Ga naar inhoud

Riksja Family
Peru

Rondreis 4: Kloosterstad & Incapad

Rondreis
  • Reisschema:
    Lima - Arequipa - Titicacameer - Cusco - Incatrail - Machu Picchu - Cusco
  • Reisduur:
    16 dagen / 15 nachten
  • Reissom:
    € 2925,- per volwassene
  • € 2155,- per kind
  • o.b.v. 2 volwassenen en 2 kinderen, andere gezinssamenstellingen op aanvraag
  • Internationale vlucht:
    apart bij te boeken
In deze veelzijdige reis van twee weken Peru ontdek je koloniaal Lima, ga je raften tussen de vulkanen en slaap je in een homestay aan de rand van het Titicacameer. Na Cusco, de hoofdstad van de Inca's ga je een vier daagse trekking maken over de klassieke Inca Trail. En als toetje een relaxed verblijf en een fietstocht door de Heilige Vallei.
Peru - Inca trail

Dag 1: Landen in Lima

Reistijd circa 45 minuten excl. vlucht

Vandaag landen we in Lima, de hoofdstad van Peru, gelegen aan de lange kust van Peru. Op de luchthaven worden we opgewacht door een chauffeur met gids die tijdens de rit van ongeveer drie kwartier onze reis in het Engels met ons doorneemt. We landen aan het begin van de avond, trek in eten hebben we niet meer. Dus zodra we in ons gezellige familiehotel aankomen duiken we na een kleine snack ons bed in. We verblijven in een fijn hotel in de rustige en veilige wijk Miraflores. Er is een gezellige lobby met openhaard. Er is geen zwembad, maar omdat er hier 9 maanden van het jaar een fris zeeklimaat is mis je dat ook niet.

Dag 2: Lima Food tour

Na het ontbijt worden we opgehaald door Eliana, zij is onze gids in Lima voor de komende uren. We bezoeken de markt van Miraflores, proeven Peruaanse vruchten en kopen een zakje coca bladeren, ze kunnen helpen als je last hebt van hoogteziekte. Dan rijden we met de stadsbus naar het historische centrum. Hier proeven we een mierzoet gebakje en krijgen we in het Chocomuseum in het kort uitgelegd hoe ze van cacaobonen chocola maken. We sluiten de tour af in een van de oudste bars van de stad met een verfrissend glas Chica Morada, gemaakt van paarse mais.

Hierna brengt Eliana ons weer terug, maar je kunt ook in het centrum blijven om te lunchen. Wij maken nog wandeling door Parque del Amore met de bekende mozaik bankjes, je hebt hier prachtig uitzicht over de kust. In de avond eten we in een restaurant vlakbij het hotel, Eliana heeft ons die ochtend al getipt met wat leuke adresjes.

Plan je wat langer in Lima of ga je liever begeleid fietsen naar de wijk Barranco geef dit aan ons door, dan kunnen we het voor je inplannen.

Dag 3: Arriba Arequipa

Reistijd circa 2 uur incl. vlucht

Vandaag nemen we het vliegtuig naar de koloniale stad Arequipa waar het altijd lente lijkt te zijn. Over hoe de naam ontstond, bestaan er twee theorieën. In een ver verleden werd Arequipa gesticht door de Aymara Indianen die er een nederzetting hadden. Van dit volk zou vermoedelijk de naam komen. In het Aymara betekent ari bergtop en quipa er achter liggend. Op de achtergrond van de stad zie je de majestueuze vulkaan El Misti. We verblijven in een kleurrijk hotel midden in het centrum en bezoeken die middag nog het bekende Santa Catalina klooster. Die avond hebben we keuze genoeg uit leuke restaurants op loopafstand van ons hotel.

 

Dag 4: Raften bij de vulkaan

Na het ontbijt worden we opgehaald en naar het kantoortje van het raften buiten de stad gebracht, waar we onze uitrusting; helm, wetsuit, zwemvest en waterschoentjes, krijgen. Dan rijden we door naar een kloof aan de voet van de Misti vulkaan en gaat de raft te water. Na wat instructies kunnen we van start. Een jongen op een stand-up paddle board vaart met ons mee voor de veiligheid en onderweg worden er foto’s en fimpjes gemaakt. Ik vind het best spannend, maar de  kinderen vinden het geweldig. De rivier is op een paar stroomversnellingen na niet al te wild en we genieten volop van de natuur om ons heen met de vulkanen op de achtergrond. De tijd vliegt voorbij en binnen drie kwartier zit de tocht er weer op. We kleden ons weer om en zijn op tijd voor de lunch weer terug in Arequipa, genoeg tijd om nog even door deze leuke stad te slenteren.

Dag 5: Bussie komt zo naar Puno

Reistijd circa 6 uur

Vandaag nemen we na een vroeg ontbijt de comfortabele bus naar Puno. De stoelen zijn ruim, er is toilet aan boord en thee, koffie en koekjes worden geserveerd. Het landschap is geweldig, de Altiplano (hoogvlakte), met het Andesgebergte altijd op de achtergrond en kuddes lama’s op de voorgrond, blijft indrukwekkend. Aan het einde van de middag komen we in Puno aan. Zelf regelen we een riksja naar ons hotel. Puno is een universiteitsstad met veel festivals, markten, restaurantjes en barretjes maar heeft ook wel wat weg van een groot dorp. Veel auto’s zie je er niet, meer karren en riksja’s zoals in Azië.  De kids, maar wij ook, vallen al snel in slaap. Morgen gaan we richting het meer op naar het volgende avontuur.

Dag 6: Eilandhoppen Titicaca

De eerste stop die we maken is op een van de drijvende rieteilanden, waar de Uros indianen wonen. Deze kunstmatige eilanden werden oorspronkelijk gebouwd om de oorlogzuchtige Inca’s te ontvluchten, maar tegenwoordig wonen de meeste Uros gewoon op het vasteland. Interessant om te zien, maar eerlijk gezegd ook wel erg toeristisch.

Vanuit de rieteilanden varen we door naar Taquile eiland, dat bekend staat om zijn kleurrijke textielkunst. De traditionele cultuur is hier net zo levendig als de kleuren van de klederdracht. Vrouwen spinnen de wol en weven achter het weefgetouw, terwijl de mannen de mutsen breien. Aan de kleur en ontwerp van de kleding en mutsen is onder andere te zien of men getrouwd is of niet. We maken een wandeling over het eiland en lunchen bij een familie thuis.

We verlaten het eiland en worden naar de kleine gemeenschap aan de rand van het meer gebracht waar wij die nacht slapen. We worden hartelijk begroet door ons gastgezin en krijgen onze kamer toegewezen. Het is eenvoudig, maar schoon, met stevige bedden en onze eigen badkamer. Die avond wordt er voor ons in het dorp nog een kleine culturele show gegeven, een beetje toeristisch, maar wel gezellig, met traditionele (panfluit) muziek en dans. Het is die nacht koud, maar ook kraakhelder. De perfecte plek om naar de sterren te staren.

Dag 7: Un poco local

Vandaag vroeg op om ons gastgezin een handje te helpen. Mijn dochter en ik helpen mee met het melken van de koe terwijl onze zoon met de oudste zoon van het het land op gaan om de dagelijkst oogt binnen te halen. Na het ontbijt kunnen we het dorp zelf verkennen. Aan het eind van de ochtend maken we met Manuel een wandeling van een uurtje over het schiereiland en zeilen we in een kleine houten boot terug naar het dorp (als het programma dit toe laat). Als lunch krijgen we ook de vers gevangen zoute, lekkere visjes gefrituurd op ons bord. ’s Middags nog even relaxen, terwijl de kinderen een potje voetballen met de lokale jeugd. In de middag nemen we afscheid en worden we weer opgehaald door de boot die ons terug naar Puno brengt.

Dag 8: De navel van de Inca’s; Cusco

Reistijd circa 7 uur

Na het ontbijt worden we opgehaald en naar het busstation gebracht. De directe bus van Puno naar Cusco doet er 7 uur over. Een lange rit, maar het landschap onderweg is weer adembenemend en de bus is modern en comfortabel. We zitten in een soort Businessclass stoelen, die breed zijn en helemaal plat kunnen, waardoor we onderweg nog een dutje kunnen doen. De bus stopt onderweg maar één keer, er is een toilet aan boord, maar zorg wel dat je voldoende snacks bij je hebt. Eenmaal in Cusco staat er een vertegenwoordiger van het lokale agentschap voor ons klaar om ons naar ons hotel te brengen.

Wij overnachten in een sfeervol patiohotel met een bijzonder verhaal. Het is opgericht door Jolanda, een Nederlandse vrouw die zich in Cusco heeft gevestigd om verwaarloosde straatkinderen te helpen. De opbrengst van het hotel en de stichting met inmiddels 80 Peruaanse medewerkers die in totaal 600 kinderen per dag opvangen in vijf kinderrestaurants die door de jaren heen zijn gebouwd. Daar krijgen de kinderen dagelijks twee maaltijden en kunnen ze veilig spelen en huiswerk maken.

Dag 9: Interactieve stadswandeling

We starten onze wandeling bij ‘sexy woman’, want zo spreek je de Inca site Sacsayhuaman uit. Het ligt bovenop een heuvel en biedt een panoramisch uitzicht op Cusco. Geleerden zijn er niet uit of het nou een fort was of een religieus centrum, maar het  is indrukwekkend. De kinderen hebben de grootste lol op de natuurlijke glijbanen van limestone. Samen met Cristina, onze grappige gids, wandelen we de berg af het historische centrum van Cusco in. In de kunstenaars wijk San Blas mogen de kids hun artistieke kant laten zien en een aardewerk stiertje beschilderen. Je ziet ze op de meeste daken van huizen staan. Ze brengen de bewoners geluk en voorspoed. Een uniek souvenirtje om mee naar huis te nemen! Volgende stop is een hippe ijssalon, waar we zelf ons eigen ijsje mogen maken. We eindigen op de San Pedro markt, waar naast groente en fruit ook vreemde hapjes als kikkersoep en gelei van koeienpoten wordt verkocht. Wie durft er te proeven? Ben je nog iets langer in Lima dan kunnen we een pittige (lange) dagtrip naar de Rainbow Mountains voor je inplannen, laat ons dit dan even weten.

Dag 10: Mucho Machu Picchu (4 uur lopen)

Reistijd circa 2 uur + circa 4 uur wandelen

Vroeg in de ochtend worden we opgehaald en in 1,5 uur naar Ollantaytambo gebracht. Hier worden de dragers opgehaald en rijden we door naar het startpunt van de Inca Trail, kilometerpaal 82. We beginnen bij een brug over de Rio Urubamba bij de officiële controlepost. Hier vullen we een  registratieformulier in, laten we onze paspoorten zien en krijgen we van de gids een briefing over de route. Dan kan de trekking beginnen. Vandaag lopen we ongeveer vier uur (12km) over een redelijk vlak pad langs de Urubamba rivier door schitterend regenwoud met vochtige slierten mist, dichte begroeiing en hangende lianen.

We stijgen tot ± 2800 meter en komen verschillende kleinere Inca ruïnes tegen en dorpjes waar de lokale bevolking je graag water en chocola wilt verkopen, best handig. Rond het middaguur hebben we er al drie uur lopen opzitten en gaan we picknicken met de groep. Na een gevulde maag lopen we 2 uur heuvelopwaarts naar de campsite bij Wayllabamba, vlakbij de ruïnes van Llactapata. Als je nog energie hebt, geeft de gids je in de namiddag nog een rondleiding. De dragers zijn al vooruit gelopen en hebben de tenten opgezet. We worden opgewacht met een warm drankje en een snack, waar we wel aan toe zijn. Er is geen elektriciteit, geen warm water en geen douche of toilet, wel een toilet-tent met een gat in de grond. We helpen mee met het klaarmaken van het diner en genieten van het uitzicht terwijl de zon ondergaat.

’s Avonds delen we ervaringen met medereizigers die uit alle hoeken van de wereld komen. De nachten in de tent op deze hoogte zijn koud, maar met warme kleding en een goede slaapzak is het goed te doen.

Dag 11: Wayllabamba – Pacaymayo

Circa 7 uur wandelen

Vandaag zwaarste dag: vroeg uit de veren en een flink ontbijt want vandaag gaan we de 4300 meter hoge Abra de Warmiwanusca, oftewel Dead Woman’s Pass, overwinnen. We lopen langs mosbossen en watervallen en beginnen te klimmen over uitgehakte treden nabij een ravijn. Niets in de bergen is zoals het lijkt. ’s Morgens zien we de pas al liggen en lijkt het een uur of twee van ons vandaan, maar er komt geen einde aan de treden. Alleen heel veel chocola, liters water, de prachtige omgeving en een behoorlijke dosis doorzettingsvermogen helpen ons de dag door. Het overwinningsgevoel wat we boven op de top voelen is onbeschrijflijk en doet de inspanning van vandaag even vergeten. Na de lunch op de top lopen we weer verder naar beneden, naar de Pacaymayo vallei die op 3650 hoogte ligt. Als we aankomen bij de kampeerplek, zijn de tenten al opgezet en worden we door de kok opgewacht met lekkers.

Dag 12: Pacaymayo- Winay Wayna

Circa 8 uur wandelen

Vandaag staan we weer vroeg op voor de langste dag van deze trail. Van Pacaymayo bezoeken we al dalend en dan weer klimmend de archeologische plek Runkurakay en de ruïne Sayacmarka. Deze is in vroegere tijden een onneembare vesting geweest en één van de mooiste ruïnes onderweg. Vervolgens hebben we nog één bergpas van zo’n 4000 meter te gaan. Als we daar overheen zijn, weten we dat we de Incatrail ‘hebben gehaald’, ook al moeten we nog anderhalve dag. We lopen door een regenwoud op weg naar Phuyupatamarca. We lunchen op de top en dalen dan weer. De wandeling ’s middags is niet zwaar meer, maar het dalen is pittig voor je knieën en bovenbenen. Onderweg zie je ongerepte natuur. Vooral orchideeën, varens en vogelgefluit vormen ons decor. Bij de Inca-citadel Winay Wayna ligt een simpele herberg met een grote eetzaal en warme douches. Hier in de omgeving wordt voor de laatste nacht het kamp opgezet. De opluchting dat het meeste lopen erop zit, zorgt voor een gezellige sfeer. We zitten en eten weer aan een tafel, een moment om te ontladen en te ontspannen.

Dag 13: Winaywayna – Machu Picchu

Reistijd circa 2,5 uur + circa 2 uur wandelen

Vandaag moeten we echt voor dag en dauw opstaan want we wandelen nog ongeveer een uur in het duister naar de zonnepoort Inti Puncu. Hier zien we voor het eerst de opgraving Machu Picchu liggen. Het is ongelooflijk indrukwekkend, de zon is net opgekomen en richt zijn zonnestralen op de mysterieuze Incastad. We boffen met het weer want vaak is de opgraving gehuld in een dikke laag wolken en mist, maar meestal trekt dit beetje bij beetje weg en laat Machu Picchu zich hopelijk zien. Daarna wandelen we in een uur naar beneden voor we daadwerkelijk bij de Incastad aankomen. Hier geven we onze rugzak in bewaring en krijgen we een rondleiding met gids door de opgravingen. Lopend door Machu Picchu beginnen we te fantaseren over hoe het leven er destijds uit heeft moeten zien. De landbouwterrassen, tempels en boerenhuizen geven goed weer hoe ontwikkeld de Inca’s toen al leefden. Toch is er onduidelijkheid over de ondergang van de Incastad. Wetenschappers en archeologen zijn het niet eens over wat er zich hier afgespeeld heeft waardoor de stad een verlaten ruïne is geworden. Was de stad een tijdelijke schuilplaats voor de oprukkende Amazone indianen? Werden de bewoners geveld door de Spaanse griep, een aardbeving of ‘gewoon’ door onderlinge strijd?

We vinden het leuk om te horen dat er zoveel mysteries zijn, want daardoor kunnen we eigenlijk zelf bepalen welke het meest aannemelijk klinkt. Vast staat dat de Spanjaarden Machu Picchu tijdens hun verovering van Latijns Amerika nooit hebben gevonden. Pas in 1911 kwam de wetenschapper Hiram Bingham bij toeval bij de vesting uit, hij was eigenlijk op zoek naar een andere stad. De Huayna Picchu, de uitstekende berg naast Machu Picchu, kunnen we ook beklimmen. Hiervoor dienen we een extra entree te betalen, die niet standaard is inbegrepen. Wij vinden het uitzicht bergopwaarts richting de zonnepoort net zo mooi en slaan deze pittige klim bergopwaarts over. Wil jij de Huayna Picchu wel graag beklimmen, geef het dan van te voren aan ons door. Net zoals Machu Picchu mag namelijk een beperkt aantal deze berg per dag beklimmen. Daarom is tijdig reserveren belangrijk.

Nadat de gids de belangrijkste wetenswaardigheden heeft uitgelegd, hebben we nog genoeg tijd om zelf door de stad te dwalen. Waar we ook kijken overal zie je de Andesbergen op de achtergrond. Hoeveel plaatjes we al van Machu Picchu gezien hebt, het blijft bijzonder om tussen de tempels, gangen, terrassen en kamers te lopen. Als we uitgekeken zijn halen we onze rugzak op en nemen we een van de bussen naar beneden, naar het dorpje Aguas Calientes. Na een welverdiende lunch nemen we in de middag de trein naar Ollantaytambo. Hier worden we opgehaald en in een half uurtje naar het dorpje Yucay in de heilige vallei gebracht, heel moe, maar ook heel voldaan kruipen we vroeg onder de wol van ons fijne hotel.

Dag 14: Even vrij in de heilige vallei

Vandaag slapen we uit en hebben we een heerlijk ontbijt. We genieten van dit fijne, ruim opgezette hotel met prachtige tuin. De kinderen willen even helemaal niets, gewoon chillen, boekje lezen en een beetje de omgeving verkennen. De heilige vallei was vroeger voor de Inca’s erg belangrijk. Hier konden zij zicht veilig terugtrekken en beschut zijn tegen de weersinvloeden. De grond is er erg vruchtbaar en overal zien we velden vol met bloemen en veel akkerland. Ook zijn hier nog veel Inca ruïnes te bezoeken, mocht je daar na het bezoek aan Machu Picchu nog behoefte aan hebben. De keuken is heel goed in dit hotel en we nemen het er nog even van want morgen gaan we alweer naar huis, we willen eigenlijk nog helemaal niet..

 

Dag 15 & 16: Op huis aan

Reistijd circa 1,5 uur

Vandaag komt er dan toch echt een einde aan onze intensieve familiereis door Peru – het is tijd om afscheid te nemen. De chauffeur haalt ons op tijd op en brengt ons in ongeveer anderhalf  uur naar de luchthaven van Cusco. Vanaf hier vliegen we terug via Lima naar Amsterdam. Vanuit het vliegtuig werp ik nog een laatste blik op het Andesgebergte van Peru, wat jammer dat deze familiereis door dit prachtige land is afgelopen. Ik had graag nog wat langer willen blijven.

Onze slaapplekken

Hotel Arequipa - Peru
hotelkamer cusco - Peru
Slapen in een tent tijdens de Inca Trail
Hotel Arequipa - Peru
Peru - Lima - comfort hotel