Je hebt nog geen rondreis geselecteerd.

Paspoort en visum

Wanneer je reist naar Colombia heb je een Nederlands paspoort nodig dat geldig is tot na terugkomst. Voor een reis korter dan 90 dagen is een visum niet nodig. Bij aankomst op de Colombiaanse luchthaven krijg je een stempel in je paspoort. Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben, zij mogen niet zijn bijgeschreven in het paspoort van een ouder of gezaghebber.

Heb je geen Nederlands paspoort, neem dan contact op met de ambassade van de Colombia in Den Haag om de immigratieregels te checken met betrekking tot jouw nationaliteit. Kijk voor informatie op de website van de Colombiaanse ambassade.

Maak voor je vertrek enkele kopieën van je paspoort en laat deze achter bij familie of vrienden in Nederland. Stop ook één of meerdere kopieën op verschillende plekken in je bagage. Dat vergemakkelijkt het papierwerk bij eventueel verlies.

Geldzaken Colombia

Valuta Colombia

In Colombia betaal je met de Colombiaanse peso, wat wordt aangeduid met het ₱-teken of met de afkorting COP. Er zijn bankbiljetten van ₱1.000, ₱2.000, ₱.5000, ₱10.000, ₱20.000, ₱50.000 en ₱100.000. Voor de munten gelden de volgende eenheden: 50, 100, 200, 500 en 1.000 peso. Je kunt meteen op de luchthaven van Bogota pinnen, maar in Colombia vind je overal wel een pinautomaat. Wil je graag veel geld in één keer opnemen? Dan is het aan te raden om geld op te nemen bij Bancolombia of bij de City Bank. Het is sowieso een aanrader om zoveel mogelijk geld in één keer op te nemen, omdat je servicekosten betaalt per keer dat je pint.

Betalen in Colombia

In Colombia kun je zowel met je creditcard als met je normale bankpas geld opnemen bij de automaat, mits je deze laatste op ‘Wereldwijd’ hebt gezet. Mocht je willen betalen in een restaurant, winkel of hotel? Dan dien je je creditcard te gebruiken. Ook kun je met dollars betalen in Colombia, want dit ontvangen ze graag. Mocht je dus geen cash meer op zak hebben en je wilt toch met cash betalen, dan kan het nooit kwaad om wat extra dollars als buffer bij je te hebben.

Koers Colombia

Op dit moment (begin 2018) is ₱3.500 ongeveer €1. Je kunt het ook andersom berekenen: ₱10.000 is ongeveer €2.90. Om je alvast een goed beeld te geven van wat de dagelijkste kosten zijn, hebben we hier een aantal prijzen op een rij gezet:

  • Een flesje water in Colombia kost zo’n 2.000 peso, wat ongeveer 60 cent is.
  • Een avondmaaltijd van een normaal formaat varieert tussen de 3 en 9 euro, dus tussen de 10.000 en 30.000 peso.
  • Een lunch kost vaak tussen de 1.50 en 3.50 euro, oftewel tussen de 5.000 en 12.000 peso. Westerse gerechten zijn echter duurder en daar moet je dan ook iets meer voor rekenen.
  • Een biertje kost zo’n 2.500 peso, wat slechts 70 cent is.
  • Een taxiritje kost zo’n 1.10 euro per kilometer (4.000 peso), wat weer aan de prijzige kant is. Overigens is de Uber ook al geïntroduceerd in Colombia. Ook kun je in sommige gebieden een motortaxi nemen, waarbij je achterop gaat. Dit is vaak goedkoper én ook nog eens een avontuur.

Bekijk ook deze pagina als je meer wilt weten over het eten en drinken in Colombia?

 

Zakgeld en fooi in Colombia

Het geven van fooi

Fooi geven in Colombia is zeer gebruikelijk en dit wordt dan ook vaak van je verwacht. Houd er wel rekening mee dat sommige restaurants de fooi al berekenen in het totaalbedrag en dat je daarom niet dubbel fooi geeft. Ga je in een mooi restaurant eten, dan is een fooi van zo’n 10% normaal. Ga je naar een wat kleiner restaurant voor een hapje, dan kan je wat minder geven.

Afdingen

Afdingen in Colombia is gebruikelijk op de markt, maar niet in winkels waar de prijzen duidelijk te zien zijn. Maar houd er rekening mee dat de straatverkopers veel ervaring hebben met reizigers die afdingen. Daarom bieden ze vaak expres het dubbele van de normale prijs, omdat ze weten dat je het voor minder gaat vragen, waardoor ze het alsnog voor een gewone prijs verkopen. Ze kennen de trucjes en ze weten hoe ze goed op je in moeten spelen. Maar uiteindelijk is afdingen alleen maar een leuk spelletje en vaak komen beide partijen er voordelig uit.

Let goed op uw geld

Ondanks dat Colombia allang niet meer zo onveilig is, blijft het wel een goed idee om goed op je spullen en geld te letten. Daarom raden wij dan ook aan om cashgeld op verschillende plekken te verstoppen, mocht er wat gebeuren. Wil je meer weten over de veiligheid van Colombia? We vertellen je op deze pagina meer over de veiligheid in Colombia.

Gezondheid Colombia

De gezondheidszorg in Colombia is zeer goed geregeld. Sterker nog: het is één van de landen ter wereld waar de gezondheidszorg als de beste wordt beschouwd. In Colombia vind je dan ook erg veel goede ziekenhuizen en klinieken. Voornamelijk in de steden heb je tientallen ziekenhuizen, bijvoorbeeld alleen al in Bogotá. De zorg is een stuk goedkoper dan in Nederland en je kunt vaak vroeg in de ochtend al bij een arts terecht.

Heb je medicijnen nodig, maar hoef je daarvoor niet per se naar een arts? Dan is dat geen enkel probleem: in Colombia kun je veel medicijnen zonder recept halen bij een drogist.

Vaccinaties Colombia

Er gelden verschillende gezondheidsrisico’s voor Colombia en daarom is het goed om voor vertrek hiervan op de hoogte te zijn, zodat je de nodige voorzorgsmaatregelen kunt nemen. Zo is een gele koorts vaccinatie verplicht als je daarvoor in een land bent geweest waar je het risico hebt om deze infectieziekte op te lopen. De huisarts, GGD of een andere vaccinatie-instituut kan je vertellen over welke landen dit precies gaat.

Afhankelijk van het gebied waar je heengaat in Colombia, worden gele koorts, DTP en Hepatitis A aangeraden. Als je vaker hebt gereisd, dan is de kans groot dat je de laatste twee genoemde vaccinaties al een keer hebt gehad. Daarnaast bestaan er nog persoonsgebonden vaccinaties, die bijvoorbeeld te maken hebben met de duur van je reis.

Malaria in Colombia

In Colombia komt in de meeste gebieden malaria voor. Voor bepaalde delen in Colombia wordt geadviseerd om een noodbehandeling mee te nemen. Dit houdt in dat je een Malaronepil slikt die de parasiet doodt als je eenmaal bent gestoken. Dit is geen garantie dat je geen malaria krijgt, maar de kans is wel een stuk kleiner. De ervaringen van reizigers die Malarone hebben geslikt zijn erg verschillend en de bijwerkingen hiervan zijn dan ook wisselend.

Laat je altijd voorlichten door een GGD, een reiskliniek, een huisarts of een tropencentrum om te bespreken welke vaccinaties je het beste dient te halen en welke voorzorgen je tegen malaria kunt nemen en óf je dit dient te nemen voor de reisgebieden waar je heengaat. Zij geven informatie die altijd up-to-date is en daarbij kun je hen alle vragen stellen. Zij beschikken over aanvullende informatie over de risico’s, denk bijvoorbeeld aan hondsdolheid, dengue of diarree op reis.

Medicijngebruik

Mocht je medicijnen slikken, dan raden wij aan om een bijsluiter mee te nemen, net als een medisch certificaat die je van je huisarts krijgt. Dit laatste is een brief met een verklaring welk medicijn het betreft en waarom je dit nodig hebt. De verklaring is in het Engels zo voorkom je dat de douane bij aankomst in Colombia hier vragen over gaat stellen. Neem voor de zekerheid nog extra medicijnen mee, voor het geval je ergens zonder medicijnen komt te zitten. Wellicht kan het zo zijn dat je de medicijnen niet in Colombia kunt verkrijgen en dan is het prettig als je wat extra’s op zak hebt.

Uitdroging of voedselvergiftiging

In Colombia kunnen in sommige gebieden de temperaturen hoog oplopen en de zon is ontzettend sterk, dus het is verstandig om genoeg water te drinken om uitdroging tegen te gaan. Om uitdroging te voorkomen of te verminderen, raden wij aan om ORS van huis mee te nemen. Maar ook als je voedselvergiftiging oploopt, kan dit medicijn je helpen. Het helpt bij vochtherstel, zodat je niet ziek wordt tijdens de reis.

Als je doorsurft op deze website, ga je akkoord met de plaatsing van cookies. Meer informatie

Deze melding verbergen