Riksja Travel Azoren

Naar boven

Gezondheid op de Azoren

Voorbereid op reis

sao jorge azoren
azoren met gezin

Gezondheid op de Azoren

De Azoren zijn qua hygiëne gelijk aan Nederland en hier loop je evenveel kans om ziek te worden als in Nederland. Vaccinaties of uitgebreide voorzorgsmaatregelen zijn dan ook niet nodig voor je vakantie op de Azoren.

De ziekenhuizen hebben uitstekende medische voorzieningen waar je in geval van nood terecht kunt. Apotheken op de Azoren herken je aan een groen kruis aan de gevel. Dit kruis is verlicht wanneer de apotheek open is. Gebruik je (noodzakelijke) medicatie? Dan is het handig om een Latijnse vertaling van je medicatie mee te nemen.

Je kunt het kraanwater op alle eilanden gewoon drinken, maar er zit wel een licht smaakje aan.

Riksja Azoren heeft zich zoveel mogelijk ingespannen om de accuraatheid van onderstaande gegevens over gezondheid te waarborgen. De tekst is onder meer nagelezen en gecorrigeerd door het LUMC in Leiden. Wij raden altijd aan ook zelf in contact te treden met een medische instantie met verstand van tropenzaken om de laatste stand van zaken te vernemen. Portugal is een schoon land; net als in veel andere Europese landen loop je hier even weinig kans op om ziek te worden als in Nederland.

Hieronder volgt wat informatie over voor de hand liggende ziekten gericht op de reiziger die gezond is, niet zwanger is en niet langer dan 1 maand in Portugal zal blijven. Zorg er zelf voor dat je up to date informatie hebt voor je eigen situatie.

Vaccinaties

Voor een rondreis door de Azoren zijn geen vaccinaties vereist. Voor vertrek kun je contact opnemen met een medische instantie die verstand van zaken heeft, zoals een ziekenhuis of in grote steden de GGD. Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis of op kantoor langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct in te enten. De rekening wordt rechtstreeks naar je zorgverzekering gestuurd, wel zo handig. Vaak worden het consult en/of de vaccinaties zelf ook nog eens vergoed.
Een last minute reis naar de Azoren hoeft voor een gezond persoon geen probleem te zijn; je zou desnoods op Schiphol nog naar de Travel Clinic van KLM Health Services of de Airport Medical Services kunnen gaan. Neem sowieso altijd je vaccinatieboekje mee als je dat hebt.

Naast het in acht nemen van de op jouw situatie afgestemde vaccinaties en ervoor zorgen zo gezond mogelijk te zijn voordat je weggaat, is het natuurlijk ter plekke belangrijk om te voorkomen dat je ziek wordt. Wees ter plaatse alert: als je twijfelt over wat je hebt, raadpleeg ter plekke een arts.

Huidverzorging

Neem wondjes in warme landen serieus: houd ze in de gaten en doe er iets desinfecterends op en eventueel voor overdag een pleister.

Smeer altijd een hoge factor zonnebrandcrème op de blootstaande huid.

Draag geen felgekleurde of zwarte kleding en geen sterke parfum, deo of aftershave om stekende insecten op afstand te houden. Als je gevoelig bent voor huidirritatie is het het best om katoenen of linnen kleding te dragen, dat broeit niet snel.

Met name in de droge zomermaanden bestaat er een kleine kans in de bossen een teek op te lopen (in Europese bossen is de kans hierop groter). Check ’s ochtends en ’s avonds je lichaam op deze beestjes, vooral in de knieholten en de liezen. Mocht je er een vinden trek het dier er niet met wat alcohol uit maar gebruik het liefst een tekentang (bij apotheken in Nederland te koop), of ga er ter plekke mee naar een arts. Mocht je onherleidbare bloeduitstortingen (in de vorm van een kring) krijgen na bezoek aan een bosgebied, ga er dan mee naar een arts.

Zonnesteek

Voorkom een zonnesteek door een hoofddeksel en eventueel een zonnebril te dragen. Zorg altijd dat je een fles water bij je hebt, zeker als je de natuur in gaat en niet snel aan drinkwater kunt komen. Vermoed je een zonnesteek (word je licht in het hoofd of krijg je hoofdpijn): drink wat, ga lekker in de schaduw zitten en blijf daar als het mogelijk is.

background-pattern