maand in Italië zal blijven. Zorg zelf up to date informatie te krijgen voor je eigen situatie.

Huidverzorging

Neem wondjes serieus: houd ze in de gaten en doe er iets desinfecterends op en eventueel voor overdag een pleister.

Zorg altijd een hoge factor zonnebrandcrème op te smeren op de blootstaande huid, ook als het bewolkt is.

Met name in de droge zomer bestaat er een kleine kans in de bossen een teek op te lopen (in Europese bossen is de kans hierop groter). Check ’s ochtends en ’s avonds je lichaam op deze beestjes, vooral in de knieholten en de liezen. Mocht je er een vinden, trek het dier er niet met wat alcohol uit maar gebruik het liefst een tekentang (bij apotheken in Nederland te koop), of ga er ter plekke mee naar een arts. Mocht je onherleidbare bloeduitstortingen (in de vorm van een kring) krijgen na bezoek aan een bosgebied, ga er dan mee naar een arts.

Diarree

Verandering van ritme, klimaat en voedsel kunnen je darmen op hol doen slaan. Zo lang dit alleen gaat om dunne ontlasting zonder bijverschijnselen kun je het beste gewoon rustig aan doen en zorgen genoeg drinken binnen te krijgen. Je kunt eventueel wat ORS (Oral Rehydration Salts) innemen in water opgelost om te zorgen dat je niet uitdroogt, dit is extra belangrijk voor kinderen en oudere vakantiegangers. Mocht de diarree langer dan twee dagen aanhouden, of er zijn bijverschijnselen als koorts, bloed in de ontlasting of andere zaken, neem dan contact op met een arts, dan kan via een laboratoriumtest gekeken worden wat er aan de hand is. Gelukkig zijn de medische voorzieningen in Italië over het algemeen zeer goed. Het is wel zo dat men eerder geneigd is tot het geven van antibiotica dan in Nederland. Je komt zo meestal wel van je acute kwaal af maar kan wel andere spijsverteringsmoeilijkheden opleveren doordat al je darmflora is vernietigd.

Om diarree te voorkomen
Drink alleen water en dranken uit een afgesloten/gesealde fles of uit blik of dranken die gekookt zijn zoals thee of koffie. IJs (van water) is het best te vertrouwen wanneer het ronde bolletjes zijn met gaten erin. Fruitsap is alleen veilig als er geen water is toegevoegd.

Zonnesteek

Voorkom een zonnesteek door een hoofddeksel en eventueel een zonnebril te dragen. Zorg altijd een fles water bij je te hebben, zeker als je de natuur in gaat en niet snel aan drinkwater kunt komen. Vermoed je een zonnesteek (word je licht in het hoofd of krijg je hoofdpijn): drink wat, ga lekker in de schaduw zitten en blijf daar als het mogelijk is.


BELANGRIJK!

Als je na terugkomst (en dat kan eventueel maanden later zijn) koorts, darmklachten of wat dan ook krijgt dat je niet zo goed kunt thuisbrengen: neem contact op met je huisarts en vermeld hoe lang en waar je in Italië bent geweest en wat je er gedaan hebt. Als je veel contact hebt gehad met de plaatselijke bevolking is het verstandig een Mantoux te laten zetten (test op tbc).

background-pattern