Riksja China & Tibet

Naar boven

Tibetaanse sferen in Zhongdian

blog

Geschreven op
dinsdag 19 november
Geschreven door
Suzanne Vermeer
reizen zhongdian peter china

Reiziger Peter in Zhongdian

Zhongdian klinkt je misschien vreemd in de oren en komt je niet bekend voor. Zhongdian wordt namelijk ook vaak Shangri-La genoemd. Deze naam is niet geheel Chinees en is ook gebaseerd op het boek; The Lost Horizon, die volgens velen over Zhongdian gaat. Om de stad toeristisch op de kaart te zetten, gebruiken velen nu Shangri-La in plaats van Zhongdian. Wij gebruiken gewoon Zhongdian. En, het heeft geholpen. Vakantiegangers beginnen hun weg naar Shangri-La/Zhongdian te vinden, maar nog altijd heeft de stad geen sterk toeristisch karakter. Met name wat oudere bewoners dragen dagelijks traditionele kleding. Niet voor de show, maar gewoon als standaarduitrusting van hun garderobe.

 

 

shangrila dans china

Dansen op het grote plein

Kom dus maar op met die Tibetaanse sferen. Een aanrader is het Tibetaanse Ganden Sumtseling Gompa Monastery (ookwel Tsongtam klooster). Het klooster huisvest ruim 300 monniken en ligt net buiten de stad Zhongdian in de natuur. Het klooster is het belangrijkste Tibetaanse complex in zuidwest China en is ruim driehonderd jaar oud. Via de akkers en weilanden met yaks (hoe Tibetaans wil je het hebben) rijd je weer terug naar Zhongdian. ’s Avonds komt het centrale plein tot leven door de dagelijkse avonddans. De bevolking van de stad komt samen voor een goede dosis lichaamsbeweging, wederom puur voor henzelf, niet als toeristenattractie. Natuurlijk mag je er wel naar kijken en naar hartenlust foto’s maken.

 

 

 

houten gebouw chinaBrand: In januari 2014 ontwikkelde een simpel brandje in een keuken zich tot een verwoestende vuurzee, die een derde van het oude centrum plat legde. Veel van de rijkversierde houtsnijdeuren werden verwoest en hele gezinnen raakten hun huis kwijt. Voorzichtig aan probeert de stad zich te herstellen en de economische impuls van reizigers kunnen zij nu meer gebruiken dan ooit. Hoewel de schade nog altijd goed zichtbaar is, zijn hotels en bezienswaardigheden intact gebleven. Dit is dus hét moment om de stad met een bezoek te vereren.

Wil je Zhongdian bezoeken? Dan kun je dit het beste doen vanuit Lijiang. Na Zhongdian kun je vervolgens via Kunming weer door reizen naar  Dali of de Karstbergen. We helpen je uiteraard graag bij het samenstellen en het inplannen vanZhongdian in je reis.

background-pattern