Vakantie in IJsland met kinderen

IJsland: het land van smeulende vulkanen, tienduizenden watervallen, de grootste gletsjers van Europa, ruim 1 miljoen papegaaiduikers, borrelende modderpoelen, spuitende geisers, diepblauwe fjorden, het noorderlicht én de middernachtzon. IJsland met kinderen is een avontuurlijke ontdekkingsreis door verlaten natuur en met wildlife. De IJslandse pony’s draven met je mee terwijl in het verlaten landschap in de verte een eenzaam kerkje staat. Eenmaal in je cottage geniet je van de gastvrijheid van de IJslanders en staat een hot tub op jullie te wachten. Zo kun je bijkomen na een dag vol avontuurlijke excursies én opwarmen. En kijk je uit over een diepblauw fjord of over een groen grasveld met besneeuwde bergtoppen in de verte. Laat je inspireren door wat je leest en ziet en stel je eigen familiereis IJsland samen.

Onze favoriete plekken tijdens je vakantie in IJsland met kinderen

Vík - zwarte lavastranden en tokkelen

Bij Vík, in Zuid-IJsland, vind je zwarte lavastranden, ontstaan toen de lava na een vulkaanuitbarsting in contact kwam met de koude oceaan. Kilometers lang wandelen, met in de verte twee zwarte basaltrotsen in zee. Én waar een deel van Games of Thrones is opgenomen. Heb je voldoende energie, wandel dan naar het oude DC-10 vliegtuigwrak dat op het strand ligt. Op het Dyrhólaey viewpoint maak je de mooiste plaatjes. Je kunt hier niet allen wandelen, maar ook vanuit de lucht de omgeving verkennen. Ga ziplinen! Hijs je in een harnas en bewonder het landschap vanuit de lucht. Onderweg zie je canyons, grijze rotsen en het bizarre IJslandse landschap. Adrenalinekick gegarandeerd. We plannen dit voor je in tijdens de rondreis Avontuurlijk IJsland.

Mountainbiken bij Reykjavík

Reykjavík is de hoofdstad van IJsland – met 200.000 inwoners is het voor IJslandse begrippen een grote stad. Het centrum is klein en overzichtelijk en de highlights zijn op loopafstand te bewonderen. Geniet van het uitzicht vanaf de Hallgrimskirkja, bekijk de zonsondergang bij de Sun Voyager en ga shoppen en eten in de belangrijkste winkelstraat Laugavegur. Spring daarna op een MTB en cross over gravelpaden in het lavalandschap net buiten Reykjavík. Smalle paden, grind en gravel en een uitzicht om van te genieten. Je gids weet de weg en houdt rekening met je niveau en lef. Een excursie speciaal voor gezinnen met tieners tijdens onze tiener-rondreis Avontuurlijk IJsland.

Gletsjerschotsen van dichtbij bekijken op de Vatnajökull-gletsjer

Wanneer je dan in de buurt bent van de grootste gletsjer van Europa, dan wil je die natuurlijk ook van dichtbij zien. Het gletsjermeer is blauw van kleur, waarin grote brokken ijs in ronddrijven. En met een amfibievoertuig ga je het meer op. Dit meer is redelijk recent ontstaan, door de globale opwarming van de aarde. Grote brokken ijs breken continu van de gletsjer Breiðamerkurjökull af (een uitloper van de Vatnajökull). Daarbij is het Jökulsárlón-meer niet erg breed, maar wel 250 meter diep en daarmee direct één van de diepste in IJsland. Wanneer het voertuig langzaam het water in glijdt is het toch wel spannend. Lijken de brokken ijs van veraf vrij klein, wanneer je dichterbij vaart zie je pas hoe groot ze daadwerkelijk zijn. Met een beetje geluk spot je ook nog zeehonden onderweg. En hoe gaaf om het wel duizend jaar oude gletsjerijs aan te kunnen raken! Deze excursie duurt ongeveer een uur; de rest van de dag kun je op eigen gelegenheid de omgeving verkennen. Deze excursie is opgenomen in de rondreis Easy going IJsland en in de rondreis Riksja’s Choice – Compleet IJsland.

Zeehonden spotten

In IJsland vind je veel wilde dieren, waaronder zeehonden. De beste plek om ze te spotten is in Hvammstangi, in West-IJsland. Hier luieren ze op de rotsen in de zon of maken ze wilde capriolen in het water. Ze zijn nieuwsgierig en vrolijk en wanneer je het water op gaat zwemmen ze vaak met je mee. Ga je niet naar Hvammstangi? Niet getreurd, want ook op het mooiste strand van IJsland, Stokknes, is de kans aanwezig dat je ze ziet. Stokknes ligt net boven Skaftafell, dus je zult er nog wel wat moeite voor moeten doen. Maar wat ons betreft is het dat zeker waard.

Papegaaiduikers

De papegaaiduikers zijn hét symbool van IJsland. De kleine vogels zijn wat onhandig en zien er schattig uit met hun oranje snavel en grote ogen. De beste tijd om ze te spotten is tussen half mei en eind augustus. Ze vliegen af en aan naar hun nest om hun jongen te voederen. En waar je ze ziet? De állerbeste plek is bij Borgafjördur Eystri, in de Oost-Fjorden. In de haven van Hafnarhólmi, vlakbij het dorp Bakkagerði, ligt een kleine rots. Op deze rots nestelt de meeuw, eend én papegaaiduiker zich van eind mei tot begin augustus. Je kunt hier dicht bij de dieren komen via trappen en een observatieplatform. Reis je niet zo noordelijk, dan heb je nog zeker op andere plekken kans om ze te zien. Zo worden ze ook gespot op het schiereiland Dyrhólaey schiereiland bij Vík. En wanneer je de viking-sushi tour doet bij Snaefellsnes is de kans groot dat je niet alleen zeemeeuwen en zeearenden spot, maar ook de puffins.

Bekijk onze IJsland-webinar!

Bestemmingsexperts Sanne en Nina nemen je mee op digitale reis door IJsland. Zij nemen je mee langs hun favoriete plekken in IJsland, geven je insiderstips en vertellen je natuurlijk alles over coronaproof reizen.

Onze IJsland vakanties met kinderen

Enthousiast geworden van alle verschillende hoogtepunten die je tijdens je vakantie in IJsland kunt tegenkomen? Bekijk dan onze IJsland bouwstenen of familiereizen IJsland. Hierin hebben we al een aantal handige routes voor je uitgestippeld. De rondreizen zijn nog helemaal aan te passen naar jouw wensen. Vind je het prettig om in een wat langzamer tempo te reizen, dan plannen we hier en daar een extra nachtje voor je in. Zo maak je de reis die helemaal bij jou past.