Fly-drive Sicilië familiereis

rondreis

 • Reisschema:
  Etna - Cefalú - Piazza Armerina - Ragusa - Avola
 • Reisduur:
  13 dagen / 12 nachten
 • Reissom:
  vanaf € 1468,- p.p. bij 2 personen
 • Huurauto:
  optioneel bij te boeken vanaf € 470,-
 • Vluchten:
  optioneel bij te boeken
 • Inclusief:
  zelf pizza bakken, kookcursus, chocoladeproeverij, fietstocht
✓ Wandeltochten door de groene natuur of op de flanken van de rokende Etna
✓ Zelf pizza bakken met Roberto en chocolade testen in Modica
✓ Barokke steden met statige pleinen en knusse steegjes
✓ Kustplaatsjes met gezellige havens en zandstranden
✓ Fietsen door natuurparken aan zee met mooie picknickspots
✓ Overnachten in karakteristieke hotels en agriturismo’s, gericht op gezinnen
Etna fly-drive Sicilië

Dag 1 – aankomst Etna, fly-drive Sicilië

Vanuit de lucht kun je er al niet omheen, de grote zwarte reus Etna, die hoog boven Sicilië uittorent. Zodra je geland bent, neem je de huurauto in ontvangst en rijd je naar de streek Linguaglossa, de vruchtbare wijngronden rond de vulkaan. Je komt langs ruige kloven met beekjes in de diepte en gestolde lavastromen. Aangekomen in je agriturismo zul je je kinderen waarschijnlijk meteen kwijt zijn aan het zwembad, terwijl jij in de schaduw van de parasol je voeten op een stoel legt en proost naar de Etna. La dolce vita is begonnen! ’s Avonds eet je hier aan lange houten tafels, waarop Siciliaanse pasta’s verschijnen, bereid door la mamma, en wijn uit eigen wijngaard.

Dag 2 – Etna, pizzabakken

Gelato en pizza, grote kans dat je kinderen niet moeilijk te overtuigen waren voor deze Italiaanse vakantie. Die pizza, die mogen ze vandaag zelf gaan maken. Pizzabakker Roberto heeft alles al klaar staan en zet jullie aan het werk. Lijkt het altijd of er een bom ontploft is, als je kinderen in de keuken zijn geweest? Geen zorgen, hier ruimt iemand anders de rommel op. Samen slaan jullie aan het kneden en rollen en natuurlijk probeer je de bodem rond te spinnen op je vingertoppen en gooi je ‘m in de lucht. Eenmaal belegd met jullie favoriete toppings, gaan de pizza’s de oven in en niet veel later geniet je van jullie eigen creaties. Buon Appetito!

Dag 3 – Etna

Het glooiende, groene landschap rond de Etna is ideaal om wandelingen te maken met je gezin. Loop tussen de wijngaarden en stop even bij een wijnhuis om te proeven. Houden jullie wel van een beetje avontuur? Rij dan door de pijnboombossen naar het skistation Piano Provenzana. Bij goed weer gaan hier 4×4-busjes naar de krater, waar jullie het gevoel hebben op de maan te lopen: hobbelig, zwart lavagesteente en mysterieus rokende barsten in de grond. De sterke geur van de zwaveldampen moet je voor lief nemen; je staat mooi wel op een actieve vulkaan. De vloer is lava! Sluit je dag af op het terras met lokale salsiccia, worst met venkel, of een granita, (amandel)schaafijs, geserveerd in een zoet broodje.

Dag 4 – Cefalú

De volgende stop van je fly-drive op Sicilië is het strand van Cefalú. Even relaxen na je vulkaanavontuur in een schattig kustplaatsje, met smalle stegen en terrassen op de stoep. Je rijdt naar jullie B&B, net buiten de stad aan een klein steenstrandje. Vanaf het terras heb je uitzicht op zee en de rotsen van Cefalú. Voor de allerkleinsten is er zelfs een speeltuintje. Jullie slapen in een chalet en kunnen in de gezamenlijke buitenkeuken (met barbecue) zelf aan de slag met pasta en verse groenten. Wie het koken liever aan de Sicilianen overlaat, neemt de auto naar het centrum. De eigenaren van je B&B hebben daar een restaurant, waar met name de vis heel lekker is.

Dag 5 – Cefalú, fly-drive Sicilië

Het gouden zandstrand van Cefalú weten de Italianen zelf altijd goed te vinden. In de zomermaanden kan het er druk zijn, maar daar passen jullie echt nog wel bij. Wil je liever iets doen en het luieren op het strand voor het einde van de reis bewaren, maak dan een wandeltocht langs de kustlijn, aan de andere kant van de stadsmuur. Je loopt van de oude haven tot aan de vuurtoren en passeert onderweg verschillende poorten die toegang geven tot het centrum. Neem een kijkje bij de Normandische kathedraal op het centrale plein, met een mozaïeken afbeelding van Christus. Aan het einde van de dag is het rustiger, omdat de dagjesmensen dan zijn vertrokken. Bovendien is het licht dat door de ramen schijnt dan op z’n mooist.

Dag 6 – Cefalú

Cefalú kun je niet alleen op het land ontdekken, maar ook vanaf het water. Wij kunnen een gemotoriseerde rubberboot voor je regelen, waar je ook zonder vaarbewijs mee op pad mag. Laverend tussen de vissers en hun netten vaar je over de Tyrreense zee. Maak een praatje met een van de vissers en laat je kinderen helpen met het binnenhalen van de vangst. Onderweg kwamen wij de 86 jaar oude visser Rosario tegen. Elke ochtend vertrekt hij om 4.00 uur naar zee, om vervolgens het zes kilometer lange net handmatig binnen te halen. Tussendoor kun je voor anker gaan om te genieten van het uitzicht of een frisse duik. Na ongeveer drie uur keer je terug naar de oude haven. Laat het ons weten als je deze boottocht toe wilt voegen aan je reis.

Dag 7 – Piazza Armerina koken

In iets meer dan anderhalf uur rijd je door naar Piazza Armerina, een vruchtbaar en dus groen plattelandsgebied, waar je slaapt in een agriturismo: een klein landhuis met uitgestrekt grondgebied. Weer een plek waar je fantastisch kunt eten, maar dan wel uit eigen keuken. Vanmiddag plannen we namelijk een kookworkshop voor jullie in, waarbij je eerst het land op gaat om de ingrediënten te verzamelen. Het wordt dus een maaltijd van lokale seizoensproducten, vol van smaak, want de Italiaanse zon maakt de tomaten en paprika’s zoeter dan zoet. Terwijl de chef de laatste hand legt aan jullie creaties, schuif je aan tafel en krijgt dan je zelfbereide maaltijd keurig opgediend, che delizioso!

Dag 8 – Ragusa

De volgende stop van jouw fly-drive op Sicilië is de ‘barokke driehoek’ aan de oostkant van het eiland. Schilderachtige steden die niet voor niets op de werelderfgoedlijst staan. Ragusa vinden wij het mooist en dan de oude wijk: Ragusa Ibla. Opgezet in lichte kleuren met palmbomen op het centrale plein voor de barokke kathedraal. Hier zit je midden in het Italiaanse leven, waar oude mannetjes op een bankje de krant lezen en de vrouwen kletsen in rap Italiaans. ’s Middags sluiten de winkels voor de siësta. Zoek dan de schaduw op van het park Giardino Ibleo, met zijn door palmen omzoomde lanen. De smalle straatjes van het centrum vormen nog best een uitdaging om door te navigeren. Ideaal dat je de auto op een veilige, gratis parkeerplaats kunt neerzetten en je in een Fiat 500 oldtimer wordt opgehaald door de accommodatie. Je slaapt in een B&B in barokke stijl, in het centrum van Ragusa Ibla.

Dag 9 – Ragusa, chocola

Nu zul je bij Sicilië misschien niet direct aan chocolade denken, maar tijdens de Spaanse overheersing werd cacao vanuit Mexico geïmporteerd naar het eiland. De bevolking van Modica raakte heel goed in het bewerken van de cacao op de manier van de Azteken en ze laten dat graag zien en proeven. In een kwartier rijd je naar de stad, waar in een van de chocoladewinkels een proeverij voor jullie klaarstaat. De kinderen vinden het vast leuk om te horen hoe de chocola gemaakt wordt, maar nog liever zullen ze willen proeven. En dat mag! Ze hebben keuze uit 61 smaken … Die met rode peper vonden wij erg lekker, maar ook die met citrusfruit. Met de chocoladevlekken nog bij de mondhoeken verlaten jullie de winkel, een doe-het-zelf-pakket onder de arm om thuis als chocolatier aan de slag te gaan.

Dag 10 – Avola

Na jullie belevenissen op vulkanen, in de groene natuur en klassieke steden is het nu echt tijd voor relaxen onder de Italiaanse zon. Zandkastelen bouwen en visjes vangen in het kristalheldere water. In ongeveer een uur rijd je naar Avola. Hier slaap je in een masseria, een oude Siciliaanse boerderij, net buiten de stad, met een fijn zwembad en uitzicht op zee. De goudgele zandstranden in de omgeving zijn een stuk rustiger dan die van Taormina en andere drukbezochte badplaatsen bij Catania. Met de auto ben je zo in Avola of Syracuse, met hun levendige havens en markten. Geniet hier van een rozige namiddag op het terras, terwijl je het Italiaanse leven langs laat paraderen.

Dag 11 – Avola, fietstocht

Het is niet alleen maar luieren, deze dagen. Voor vandaag regelen we fietsen voor jullie (inclusief helm), eventueel met kinderzitje, en zorgen we dat de picknick alvast is ingepakt. Het glooiende landschap is perfect voor een fietstocht, maar laat je van tevoren bij de receptie van je masseria informeren over de beste routes en wegen waarop je veilig met je gezin kunt fietsen. Je gastheer weet precies wat de mooiste plekjes zijn en welke stranden de moeite waard zijn om op te zoeken. Een fijne plek om te picknicken is bijvoorbeeld Vendicari National Park, dat aan zee ligt. Hier vind je zachte zandstranden, maar ook een grillige rotskust, waar het water zo helder is dat je de bodem kunt zien. Met een beetje geluk zie je flamingo’s, die broeden hier.

Dag 12 – Avola

Langs de kust van Avola en Noto zijn verschillende baaien en stranden. Als je wilt, kun je er een aantal op één dag bezoeken. Op Lido il Solleone heb je zacht zand en bamboe afdakjes boven je ligbed, zodat je de schaduw kunt opzoeken. Vind je ruige rotsen een mooier uitzicht, maak dan een tocht naar natuurreservaat Cava Grande del Cassibile: een rotsig, maar groen gebied, met aan de riviermonding een zandstrand, waar ook keien en kiezels liggen. Het koele rivierwater zich mengt met de zee. Ideaal om in te spelen, omdat het strand heel geleidelijk in het water afloopt.

Met het zout nog op je huid maken jullie je klaar voor de laatste avond. Nog één keer arancini (gevulde rijstballen) eten met cannoli toe, want nergens smaakt dat zo lekker als hier op het eiland.

Dag 13 – vertrek Sicilië

Past de vuile was nog in de koffer? Dat wordt lastig, met al die Siciliaanse worstjes en wijn die er ook in moeten. Vandaag pakken jullie alles weer in en rijden jullie terug naar de luchthaven. De fly-drive Sicilië is met Avola tot een einde gekomen. Hoog in de lucht haal je herinneringen op. Wat was het allerleukste? De tocht op de vulkaan? De pizzasaus die overal zat, behalve op de pizza? Papa die van een bootje in het water viel? Met een buik vol Italiaanse gelato en een hart vol mooie herinneringen laten jullie het eiland achter je. Ciao Sicilia, grazie mille.

Onze slaapplekken