Naar boven

Handige weetjes

Algemene informatie

wijngaarden in de Elzas Frankrijk
Zonnebloemen in Frankrijk

Praktische informatie Frankrijk

Beste reistijd

Voor de zon ga je vooral in juli en augustus, maar als je liever de drukte ontwijkt dan zijn april tot en met juni en september het meest geschikt. De wintermaanden van oktober tot en met maart zijn vooral geschikt voor wintersport (en in het noorden voor kerstmarkten).

Omvang Frankrijk

Frankrijk is het grootste land in de EU; maar liefst 13 keer zo groot als Nederland. Van het noordelijke Lille naar het zuidelijke Perpignan doe je er met de auto ongeveer 10 uur over. Van het meest westelijke punt bij Brest naar het oostelijke Straatsburg duurt 11 uur.

schapen frans baskenland

Taal

Het zal je niet verbazen, maar in Frankrijk wordt Frans gesproken. Met Engels breng je menig Fransman in verlegenheid, dus wat kun je ze blij maken met een paar woordjes Frans. Wij begrijpen dat je middelbare school kennis over deze taal wat is weggezakt, daarom helpen we je op weg met een aantal belangrijke voorbeelden:

Bonjour – Hallo, goedemorgen
Au revoir – Tot ziens
Merci – Bedankt
Oui – Yes
Non – No
S’il vous plaît – Alstublieft
De rien – Graag gedaan
Bonne nuit – Goedenacht
Homme – Man
Femme – Vrouw
Je ne parle pas Français – Ik spreek geen Frans
Où est le bar à chat le plus proche? – Waar is het dichtstbijzijnde kattencafé?

Franse keuken

Denk je aan de Franse keuken, dan denk je al gauw aan de culinaire avonden uit bij luxe restaurants in eigen land. Wist je dat dit meestal de Parijse keuken is? Elke regio heeft zo zijn eigen tradities. In het noordwesten zijn veelvoorkomende ingrediënten crème fraîche en appels, terwijl het noordoosten bier, zuurkool en worsten gebruikt. In het zuidwesten wordt veel eendenvet en eekhoorntjesbrood gebruikt, maar in het zuidwesten juist weer tomaten en olijfolie. Binnen die regio’s heb je nog veel meer lokale keukens. Denk aan de Provençaalse, Bretonse, Baskische en Boergondische keukens. Kortom, een typische Franse keuken is er eigenlijk niet.

Dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele soorten kaas, brood en zoetigheden. We kunnen nu voor je herhalen wat een baguette, roquefort of macaron is, maar loop een willekeurige bakkerij, kaaswinkel of patisserie binnen en laat het proeven beginnen!

artisjokken eten in Frankrijk
background-pattern