Riksja China & Tibet

Naar boven

Geschiedenis Terracottaleger in Xian

blog

Het terracotta-leger is een grote Archeologische vondst die bestaat uit 9099 terracottafiguren, op zo’n uur rijden van Xi’an. Deze zijn als giften meegegeven aan de allereerste keizer van China: Qin Shi Huangdi die regeerde over China van 221 tot 214 voor Christus.
Decorative torn edge
Geschreven op
woensdag 4 december
Geschreven door
Suzanne Vermeer

Wat is het verhaal achter het Terracottaleger?

Bij de bouw van zijn mausoleum zijn naar schatting 700.000 arbeiders ingezet. (Interessant feitje; dit is twee keer zoveel als voor de bouw van de Chinese Muur.) Aan het eind van de bouw werden zij overigens levend begraven, zodat alle geheimen letterlijk en figuurlijk mee het (massa)graf in gingen. Het mausoleum ligt onder een grafheuvel en moet de grote hebben van een enorm paleis want het geheel besloeg meer dan 2,5 vierkante kilometer. De tombe waarin Keizer Qin uiteindelijk kwam te liggen, is een ondergrondse weergave van het heelal. Hij geloofde dat zijn graf ‘het Paleis voor de Eeuwigheid’ was en dat zijn leven ondergronds verder zou gaan.

Het Terracotta-leger bestaat uit voetvolk, kruisboogschutters, ruiters met strijdwagens en paarden en zijn geplaatst in zes meter diepe geulen. Sommigen dragen een harnas en sommigen een uniform. Ze zijn zo’n 1,60 en 1,80 meter lang en het meest bijzondere aan alles is: ze zijn allemaal uniek. Geen enkel beeld is hetzelfde en de wapens die ze bij zich dragen zijn echt en nog steeds vlijm en vlijmscherp. Er wordt gezegd dat de krijgers allemaal gebaseerd zijn op echte mensen omdat ieder gezicht een andere uitdrukking heeft. Degene met een mooi hoofddeksel heeft overigens een hogere rang. Het lijkt erop dat de krijgers zo zijn neergezet zodat ze klaar stonden voor een eventuele aanval.

Toch blijft er nog een onbeantwoord mysterie, het graf/de tombe van Keizer Qin is namelijk nog nooit geopend. Men zegt dat het met de huidige technieken toch alsnog niet verantwoord is om deze eeuwenoude (voor Christus gemaakt!) grafheuvel te openen, zonder het te beschadigen. Het graf is bedekt met aarde en niemand weet precies waar de ingang is, waardoor het ook niet is blootgelegd. Historische verslagen geven alleen aan dat het een gigantisch graf moet zijn met diverse paleizen en paviljoens, vol met zeldzame schatten. Deze documenten zeggen ook dat het plafond bezaaid is met parels om de zon, de sterren en de maan na te bootsen. De vloer zou bestreken zijn met brons om het water buiten te houden. Maar dezelfde historische documenten vertellen ook dat voor elke ingang richting het graf automatische kruisbogen zijn geïnstalleerd die afgaan zodra de deuren worden geopend. Nou, zo te merken is er aan alles gedacht een paar eeuwen terug!

Ervaring van reisspecialist Bea zelf: Voor mijn eigen reis naar China wilde ik absoluut zoveel mogelijk historische hoogtepunten bezoeken. Ik was (en ben dit nog steeds) erg geïnteresseerd in het bijzondere verleden van China. Daarom heb ik zonder enige twijfel natuurlijk Xi’an toegevoegd in mijn eigen rondreis. Toen ik er eenmaal was vond ik het bijna niet te bevatten dat dit na al die duizenden jaren nog steeds in zo’n goede staat terug gevonden is. Het mysterie rondom de grafheuvel van Keizer Qin maakte mij nog nieuwsgieriger … wat zou daar toch in liggen en hoe groot zou het zijn?

Ik hoop dat er gauw juiste technieken worden gevonden om die grafheuvel te openen want één ding is zeker; dan ben ik supersnel weer terug in Xian!

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern