Naar boven

Handige weetjes over Nieuw-Zeeland

Algemene informatie

Nieuw-Zeeland

Weet je dat? Algemene informatie over Nieuw-Zeeland en tips

Een reis naar Nieuw-Zeeland staat bij veel reizigers al lang op het lijstje. Reizen in vrijheid, overnachten in sfeervolle B&B’s en rijden door afwisselende landschappen. Het land heeft veel te bieden, eeuwenoude gletsjers, weidse fjorden en tropische natuurparken. Je reis door Nieuw-Zeeland kun je bij ons zelf samenstellen met onze bouwstenen, bekijk hier onze Nieuw-Zeeland reizen. Je reist individueel met een auto of camper over de stille wegen. Zo ontdek je met een auto en door ons zorgvuldig uitgekozen accommodaties, het land van de Maori. Slaap in een waar chateau aan de rand van een maanlandschap, verblijf in een knus en sfeervol B&B op de top van een heuvel of slaap in een charmant landhuis met een boomgaard. Onze ervaren Nieuw-Zeeland reisspecialisten staan voor je klaar en willen je hier graag bij helpen. Op deze pagina vind je nuttige Nieuw-Zeeland informatie en praktische tips maar ook meer informatie over de geschiedenis van het land.

Nieuw-Zeeland praktische tips

weet je dat…

Tijdsverschil: in Nieuw-Zeeland is het in onze zomer 11 uur later en in onze winter is het zelfs 12 uur later in Nieuw-Zeeland.
Taal: Maori is samen met Engels nog steeds een officiële taal, al spreekt de meerderheid van de bevolking alleen nog maar Engels.
Voltage: de netspanning is 230/240 volt / 50 Hz. Omdat ze in Nieuw-Zeeland andere stopcontacten hebben, heb je een adapter nodig. Deze kun je overal in in het land aanschaffen. Je stekker dient een twee- of driekoppig te zijn met platte koppen.
Bellen: Het mobiele netwerk is niet overal toegankelijk. In de bergen is heb je niet altijd bereik. Je kunt met je nederlandse mobiel gewoon bellen. Je hoeft niet per sé een andere sim-kaart aan te schaffen. Daarnaast zijn er voldoende telefooncellen waar je met een telefoonkaart terecht kunt. De telefoonkaarten zijn in o.a. de supermarkten te verkrijgen. Wil je naar het thuisfornt bellen, dan is het voordelig om een telefoonkaart aan te schaffen waarmee je voor een goedkoop tarief via je mobiele telefoon of een vaste telefoon naar Nederland kunt bellen. Vraag bij aanschaf van deze kaart naar de mogelijkheden.
Internet: in vrijwel alle dorpen en steden is een internet café. WIFI is zeker nog niet in alle accommodaties gratis. Soms alleen gratis bij de receptie.
Wandelen: Nieuw-Zeeland staat bekend om zijn mooie wandelroutes. Dagwandelingen en meerdaagse wandelingen kunnen worden gemaakt door het gehele land. Voor de mogelijkheden kun je een kijkje nemen bij onze trekkingen of ter plaatse langs lopen bij de I-Site (plaatselijke VVV kantoren).

 

Een aantal van onze tips

Tja, lastig kiezen want eigenlijk heel Nieuw-Zeeland is de moeite waard. Toch zijn er een aantal plaatsen die wel een heel bijzonder plekje in ons hart hebben en die we graag delen.

Zo zijn we echte ‘Wanaka’ fans. In plaats van het drukkere en toeristische Queenstown blijven wij liever in Wanaka. Een gemoedelijk stadje aan Lake Wanaka waar je goed kunt wandelen, eten en waar je allerlei fijne koffietentjes kan vinden. Je kunt er veel van dezelfde activiteiten doen als in Queenstown maar het is allemaal wat relaxter. Soort van ‘Little Queenstown’ dus. Op weg van Wanaka naar Te Anau (Milford Sound) is het wel leuk om een korte stop te maken in Queenstown. Nog een tip? Reis naar Queenstown via de Crown Range Road, zeker weten dat je de auto een aantal keer aan de keer zet om mooie foto’s te maken en te genieten van het uitzicht. Als je nog op zoek bent naar een lunch adres dan is het Cardrona Hotel een aanrader.

Van Fox Glacier naar Wanaka maakten wij een stop bij de Blue Pools, vlakbij Makarora. Eerst wandel je door een het bos en dan opeens zie je de het felblauwe water met hangbrug verschijnen. Een andere leuke stop op deze route is het Salmon Farm Café.

Minimaal twee nachten bij het Tongariro National Park vonden wij echt de moeite waard. Tijd om de Tongariro Crossing van 19,4 km te doen. Als dit je wat te pittig lijkt zijn er ook nog kortere wandelingen te doen. Of neem de skilift naar boven en drink bovenop de berg een kop koffie en geniet van het bizarre landschap. Niet ver van het park ligt het plaatsje Taupo, aan het grootste meer van Nieuw-Zeeland. Zeker de moeite om te stoppen voor een wandeling langs het meer en een lunch bij een van de vele lunch tentjes.

Als je wat langer de tijd hebt in Auckland, pak dan eens de ferry naar Waiheke Island. Na een kort rit met de ferry sta je plots op een waar ‘vakantie eiland’ waar het heerlijk ontspannen is. Een aanrader is een ijsje bij ‘Island Gelato Company’.

Zo kunnen we nog wel even doorgaan natuurlijk. Als wij je reis met huurauto en accommodaties regelen dan krijg je een uitgebreide routebeschrijving met nog veel meer van dit soort tips.

De geschiedenis van Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland in een notendop

Wie de eerste bewoners van Nieuw-Zeeland zijn, kan nog steeds niet met zekerheid worden vastgesteld. Zijn de Maori de oorspronkelijke inwoners van het land, of is er een ander volk die deze eer toekomt? Historici zijn het nog lang niet met elkaar eens omdat er geen duidelijke informatie en bewijzen zijn die de argumenten bevestigen. Eén ding is wel zeker, Nieuw-Zeeland is het laatste grote stuk land op aarde dat is gekolonialiseerd. Waar wel bewijs van is, is dat de Maori zich ongeveer duizend jaar gelden vestigden in Nieuw-Zeeland. De eerste Maori’s vestigden zich in het noorden van het Noordereiland, maar al snel waren beide eilanden bewoond. De Nederlander Abel Tasman gaat als ontdekker van Nieuw-Zeeland in de boeken. Hij arriveerde in 1642 in de noordelijke baai van het Zuidereiland. Na een kort gevecht met de Maori waarbij vier van zijn mannen waren omgekomen, maakte Abel Tasman dat hij weg kwam. Het enige wat hij achter liet, was de naam van het nieuwe stuk land: Nieuw-Zeeland. De komende 127 jaar zou er geen Europeaan meer voet aan wal zetten. In 1769 arriveerde hier de Brit James Cook tijdens zijn wereldreis. Hij eiste het land op en begon met de kolonisering van dit nieuwe stuk land. Langzaam maar zeker immigreerden er steeds meer Europeanen en richtte het land in naar eigen behoefte. Tegenwoordig is Nieuw-Zeeland een multicultureel land waar inwoners vanuit de hele wereld zich hebben gevestigd.

Maori

het volk en haar tradities

Vele jaren voordat de eerste Europeaan voet aan land zette, arriveerden de Maori in Nieuw-Zeeland. Waar ze precies vandaan komen is niet helemaal duidelijk, maar aangenomen wordt dat de krijgers met kano’s vanuit Frans-Polynesië aan zijn komen peddelen, ergens tussen 500 en 1300 na Chr. Maori leefden eeuwenlang in stammen, de zo gezegde “Tribes”, die over beide eilanden verspreid waren. Ze waren krijgers in hart en nieren en stonden dan ook niet bekend als een vreedzaam volk. Vandaag de dag is zo’n 14 % van de 4,2 miljoen inwoners van Nieuw-Zeeland nog volbloed Maori en zijn hun kunst en tradities een belangrijk onderdeel van de cultuur van Nieuw-Zeeland. Doordat de Maori geen schrift kennen, geven ze hun geschiedenis en tradities door middel van zang, dans, verhalen en kunst door. De mannen staan bekend om hun fantastische houten kunstwerken (whakairo) en het maken en decoreren van vaartuigen zoals kano’s. Het hoofd is voor de Maori het belangrijkste deel van het lichaam en die wordt dan ook vaak afgebeeld in hout. De houten maskers zijn herkenbaar aan de bolle, uitpuilende ogen en een uitgestoken tong. Dit zie je ook weer terug tijdens verschillende oorlogsdansen (haka), waarbij de mannen hun ogen bollen en hun tong uitsteken om de vijand te intimideren. Deze dans wordt uitgevoerd op zogenaamde Hangi feesten. Een hangi is een maaltijd waarbij vlees, vis en groente in de hete grond zijn gaar gestoomd. Tijdens zo’n feest kun je kijken en luisteren naar zang en dans van de Maori onder het genot van een heerlijke Hangi maaltijd.

Maori Nieuw-Zeeland
Nieuw Zeeland

Flora en fauna

veelzijdigheid op twee eilanden

Nieuw-Zeeland is eeuwenlang van de rest van de wereld geïsoleerd, met als resultaat dat land een unieke flora en fauna bezit. De veelzijdigheid van de natuur is op beide eilanden te vinden, maar hebben beiden een eigen karakter. Op het Noordereiland vind je de nog overgebleven oerbossen met kauribomen, boomvarens en mossen. De zeldzame Kauribomen kunnen meer dan 50 meter hoog worden. Het midden van het eiland bestaat uit een maanlandschap van vulkanen. Door de vele uitbarstingen door de eeuwen heen, zijn er veel kratermeren, met spuitende geisers, kokende modderpoelen en warmwaterbronnen te vinden. Het Zuidereiland word gekenmerkt door fjorden, gletjsers en tropische regenwouden. De bekende Milford Sound is een van de vele fjorden in het zuidwestelijke deel van Nieuw-Zeeland die gezamenlijk het Fiordland Nationaal Park vormen. Aan de westkust vind je twee oeroude gletsjers die van de top van de Alpen naar beneden glijden. Verder naar het noorden bevind zich het subtropische Abel Tasman Nationaal Park. Witte stranden, palmbomen en een helder blauwe zee… Niet alleen de flora in Nieuw-Zeeland uniek, ook de fauna heeft haar sporen achter gelaten. Het nationale symbool, de kiwi (nee, niet de vrucht maar de vogel) laat zich helaas niet vaak zien. De dolfijnen daarentegen laten zich met honderden tegelijk zien voor de kust van Kaikoura. Ook de yellow eyed pinguïn, luierende zeehonden en albatrossen laten zich geregeld zien… En oja, vergeet de schapen niet…

Vervoer in Nieuw-Zeeland

van noord naar zuid

Het (openbaar)vervoer in Nieuw-Zeeland is goed geregeld. Er zijn verschillende manieren om het land te ontdekken. Per bus, trein, auto of camper. Ook binnenlandse vluchten behoren tot de mogelijkheden. Met de bus kun je overal komen, maar dit kost je een hoop tijd en geld. Busstations in de kleinere plaatsen zijn vaak buiten het centrum en bussen rijden niet frequent naar alle mogelijk uithoeken. Wil je met de trein op ontdekkingsreis gaan, dan moet je rekening houden met de beperkte mogelijkheden. Met de trein kom je niet overal en veel hoogtepunten van het land zijn niet bereikbaar met de trein. Maar er zijn enkele mooie routes die zeker de moeite waard zijn. De bekendste treinrit van Nieuw-Zeeland is de TranzAlpine. De rit van 4,5 uur brengt je van Christhcurch naar Greymouth. Via de Arhtur’s Pass en de uitgestrekte binnenlanden reis je dwars door het Zuidereiland. Ook de treinrit vanuit Picton naar Christchurch, via de westkust, is de moeite waard. Wij geven echter de voorkeur aan te reizen met de auto. Nieuw-Zeeland heeft een goed wegennet, de benzinekosten zijn een stuk lager dan in Nederland en je kunt overal komen op je eigen tempo. Denk er wel aan dat je aan de linkerkant moet rijden en het aan te raden is een internationaal rijbewijs aan te schaffen via de ANWB. Dit geld ook voor een camperhuur.

background-pattern