Overnachten in IJsland

Algemene informatie

Overnachten in IJsland met kinderen

IJsland kent een kort maar krachtig hoogseizoen. Juist in de zomermaanden, tussen juni en augustus, komen veel reizigers naar het eiland, terwijl er de rest van het jaar maar weinig toeristen te vinden zijn. Daarom is het voor IJslanders haast onmogelijk om in accommodaties te investeren, deze zouden namelijk voor een groot deel van het jaar leegstaan. Om het tekort aan bedden in de zomerperiode op te lossen worden in de drukke maanden scholen en boerderijen creatief ingezet als slaapplek of tijdelijk hotel. Lekker huiselijk kun je hier rondlopen op sloffen, ervaringen uitwisselen met andere reizigers en genieten van lokale kookkunst. We hebben voor onze IJsland-reizen gezocht naar kleinschalige slaapplekken en naar afwisseling in de reis.

Verschillende soorten overnachtingen in IJsland

De natuur is het paradepaardje van IJsland, niet de accommodaties. Vaak zijn de hotels en cottages eenvoudig en simpel ingericht. Je ziet veel hout, stapelbedden en minimalistische keukens.Toch, bij het openschuiven van de gordijnen wordt duidelijk waarom je juist híer overnacht… vaak is het uitzicht namelijk onovertroffen. Zo kijk je uit over dat ene diepblauwe fjord of over die besneeuwde bergtop die je bij aankomst alleen in de verte in de schemer hebt gezien. En heb je met een beetje geluk je eigen hot tub op je terras.

IJslanders zijn enorm gastvrij, serveren verrassend lekker eten en hebben hygiëne hoog in het vaandel. Tijdens je reis kan het voorkomen dat je je douche en toilet deelt met andere reizigers, want zo zitten veel accommodaties nu eenmaal in elkaar. Wij hebben echter guesthouses geselecteerd met familiekamers met eigen badkamer; zo slaap je bij elkaar en heb je je eigen faciliteiten. Bovendien hebben we cottages gevonden; je eigen huisje. Zo kun je altijd koken, is er een koelkast en heb je je eigen badkamer. Vaak liggen de cottages in the middle of nowhere. Ontspannen en in alle rust tot ’s avonds laat buiten zitten terwijl je kinderen ravotten in het gras.

Karakteristieke accommodaties in IJsland

Overnachten in een IJslandse cottage, authentiek ingericht. Veel hout, kneuterig aandoende banken en vrij klein. In sommige cottages is één slaapkamer aanwezig en een slaapbank in de woonkamer. Waarom dan toch overnachten in die karakteristieke accommodatie? Vanwege de ligging (en dus een onovertroffen uitzicht, over een diepblauw fjord, of bensneeuwde bergtoppen op de achtergrond), een goede prijs/kwaliteitverhouding én (in sommige gevallen) je eigen hot tub.

Upgrade accommodaties of special stays in IJsland

We hebben maar op enkele plekken in IJsland een special stay of een upgrade. Zo hebben we een hotel in Akureyri met een speciale noorderlicht-wekservice. En hebben we een pareltje van een cottage gevonden, dichtbij één van de meest fotogenieke watervallen in IJsland. Voor deze overnachtingen betaal je net wat meer (de keuze is aan jou) en vaak hebben ze net dat éne speciale, zoals service, inrichting of ligging. Het is slim om vroeg te boeken, want de beschikbaarheid van deze upgrade accommodaties is beperkt in IJsland.

Overnachten in huisjes

Cottages of huisjes zijn er steeds meer en meer in IJsland. Verwacht niet teveel van de inrichting: het zijn vaak houten huisjes met een vrij basic inrichting. De grootte varieert van een studio die je deelt met het hele gezin (tot 4 of 5 personen) of twee- of driekamerhuisjes met aparte slaapkamers. Je hebt altijd je eigen faciliteiten en er is een kleine keuken. Dit kan variëren van een koelkast en een magnetron tot een (kleine) kookplaat waar je je avondeten op kunt bereiden. De ligging? Vaak in the middle of nowhere. De kinderen kunnen er dus prima ravotten (of rondlopen met hun telefoon in de hoogte om te checken of er WIFI is).