Natuurliefhebbers opgelet: in deze 8 landen vind je écht ongerepte natuur

Toegegeven: ook in Nederland hebben we aardig wat natuurschoon. Ga maar eens wandelen op de Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug of de Biesbosch. Maar écht ongerepte natuur is in ons land schaars. Daarvoor moet je eigenlijk toch echt de grens over. Bijvoorbeeld naar deze acht landen …

De schitterende contrasten van Nieuw-Zeeland

Tongariro Moon Crossing

Nergens vind je een zó gevarieerde natuur als in Nieuw-Zeeland. Niet voor niets zijn er talloze films opgenomen, zoals de Lord of the Rings-trilogie, The Chronicals of Narnia en de Hobbit-trilogie.

Op zowel het Noorder- als het Zuidereiland vind je de meest uiteenlopende natuurgebieden: van vulkanische gebieden met geisers en modderpoelen tot groene fjorden, van regenwouden tot gletsjers en van grillige kusten tot imposante bergen en goudgele stranden. Niet alleen schitterend maar ook uniek voor zo’n relatief kleine oppervlakte als deze, want Nieuw-Zeeland is ‘slechts’ 268.021 km² groot: ongeveer zes keer zo groot als Nederland.

Tien redenen om naar Nieuw-Zeeland te gaan

Van gletsjers tot vulkanen in Argentinië

Argentinië natuur

Nog zo’n land dat bol staat van de contrasten: Argentinië. Je vindt er gletsjermeren met ijsschotsen, uitgestrekte zoutvlakten, hoge bergen, immense watervallen en ongerepte oerbossen. Dat alles komt doordat Argentinië een heel ‘lang’ land is: ruim elf keer zo lang als Nederland. Hierdoor zijn er verschillende klimaatgebieden in het land en is de natuur dus ook zo uiteenlopend.

Meer over Argentinië

De canyons in Amerika

Grand canyon North rim Amerika

Over de natuur en nationale parken in Amerika zouden we tienduizenden woorden kunnen schrijven, maar (voor nu) laten we het bij één ultiem bijzonder natuurverschijnsel: canyons. Een canyon is ‘a deep valley between high steep banks’. Een ravijn of diepe kloof, dus, met als kers op de taart dat deze ontstaat door niets anders dan het werk van de natuur.

Canyons ontstaan namelijk door erosie: het proces van slijtage van een vast oppervlak waarbij materiaal wordt verplaatst of geheel verdwijnt, veelal door de werking van wind, stromend water of ijs. De bekendste canyon is natuurlijk de Grand Canyon, die al miljoenen jaren oud is. Maar ook Bryce Canyon National Park, Antelope Canyon, de Black Canyon of the Gunnison en Zion Canyon zijn adembenemend mooie voorbeelden van ongerepte natuur.

10 redenen om Amerika op je bucketlist te zetten

De zoutvlaktes van Namibië

Namibië zoutvlaktes Sossusvlei

Namibië staat voor zand. De korrels van de Sossusvlei vind je nog weken later in je koffer: een herinnering aan een reis vol close encounters met wilde dieren, de kliktaal van de bosjesmannen en een boottocht in een uitgeholde boomstam door de Okovangodelta. Vanuit een kale vlakte doemen de oranje woestijnduinen op aan de horizon (waar je perfect kunt sandboarden).

Midden tussen de immense duinen van de Sossusvlei, met hier en daar een verdwaalde vetplant, liggen witte kalkvlaktes die ook wel de Deadvlei worden genoemd. Je vindt er grillig gevormde bomen die al negenhonderd jaar dood zijn maar nog volledig intact zijn door het droge klimaat. Simpelweg iets wat je als natuurliefhebber met eigen ogen gezien móét hebben.

10 redenen om naar Namibië en Botswana te gaan

De ‘longen van de aarde’ in Brazilië

boot-amazone-brazilie

Wie aan Brazilië denkt, denkt aan de Amazone: het grootste regenwoud ter wereld. Het regenwoud heeft een oppervlakte van 5.5 miljoen km² en is verspreid over negen landen, waarvan zestig procent in Brazilië. Brazilië biedt dankzij het Amazoneregenwoud een ongekende rijkdom aan planten, bomen en dieren. Om nog maar te zwijgen over de indrukwekkende Iguazu-watervallen (die ook wel de ‘Duivelskeel’ worden genoemd), de talloze schitterende stranden en de schilderachtige groene heuvels. Onmogelijk om in een paar weken te zien, maar je moet ergens beginnen …

Bekijk onze rondreizen door Brazilië

Bergen, bossen, beren en meren in Canada

Canada national park

Reizen naar Canada betekent into the wild. Zeg je Canada dan denk je aan blauwe meren, de immense Rocky Mountains en eindeloos groene bossen. Hier kan je orka’s, walvissen wilde beren en elanden zien, soms zelfs vanuit je cabin (en dan hebben we het vooral over die elanden, niet over de beren). Gaat jouw outdoor-hart sneller kloppen van avontuur in het wild? Dan hóórt Canada gewoon op jouw bucketlist.

10 redenen om naar Canada te reizen

IJsland: méér dan sneeuw en ijs

ijsland landschap

In IJsland kan het maar zo gebeuren dat een bepaalde weg een paar dagen simpelweg niet begaanbaar is vanwege hevige sneeuwval. Maar laat de naam je niet misleiden: IJsland is lang niet alleen maar sneeuw, ijs en kou. Kleurrijke bergen, bruisende watervallen, spuitende geisers en diepe kliffen, dát is IJsland. Overweldigend, indrukwekkend en simpelweg ongerepte natuur op haar mooist.

Meer over IJsland

De Himalaya in Nepal

Himalaya Nepal

De Himalaya is een indrukwekkende bergketen met als letterlijk hoogtepunt de Mount Everest: dé berg die hoog op het wensenlijstje staat van vele bergbeklimmers. Het Himalayagebergte strekt zich uit over Pakistan, India, Bhutan en Nepal, waarbij Nepal verreweg de populairste uitvalsbasis is om de Himalaya te ontdekken. Natuurlijk zijn er veel meer bijzondere gebergten ter wereld, maar de Himalaya is toch wel een van de meest indrukwekkende.

Inspiratie voor je Nepal-reis

Op avontuur in de natuur

kamperen-bali indonesieSommige plekken zijn zó bijzonder dat je er heel graag een nachtje zou spenderen. Dat kan! Daardoor is de natuur natuurlijk niet helemáál meer ongerept, maar je zorgt er uiteraard wel voor dat je de plek schoner achterlaat dan dat hij was. Voor even je eigen Robinson-avontuur, hoe gaaf is dat?

Op deze plekken beleef je zelf een Expeditie Robinson-avontuur