Riksja China & Tibet

Naar boven

Je reis naar China voorbereiden: veel gestelde vragen

blog

Geschreven op
woensdag 25 juni
Geschreven door
Suzanne Vermeer
veel gestelde vragen China

Op naar China!

Opeens komt die zomervakantie best snel dichtbij. Toen je de reis naar China boekte in de winter of het vroege voorjaar, leek het nog zo ver weg; nu kun je gaan aftellen. Logisch dat veel reizigers zich op dit moment gaan verdiepen in de voorbereiding op hun reis. Daarbij komen vaak behoorlijk wat praktische vragen naar boven. We kunnen ons goed voorstellen dat je over sommige zaken graag wat meer zou willen weten, daarom hebben we de meest voorkomende vragen en antwoorden op een rijtje gezet.

China reis voorbereidenWelke documenten heb ik allemaal nodig voor het aanvragen van het visum?

Een visum aanvragen voor China vergt even wat tijd en aandacht. Dit visum dien je zelf te regelen. Het visumformulier kun je downloaden en vervolgens aanvragen bij het Chinese Visa Application Service Center in Den Haag. Heb je het visumformulier ingevuld? Voeg daar dan de volgende documenten aan toe:

  • kopie of print van intercontinentale vliegtickets
  • voucher van de door jou geboekte China-reis (deze heb je bij je reisbescheiden ontvangen)
  • paspoorten van beide reizigers
  • ingevulde en ondertekende visumaanvraagformulieren (per persoon 1)
  • een kleurenpasfoto per persoon
yuan geld in china

Chinese yuan

Waar kun je in China het beste pinnen?

In grote steden en op luchthavens vind je geldautomaten. Soms moet je zoeken naar een automaat dat onze passen kent, met Cirrus of Maestro logo. Als een automaat om een 5-cijferige pincode vraagt, kun je er géén geld pinnen, vul je 3x je viercijferige code in, dan ben je je pasje kwijt. Banken zijn in het algemeen open van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur. Let op: Het dorpje Ping’an heeft geen pinautomaten en ook bij afgelegen routes door de binnenlanden dien je rekening te houden met minder of geen pinautomaten.

Hoeveel fooi moet ik geven?

Fooien geven wordt in China steeds gebruikelijker. Tegenwoordig verwachten hotelmedewerkers, gidsen en chauffeurs wel een fooi, restaurants en taxi’s verwachten geen fooi. Geef geen fooi kleiner dan 1 yuan, dit wordt als beledigend ervaren. Houd wanneer de service goed was de 10% regel aan.

Hoeveel kosten maak ik ter plaatse?

Dit is natuurlijk per persoon verschillend en hangt af van je reisroute (en entreegelden voor de nationale parken indien je die bezoekt) Houd rekening met zo’n 20 a 25 euro per persoon per dag.

lokaal Chin a bloemenkransWat is handig? Een koffer of een backpack?

Als je al een goede koffer hebt en geen reistas of backpack, dan hoef je niet nieuwe spullen aan te schaffen, al onze reizen kunnen worden gemaakt met een koffer. Bedenk wel dat je tijdens onze individuele reizen vaak van de ene plaats naar de andere trekt en dus ook geregeld je bagage in een trein tilt of van de boot sleept. Een koffer is dan zwaarder en onhandiger dan een tas en om deze reden geven wij zelf de voorkeur aan een backpack of een reistas met wieltjes: een stuk lichter, makkelijk over je schouder te zwaaien en je kunt ‘m altijd wel ergens tussen proppen.

Heb ik inentingen nodig voor mijn reis door China?

Inentingen tegen hepatitis A en DTP worden aangeraden en voor wie langer gaat dan twee weken ook een inenting tegen buiktyphus.

Malaria: Veel instanties wijzen er in hun informatie op dat malaria het hele jaar risico’s oplevert in de provincie Yunnan en op het eiland Hainan. Op internet geeft het Amerikaanse Center for Disease Control CDC het advies malariapillen te nemen in gebieden beneden de 1500 meter. Yunnan en Hainan vallen daar onder. Hier worden jaarlijks zo’n 35000 gevallen van malaria geconstateerd, in 46 gevallen met dodelijke afloop. Zelf namen we hier geen malaria pillen maar informeer bij een bevoegde instantie en beslis zelf.

Kijk hier voor de uitgebreide informatiepagina over gezondheid in China. Ook raden we je aan om contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Zij kunnen je een persoonlijk advies geven over de gewenste vaccinaties.

background-pattern