Riksja Family Indonesië

Naar boven

Tips voor reizen met kinderen in Indonesië

Algemene informatie

Tips Indonesië vakantie met kinderen

Steeds meer ouders ontdekken dat een verre reis maken met (kleine) kinderen verantwoord is en vooral heel erg leuk. Kinderen zijn van zichzelf vaak nieuwsgierig en stellen verrassende vragen. Ze laten je op een nieuwe manier naar de wereld kijken.

Om je te helpen bij de voorbereidingen en het maken van keuzes, geven we je wat tips uit ervaringen die we hebben opgedaan tijdens onze reizen met kinderen, van baby tot aan tieners. Heb je nog meer vragen, neem dan gerust contact op met onze IndonesiëKids reisspecialisten.

Bagage

“Voor de allereerste verre reis die ik met mijn dochtertje maakte, had ik mijn halve huisraad ingepakt: flessenwarmer, pakken luiers en een stapel spuugdoekjes. Na terugkomst kwam ik erachter dat ik nog geen kwart had gebruikt. Het kan een stuk handiger. Een flessenwarmer is bijvoorbeeld niet nodig, want ieder hotel of restaurant heeft wel een magnetron die je kunt gebruiken, soms zelfs op je hotelkamer”. 
Riksja Family reisspecialist Daphne

‘Travel light’

Probeer vooral niet teveel mee te nemen, of je nu met kleintjes of pubers reist. Kleding kun je tijdens je reis laten wassen en een emmertje met schep kun je overal voor een klein prijsje kopen. Badlakens kun je ook thuislaten, sarongs of wikkeldoeken zijn een prima alternatief. Een stuk lichter en veel sneller droog!

Koffer of backpack

Wij reizen zelf het liefst met een tas op wieltjes of backpack (of combinatie als je ook een draagrugzak nodig hebt voor de jongste). Een koffer kan wel, maar een tas is lichter en makkelijker de trein, boot of bus in te tillen.

Paklijst

Naast de gebruikelijke items die onmisbaar zijn voor een reis naar een tropische bestemming – zoals lichte katoenen kleding, vest/trui voor ’s avonds en in airco, schoenen/sandalen met goed profiel, zonnebril, pet/hoed, wereldstekker, EHBO setje – zijn er bepaalde handige spullen waar je misschien niet direct aan denkt om mee te nemen.

Vraag bijvoorbeeld eens naar de paklijsten van onze reisspecialisten die met hun eigen kinderen naar Indonesië op reis zijn geweest. Handig om jouw eigen lijstje op te slaan zodat je het voor elke reis opnieuw kunt gebruiken en zo nodig kunt aanvullen.

Reizen met een baby of peuter

“Toen onze zoon nog jong was, nam ik altijd een walkie talkie mee op reis in plaats van een babyfoon. Het werkt hetzelfde, maar heeft een veel groter bereik. Tijdens zijn middagslaapje konden wij dan lekker bij het zwembad gaan liggen. Nu hij ouder is, is het nog steeds handig voor ’s avonds als hij op bed ligt en mijn man en ik nog even op het terras van het hotel gezellig een drankje willen drinken.” RiksjaKids reisspecialist Birgit.

Vliegen: stoel of bassinet

Kindjes tot 2 jaar krijgen geen eigen stoel en zitten op schoot met een speciale gordel die aan de normale riem wordt vastgemaakt. Voor baby’s kunnen we een bassinet aanvragen (o.b.v. beschikbaarheid); een soort wiegje dat aan de wand wordt bevestigd. Airlines hanteren hier een maximum voor; meestal ca. 10 kg en/of 10 maanden of soms maar tot 6 maanden. Tijdens het stijgen, dalen en bij turbulentie neem je ze altijd op schoot.

Buggy in het vliegtuig

Je kunt een buggy meestal tot aan de gate meenemen. Daar wordt die in naar een aparte laadruimte gebracht. Check bij een eventuele overstap en op je eindbestemming of de buggy er weer uit komt. Meestal wordt de buggy al uitgeladen bij de gate en anders bij de bagageband of bij de afwijkende bagage (Odd Sized Bagage).

Kinderwagen, buggy of rugdrager?

Wij nemen altijd een draagrugzak (en buggy) mee, of een kinderwagen als ze nog heel klein zijn. Een draagrugzak is ideaal voor wandelingen. De buggy gebruiken we ’s avonds als we uiteten gaan, op stations en luchthavens. De Indonesische straten zijn alleen niet altijd buggy vriendelijk, met gebrek aan of scheve stoepen. Dus het is soms wel improviseren.

Eten en drinken

Melk, potjes en luiers zijn op Bali in Sanur en Ubud in lokale supermarkten verkrijgbaar en op Java in Yogyakarta . Toch adviseren we genoeg mee te nemen uit Nederland. Buiten Ubud, Sanur en yogyakarta zijn deze spullen minder makkelijk verkrijgbaar. Voor baby’s adviseren we je ook een blik melkpoeder mee te nemen omdat de smaak van Indonesische melk anders kan zijn dan je kind gewend is.

Slaaptentje

Ideaal: een lichtgewicht slaaptentje. Dan slaapt je kind elke nacht vertrouwd en mugvrij in hetzelfde bed. Bovendien zijn babybedjes niet in alle hotels beschikbaar. Je kunt het tentje ook gebruiken op het strand voor dutjes en als speelplek.

Autostoel en verhoger

Autostoeltjes en verhogers tijdens de transfers kunnen wij voor je reserveren. Wel zo prettig, zo hoeft je kindje niet per see bij jou op schoot. Bij mijn reisplan kun je hier aangeven wat je wensen hierover zijn.

Vlucht Kuala Lumpur – Medan

Vliegen met kleine kinderen

“In het vliegtuig houd ik altijd een speen of fles bij de hand, want slikken helpt tegen oorpijn tijdens het stijgen en dalen. Neusspray helpt gek genoeg ook, dus die zit er standaard in mijn handbagage bij. Dit komt later ook weer van pas tijdens autoritten door bergachtig gebied tijdens de reis.” Riksja Family reisspecialist Yvonne”

Op de luchthaven

Meestal heb je na de douane nog wat tijd om te overbruggen. We raden je aan om je kinderen zo lang mogelijk te laten ‘rondrennen’. Ze zijn dan al behoorlijk wat energie kwijt voor ze het vliegtuig instappen, waardoor ze vaak rustiger zijn tijdens de vlucht.

Naar de gate

Op Schiphol is er de Babycare Lounge en Kids Forest op Schiphol, op de Holland Boulevard (tussen lounge 2 en lounge 3). Meestal is het nog best een stuk lopen naar de gate. Kinderen zijn snel afgeleid door alles wat ze zien onderweg, dus neem de tijd. Ga ook nog even plassen voordat je het vliegtuig in gaat, want het kan even duren voordat je aan boord van het toilet gebruik kunt maken.

Maaltijden

We kunnen een baby- of kindermaaltijd aanvragen bij de airline. Die komen meestal als eerste, zodat je even de tijd hebt om ze op weg te helpen voordat je zelf rustig kunt eten. Heel handig vinden wij de ‘ziplockbags’: voor eten, afval, flesjes die niet goed sluiten of ongelukjes zoals een natte romper. Je koopt ze gewoon in de supermarkt.

Lange zit

Het is een erg lange zit, voor kinderen kan de verveling snel toeslaan. De meeste airlines verrassen kleine kids met bv. tekenspullen. Neem zelf genoeg speelgoed mee voor onderweg (spelletjes, stickers, boeken) of laat ze thuis een eigen speelgoedkoffertje inpakken. Het is helemaal feest als je ze iedere paar uur een pakje uit laat pakken. Voor oudere kinderen is er vaak inflight entertainment, of biedt een protable dvd-player of tablet/Ipad uitkomst.

Aankomst in Indonesië

“Om een jetlag zo veel mogelijk tegen te gaan, herinner ik mijn dochters er meteen aan om hun horloges op Indonesië tijd te zetten zodra we in het vliegtuig stappen. De eerste dagen van de reis houden we ons zoveel mogelijk aan de lokale eettijden, zodat onze lichamen wennen aan het nieuwe ritme.” Riksja Family reisspecialist Leonie”

Aankomst op de luchthaven

Bij aankomst op de luchthaven moet je eerst door de douane waar je een visumstempel krijgt. Als het erg druk is kan de wachttijd oplopen. De meeste kids hebben energie te veel of zijn hangerig na de lange vlucht. Houd ze dan maar eens geduldig in de rij. Wij deden spelletjes als ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ of galgje in een schriftje. Een tablet of telefoon met spelletjes kan ook weer uitkomst bieden, vooral voor tieners, al moet je daar soms even je opvoedprincipes voor overboord gooien.

Pinnen

Het is handig om direct op de luchthaven al even te pinnen, dit kan bij verschillende automaten in de aankomsthal. Wij gaven onze kinderen en tieners wat zakgeld in lokale Roepia, zodat ze bekend raken met dit monopoliegeld en zelf wat kunnen kopen bij een straatwinkel. Leuk voor de interactie.

Jetlag

Wij hebben gemerkt dat het goed is om onze kinderen overdag niet te lang te laten slapen op reis, dan slapen ze ’s nachts minder goed en wennen ze niet zo snel aan het nieuwe ritme. Grote kans dat de kleintjes tijdens het middagdutje enorm vast slapen en wakker gemaakt moeten worden. Even lastig, maar je hebt er ’s avonds profijt van.

Eten en drinken

Thuis gelden er wel wat regels; geen gesnack vlak voor het eten en bedtijd bijvoorbeeld. Op reis probeer ik het zo veel mogelijk los te laten. Hoe relaxter je het allemaal houdt, hoe meer je zelf kunt ontspannen en genieten van de reis samen met je gezin. Of we nu pas om acht uur ’s avonds aan een bord nasi goreng beginnen of nog lekker een ijsje eten voordat we onze kamers opzoeken.” Indonesië Family reisspecialist Wendy

Hygiëne

Als een eetstalletje druk is en het vlees wordt gebakken waar je bij staat dan is er geen probleem. Pas wel op met al klaargemaakte gerechtjes/hapjes die je in de eetstalletjes kunt kopen en met gesneden fruit. Het is veiliger als ze het voor je neus schillen/snijden.

Not spicy?

Niet alle Indonesische gerechten zijn pittig, er zijn ook heel veel milde (zelfs zoete) gerechten. Vraag op je beste Engels “Not spicy” en ze passen het gerecht voor je aan. Meestal snappen ze het ook al wel als ze je kinderen zien. Op veel plekken kun je spaghetti, frietjes of pancakes bestellen. Vegetarisch eten is ook geen enkel probleem in Indonesië.

Van ontbijt tot diner

Het ontbijt is bij IndonesiëKids inbegrepen, meestal een mix van Westers en lokaal eten in buffetvorm. Kinderen verliezen op reis vaak meer energie dan thuis en een goede lunch is dan ook belangrijk. Daarom eten wij op reis ’s middags wat uitgebreider en ’s avonds alleen wat lichts. Daarna de kinderen op bed leggen en met z’n tweetjes nog natafelen (met babyfoon/walkietalkie).

Drinken

Veel drinken is belangrijk om uitdroging te voorkomen in het warme klimaat. Controleer altijd of waterflessen verzegeld zijn en laat kinderen nooit uit de kraan drinken. IJsklontjes kun je het beste vermijden.

background-pattern