12 Netflix-tips voor reisfanaten

blog

Geschreven op
dinsdag 18 september
Geschreven door
Delen op social media

Ja, thuis op de bank netflixen is heerlijk, maar op reis ook! Of je nou de uren wilt vullen in het vliegtuig, of na een lange actieve dag even lekker wilt chillen: Netflix is here to help. En vooral reisfanaten kunnen hun hart ophalen aan de vele docu’s en films waarbij de wereld naar je luie stoel wordt gebracht. Je zou er bijna niet meer voor op reis hoeven. Maar dan ook echt bijna. We hebben twaalf ultieme Netflix-programma’s en -series geselecteerd die zowel je thuis als onderweg even meenemen naar een andere wereld. O en wil je niet je hele databundel op reis in één keer opmaken? Download je favorieten via de app op je mobiel of tablet en kijk ze gewoon lekker offline!

1. Tales by Light


In de documentaire ‘Tales by Light’ nemen twee fotografen je mee op avontuur naar de meest afgelegen plekken ter wereld. Met foto’s van oceanen, bergen, savannes, dieren en mensen willen ze laten zien dat we zuinig moeten zijn op onze wereld en zijn bewoners. En zoals de fotografen zelf zeggen: “Achter elke indrukwekkende foto schuilt een indrukwekkend verhaal.” Wie weet steek je ook nog wat op van de fotografietips!

2. Narcos


In de populaire Netflix-serie ‘Narcos’ staat het leven van de Colombiaanse cocaïnesmokkelaar Pablo Escobar centraal. Reis in drie seizoenen mee terug naar de drugsoorlog in de jaren tachtig en zie de strijd tussen het Medellin-kartel en de Amerikaanse en Colombiaanse politie-eenheden. Wist je dat de beruchte drugsbaron Escobar in zijn tijd een van de rijkste mensen ter wereld was? Per dag verdiende hij zo’n zestig miljoen dollar! Deze spannende serie is zeker een aanrader als je op reis gaat naar Colombia: zo leer je meteen over de geschiedenis én krijg je een voorproefje van de uitzichten tijdens je reis.

3. First they killed my father


De Cambodjaanse schrijfster en mensenrechtenactiviste Loung Ung vertelt in haar boek over de gruwelijkheden die ze als kind in Cambodja heeft meegemaakt. Angelina Jolie is samen met Ung deze biografische historische thriller gaan verfilmen. Wanneer de Rode Khmer in 1975 de macht overneemt in Cambodja, beginnen ze al snel aan een vier jaar durend bewind van terreur en genocide waarbij bijna twee miljoen Cambodjanen sterven. Gedwongen uit het huis van haar familie in Phnom Penh, wordt Loung Ung opgeleid tot kindsoldaat, terwijl haar zes broers en zussen naar werkkampen worden gestuurd. ‘First they killed my father‘ is een zeer heftige film om te zien, maar ook leerzaam, kijk het zeker wanneer je naar Combodja op reis gaat.

4. 72 Dangerous Places to Live


Voor echte daredevils is ‘72 Dangerous Places to Live‘ zeker de moeite waard om te kijken. De docu toont tal van plekken waar het wegens de kans op orkanen, bosbranden en aardbevingen bijna té gevaarlijk is om te wonen. Hoe gaan mensen om met lawines in de Canadese Rockies, smog in Beijing of aardbevingen in Nepal? Waarom bezoeken zoveel toeristen tóch deze plekken? Mitch Ryan gaat op zoek naar antwoorden en geeft jou ondertussen de kans om vanaf de veiligheid van je bank toch te genieten van de uitzichten over deze 72 gevaarlijke plekken ter wereld.

5. First Contact: Lost Tribe of the Amazon


Kun je je voorstellen dat je afgezonderd en geïsoleerd in the middle of nowhere woont, zonder andere mensen in je buurt? Nee, hè? Toch was er een stam die ergens diep in het Amazonewoud van Brazilië compleet geïsoleerd leefde. De stamleden waren nooit in contact geweest met andere mensen, laat staan moderne techniek. In de indrukwekkende documentaire ‘First Contact: Lost Tribe of the Amazon’ zie je hoe antropoloog José Carlos Meirelles in contact komt met deze Txapanawa-stam, wat soms best gevaarlijk kan zijn …

6. Virunga


Een verhaal over dappere rangers die hun leven riskeren in Congo: het met een Oscar genomineerde ‘Virunga’. In deze aangrijpende documentaire zie je hoe een klein team van rangers er alles aan doet om het kostbare Virunga National Park te redden en de laatste paar bedreigde berggorilla’s die er in wonen een beter leven te geven. Je ziet hoe deze groep mensen dit UNESCO Werelderfgoed-park probeert te beschermen tegen stropers, rebellen, militairen en oliemaatschappijen en zodoende midden in een oorlog terechtkomt. O en je kunt je Franse skills een beetje oefenen!

7. Unbranded


Vier mannen, zestien wilde mustangpaarden en één droom: van Mexico naar Canada rijden langs de Westkust van Amerika. Dat zie je in de inspirerende documentaire ‘Unbranded’ uit 2015, dat alleen al door de beelden van Noord-Amerika een echte aanrader is voor natuurliefhebbers. De Amerikaanse regering heeft duizenden wilde paarden gevangen om te laten adopteren. Voor de gewone burger zijn de paarden echter te onvoorspelbaar, waardoor ze veelal wegkwijnen. Het doel van de drieduizend mijl lange rit is dan ook om de regering te laten zien hoeveel waarde deze paarden hebben en om ze zo hopelijk een beter leven te geven. Wedden dat je na het zien van deze docu ook naar Noord-Amerika wilt?

8. The lighthouse of the orcas


Lola reist met Tristán, haar zoon met autisme, naar het einde van de wereld om Beto te ontmoeten. Beto is een parkwachter die een heel speciale relatie heeft met de wilde orka’s in Argentijns Patagonië. De moeder van Tristán heeft de hoop dat een school wilde orka’s Tristán zullen leren zich emotioneel open te stellen. Lola’s vastberadenheid om voor haar zoon te vechten, de persoonlijkheid van Tristán en haar speciale relatie met de natuur zorgen ervoor dat het in de levens van hen allemaal een verandering teweegbrengt. De zoektocht naar de essentiële waarden van het leven staan centraal in ‘The lighthouse of the orcas‘, een verhaal dat is gebaseerd op echte feiten.

9. The Ivory Game


Olifanten hebben een fantastisch geheugen en zijn nog hechter met elkaar dan mensen onderling zijn. Toch worden de dieren nog elke dag gedood om het ivoor in de slagtanden. Reis mee naar de savannes van Kenia en duik in de wereld van olifantenstropers en ivoorsmokkelaars in de documentaire ‘The Ivory Game’. De filmmakers gaan undercover in het netwerk van de smokkelaars en ontmaskeren zo handelaars en stropers. Wat ons betreft is de docu een geweldige bijdrage aan het redden van de bedreigde Afrikaanse olifant. En naast dat je iets leert over de ivoorsmokkelindustrie, komt Kenia ook nog mooi in beeld.

10. Marco Polo


Ben je een fan van actie, geschiedenis én Azië? Dan is de Netflix Original-serie ‘Marco Polo’ echt iets voor jou! Het is gebaseerd op de avonturen van de gelijknamige befaamde ontdekkingsreiziger en speelt zich af in het Mongolië van de dertiende eeuw. Als gevangene aan het hof van Kublai Khan, de heerser van het Mongoolse Rijk, komt Marco Polo terecht in een wereld vol verraad, hebzucht, macht en oorlog. Hoe zal het met hem aflopen? Kijken, dus!

11. Wild Magic


In de documentaire ‘Wild Magic‘ zie je de mooiste beelden terug van Colombia’s biodiversiteit. Tegelijkertijd geldt de docu als een waarschuwing: de beelden van mijnen en ontbossing zijn verontrustend. Het vertelt een verhaal over een wereldwijd verlangen naar goud, kostbare mineralen, exotische export en de invloed hiervan op het fragiele ecosysteem. Hoewel je door de beelden waarschijnlijk meteen op reis wilt naar Colombia, doet het ook pijn om de realiteit onder ogen te zien. Maar op een volgend moment biedt het juist ook hoop. Op een opbeurende manier wordt in deze documentaire namelijk aangekaart hoe de mensheid weer in balans kan komen met de natuur.

12. Dark Tourist


In een serie van acht afleveringen bezoekt de Nieuw-Zeelandse filmmaker en journalist David Farrier ongewone toeristische plekken op de wereld.  Dark Tourism is een fenomeen waarbij reizigers op vakantie gaan naar plaatsen die geassocieerd kunnen worden met dood en vernietiging, David Farrier verruimt deze definitie met reizen naar plekken die een bepaalde ‘vreemdheid’ omvatten. Zo reist hij onder andere naar een nucleair meer in Fukushima, leert hij meer over voodoo in Afrika en ontmoet hij in Amerika fans en vrienden van seriemoordenaar Charles Manson. Dark Tourist is een documentaire die verwondert.

Netflixtips voor het hele gezin

Zit jij al aan je laptop gekluisterd? Bij Riksja houden we ook zeker van indrukwekkende documentaires en spannende series op mooie bestemmingen. Heb je nog meer tips voor reizigers met Netflix? We zien ze graag tegemoet op info@riksjatravel.nl. We hebben trouwens ook een aantal tips voor interessante Netflix-series om samen met je gezin te kijken!

Meer entertainment voor op reis

Nog niet genoeg geëntertaind? Lees dan verder voor onze ultieme reisboeken-tips en de lekkerste muziek voor tijdens een roadtrip!