Riksja Family IJsland

Naar boven

Top 5 leukste zwembaden in IJsland

blog

Ga je naar IJsland met je gezin? Een bezoekje aan een van de vele zwembaden mag dan niet ontbreken. Je kinderen doen niets liever en in IJsland is zwemmen één van de nationale hobby's. Maar waar vind je dan al die leuke zwembaden? Lees maar even door; wij zetten alle leuke zwembaden voor je op een rijtje.
Decorative torn edge

1. Hofsós

Het zwembad in Hofsós is één van die zwembaden in IJsland die stijgt op de ranglijst van leukste en mooiste zwembaden van het land. Het zwembad ligt in het noorden (grofweg tussen Hvammstangi en Akureyri) aan de Skagafjörður-baai. Het is een infinity-pool; het ligt aan zee en vanuit het zwembad kijk je uit richting het Drangey-eiland én over het fjord. Het water is (zoals praktisch overal in IJsland) heerlijk warm.

Kijk je (hangend over de rand) onder je dan zie je de indrukwekkende basalt rotsformaties van Staðarbjargavík. Ze zeggen in deze regio dat deze formaties de hoofdstad vormden van het Skagafjörður elvenvolk. Dus ook nog een beetje cultuur en sagen! Overigens, je kunt hier prima baantjes trekken, maar ook relaxen in de hot tub.

2. De Vök Baden

De Vök Baden liggen aan de rand van het Urriðavatn-meer, op een uurtje rijden van de Oost-Fjorden; eigenlijk uniek in IJsland en daarom een aanrader. De twee zwembaden liggen ‘op’ het meer en de warme baden kijken erover uit. Vanuit het warme bad kijk je uit over het meer en geniet je ervan dat er géén zwavelgeur hangt. Het water komt dan wel rechtstreeks uit het Urriðavatn-meer, maar er zitten geen mineralen in. In feite is het water zó helder dat je het zou kunnen drinken.

3. De GeoSea Thermale baden

En eigenlijk onze grootste favoriet. De GeoSea thermale baden liggen in het noorden van IJsland, in de buurt van Húsavik. Het water in de zeebaden is een puur mengsel van helder rotswater en geothermische zee en hebben een temperatuur tussen de 38 en 39 graden Celsius. Lig je eenmaal in het heerlijk warme water, dan kijk je uit over Skjálfandaflói-baai. De ligging is zo noordelijk dat je hier bijna de poolcirkel aan kunt raken. En heb je geluk, dan zie je in de verte de walvissen uit zee opduiken.

4. Laugardalslaug in Reykjavik

Al eerder hebben we over het Laugardalslaug-zwembad in Reykjavik geschreven. Dit zwembad is het grootste geothermale zwembad van IJsland. Laugardalslaug bestaat uit een wedstrijdbad van wel 50 meter, een bad met enkele glijbanen en speelgoed, een peuterbad, meerdere geothermische baden met verschillende temperaturen en een stoomsauna. Terwijl jij ontspant in de sauna of het zoutwaterbad vermaken je kinderen zich met al het speelgoed. Een goed begin van je reis door IJsland. Weet dat Laugardalslaug één van de 17 (!) zwembaden is in Reykjavik.

5. Mývatn Nature Baths

Wat ons betreft mag deze niet ontbreken in het lijstje. De nature baths in Mývatn zijn zeker niet onbekend, maar tóch de moeite waard om in onder te dompelen, wanneer je in de buurt bent. Waarom? Vanwege de omgeving. De baden liggen middenin de natuur; ze worden verwarmd door geothermische warmte, afkomstig uit de aarden en opgewekt bij de Bjarnaflag Power Station. Deze warmte ontstaat door de vulkanische activiteit in de regio. Niet alleen dit bad wordt ermee opgewarmd; ook vele huishoudens in IJsland. Een super duurzame én planeetvriendelijke energiebron dus. In het water zit een hoge hoeveelheid minerale en zwavel – houd er dus rekening mee dat je de hele dag zwavel ruikt. Voordeel is dat er geen ongewenste bacteriën in het water zitten én er geen chemische ontsmettingsmiddelen nodig zijn. En wat krijg je dan? Een super groot warmwaterbad, een extra heet dompelbad en twee stoomcabines. Hier kun je je dag wel doorbrengen. Of je spieren ontspannen na een hele dag wandelen. Want de Nature Baths zijn open tot wel 11 uur ’s avonds – met een beetje geluk spot je het Noorderlicht.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern