Naar boven

Op reis met reisspecialisten Maartje en Maaike

blog

Het is dan eindelijk zover: op reis naar Costa Rica! Samen met m’n collega Maaike ga ik twee weken lang met een 4x4-auto toeren door dit groene land. We hebben door heel Costa Rica excursies op de planning staan: van (hopelijk) schildpadden spotten in Tortuguero National Park tot snorkelen bij Cahuita en relaxen op het strand van Samara. Costa Rica, here we come!
Decorative torn edge
Geschreven op
vrijdag 10 februari
Geschreven door
Nienke van der Maar

San José: aankomst en een nachtje in de hoofdstad

Bij aankomst op de luchthaven van hoofdstad San José worden we opgewacht door een vriendelijke tico met een envelop met onze namen er duidelijk op. Na een overnachting in San José vertrekken we de volgende ochtend om onze rondreis te beginnen. Door het tijdsverschil zijn we toch vroeg wakker en we hebben tenslotte maar twee weken de tijd om het land door te reizen. We gaan op weg richting Tortuguero National Park.

Tortuguero National Park: schildpadden spotten

Ondanks dat we niet in het schildpadseizoen reizen, is een bezoek aan het Tortuguero National Park toch genieten, van het verblijf in een lodge op palen midden in de jungle tot de leuke en leerzame tours op het water op zoek naar wildlife. En wat hebben we een geluk met het weer! Hierdoor hebben we onderweg mooie uitzichten op het Braulio Carillo Park en de Turrialba-vulkaan.

De eerste schildpadden waren de avond ervoor al gesignaleerd, dus we kunnen het niet laten om ter plekke een tour te boeken om te zien hoe deze giganten aan land gaan om hun eieren te leggen. Die missie is uiteindelijk niet geslaagd, maar wat is het bijzonder om ’s avonds laat in het pikkedonker over het strand achter de gids aan te trekken . Voor mij was Tortuguero een onmisbare stop in onze reis, ook vanwege de informatie die je op de heenweg al van de gids krijgt, waardoor je direct een goed beeld hebt van het land.

Hierna wordt de huurauto naar ons toegebracht en na een korte instructie kunnen we op pad. Omdat Maaike en ik allebei vrij lang zijn, besloten we vooraf dat een maatje groter wel lekker zou zijn. Wat een gave bak! We rijden in een automaat en hoewel dat in het begin altijd even wennen is zijn we al snel lang en breed op pad.

Puerto Viejo: de voeten in het zand, een cocktail in de hand

Op naar de Caribische kust voor wat reggae vibes in Puerto Viejo de Talamanca! We merken dat onze gps toch wel erg goed van pas komt. Aangekomen in Puerto Viejo voelen we ons direct thuis. Na een beetje te hebben rondgekeken, besluiten we lekker te gaan relaxen met een cocktail op het strand, voetjes in het zand, een beetje schommelen en dan kijken hoe de zon in de zee zakt … Wat een paradijs!

Cahuita-park: snorkelen boven vissen en koralen

De volgende dag gaan we op pad naar het nabijgelegen Cahuita National Park. De gids neemt ons eerst mee om te gaan snorkelen. Voor mij als snorkelliefhebber is dat echt genieten: we zwemmen boven tal van kleurrijke vissen en koralen. ’s Middags staat er een wandeling door het park op het programma. Onze gids vertelt ons veel over de natuur en met zijn telelens spotten we allerlei dieren als slangen, leguanen, vogels en luiaards. Na onze avonturen hier staat een smaakvolle stop bij Sarapiqui op de planning.

Sarapiqui: ananassen proeven bij Don Rodulfo

Tijd voor een relaxte stop in het plaatsje Sarapiqui, in het gebied waar ananassen geteeld worden. We gaan op bezoek bij boer Don Rodulfo en zijn familie. Ik had al veel over deze man gehoord en hij steelt direct mijn hart met zijn enorme glimlach. Hij legt ons het hele ananasproces uit en we mogen ook een handje helpen. De familie is van alle markten thuis, want naast ananas telen ze ook ander tropisch fruit en hebben ze een vijver vol tilapia. Ik denk niet dat ik ooit in mijn leven nog eens zulke lekkere ananas zal eten!

La Fortuna: badderen bij de vulkaan

Na ongeveer anderhalf uur rijden vanaf Sarapiqui komen we aan bij La Fortuna, een klein plaatsje aan de voet van de Arenalvulkaan. We willen meteen de vulkaan bekijken, maar helaas is het erg bewolkt. We bestellen een piña colada en eten een hapje voordat we moe en voldaan ons bed in gaan. ’s Avonds genieten we van de warmwaterbronnen. Heerlijk die warme baden na een lange dag, wat een verwennerij! De ochtend van vertrek is het weer een beetje bewolkt, dus we hebben geen fantastisch uitzicht op de Arenalvulkaan, maar dat mag de pret niet drukken.

Monteverde: griezelen en slingeren

In onze auto slingeren we door naar de nevelwouden van Monteverde en de radio speelt vrolijke Spaanstalige muziek. Ook nummers uit mijn favoriete genre bachata komen geregeld voorbij, dus dit is op canopy touren top genieten. Na flink wat hobbelen en slingeren – zijn we er nou bijna? – komen we zomers gekleed aan in een omgeving waar het plots tien graden kouder is. Wat een verschil! We boeken voor vanavond een night walk en onze gids laat ons de nesten van tarantula’s zien, ieeeuw! Na een poosje griezelen stappen we lekker ons bed in. De volgende dag staat er een canopytour op het programma. Zelf heb ik dit al eerder gedaan, maar toch is het weer een onvergetelijke ervaring in een prachtige omgeving. We zoeven tussen de bomen door, van platform naar platform, terwijl we gillen en filmpjes maken. Wat een adrenaline!

Samara: luieren tussen de palmbomen

En dan is het weleens tijd worden voor een dagje rust. Dat gaat perfect op het strand van Samara. Hier heb je geen opdringerige verkopers en massa’s toeristen op het strand, maar ervaar je een relaxed sfeertje en kom je enkel wat strandtenten en surfers tegen. Tussen de palmbomen zoeken we een fijn plekje uit met wat parasols om onder te luieren. Natuurlijk liggen we ook in de zon om nog wat bij te kleuren en als het te warm wordt, duiken we even lekker de zee in. Wat een relaxed dagje!

Manuel Antonio: een divers nationaal park

Omdat we toch erg benieuwd zijn naar de verhalen over Manuel Antonio, die enerzijds lovend waren en anderzijds spraken over drukte en toerisme, besluiten we dat deze plek niet mag ontbreken in onze rondreis. Na zo’n vijf uur rijden komen we aan bij onze lodge tussen de bomen. Een rustig plekje met hangmatten en een zwembad. We zijn aangekomen bij de laatste stop van onze Costa Rica-reis. Als we de volgende ochtend vroeg naar het nationale park rijden, merken we al gauw hoe populair deze plek is. Het is een van de kleinste, maar toch meest diverse parken van het land. We zien hier veel luiaards van dichtbij en ook brulapen en wasberen komen vlakbij. Ook zien we enorme groepen Amerikaanse studenten voorbijlopen. Als je je op de drukte instelt, is het zeker een bezoek waard, ook vanwege de prachtige stranden.

Omdat onze reis alweer aan zijn einde is gekomen, rijden we door naar de luchthaven van San José. Hier gaat echter alleen Maaike op het vliegtuig naar Amsterdam, want ik vlieg zelf nog lekker door naar Managua, voor een weekje rondreizen in Nicaragua! Dit is dan ook erg goed te combineren met je Costa Rica-reis.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern