Riksja Travel Azoren

Naar boven

duiken Azoren Portugal

De vijf mooiste duikplekken van de Azoren

blog

Manta’s, haaien, dolfijnen en walvissen. Je vindt ze allemaal in de onderwaterwereld van de Azoren. Niet gek dus dat duikliefhebbers graag naar deze eilandengroep komen. Maar wat zijn de mooiste duikplekken en wat kan je in welke periode verwachten te zien? We delen de vijf mooiste duikplekken van de Azoren en welke dieren je wanneer kunt spotten.
Decorative torn edge

#1. Duik naar de oude vulkaan in Vila Franca

Vlak voor de kust van Sao Miguel ligt de duikspot van de Azoren: Vila Franca. Het water rondom dit eilandje is beschermd gebied waardoor je je ogen uitkijkt. De kleurrijke riffen Lourenços en Sabrina Reefs liggen vlak voor de kust en de kans is groot dat je hier duivelsroggen spot. Maar wat dit gebied nou echt de duikspot van de Azoren maakt is de oude vulkaan onder water.

#2 Princess Alice is de duikplek voor ervaren duikers

duikplekken op de azoren

Dit is misschien we de bekendste duikplekken van de Azoren en staat vooral bekend om de vele manta’s die hier van juli tot en met oktober rondzwemmen. Doordat het rif verder weg van de haven ligt en er vaak een sterke stroming aanwezig is, is dit echt een plek voor alleen de ervaren duikers. Het rif zelf namelijk een grote onderzeese berg met een diepte van ruim 30 meter. Naast manta’s spot je hier ook duivelsroggen, mako haaien en blauwe haaien.

#3 Duik in het kristalheldere water bij Formigas Islets en Dollabarat Seamount

In de buurt van Sao Miguel liggen twee wereldberoemde, maar kleine eilandjes: Formigas Islets en Dollabarat Seamount. Duikers komen hier vanuit de hele wereld naartoe omdat je hier het meeste zicht hebt door het kristalheldere water en de kans op grote vissen heel groot is. Je spot hier als duiker regelmatig grote roggen, haaien, pelagische vissen en manta’s. Ook deze plek is alleen aan te raden als je een ervaren duiker bent. De twee eilandjes liggen ver van de kust en er is een sterke stroming. Houd je van duiken, dan mag deze plek dus niet ontbreken tijdens je Azoren-rondreis.

#4 Duik met walvishaaien bij Ambrósio Reef

Denk je dat je voor de walvishaai helemaal naar de andere kant van de wereld moet? Niets is minder waar. Bij het eilandje Santa Maria (onder Sao Miguel) maak je kans om ze van juli tot en met september te spotten. De walvishaai is gemiddeld acht meter lang en wordt vaak omringt door tonijnen. Wij vinden dit een van de meest indrukwekkende ervaringen onder water.

#5 Het scheepswrak bij Sao Miguel

Vanaf het eiland Sao Miguel kun je een duik maken naar het scheepswrak Dori uit de Tweede Wereldoorlog dat eind vorige eeuw zonk. Het scheepwrak ligt op 20 meter diepte en wordt door de vele vissen goed gebruikt om erin te schuilen.

Wat is de beste tijd om te duiken in de Azoren?

Tussen juni en oktober maak je de meeste kans om zeedieren te spotten tijdens een duiktocht in de wateren rondom de Azoren. Ook is het zicht dan het beste en kijk je wel tot 30 meter ver waardoor dit ook de beste tijd is voor onderwaterfotografie. Wil je vooral manta’s spotten? Dan moet je in juli een duik maken. Dolfijnen en potvissen spot je juist in de maanden april tot en met september.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

background-pattern