Riksja China & Tibet

Naar boven

Bijzonder: Reiziger Jan de Jong deed Tai Chi in Chengdu

blog

Geschreven op
maandag 21 oktober
Geschreven door
Suzanne Vermeer
china jan jong beoefent taichi

Jan volgde Tai Chi lessen in Chengdu

“Na jaren les geven in Nederland maakte ik een echte Chinese les mee”

Reiziger Jan bezocht tijdens zijn reis door China, afgelopen zomer, ook Chengdu. Als fanatiek Tai Chi beoefenaar (maar hij geeft ook zelf les) had Jan van zijn eigen leraar gehoord dat er hier in de parken vroeg in de ochtend wordt getraind. Vanaf het hotel was het slechts 15 a 20 minuten lopen naar het park en dus ging Jan de eerste ochtend ook direct op pad.
Jan verteld: “We wisten eerst niet waar de ingang was maar al gauw zagen we een man lopen met een stok. De stok word gebruikt om door middel van Tai Chi vormen, energie naar de punt van de stok te sturen.  Toen we door de hoofdpoort van het park liepen ontdekten we al snel een groep mensen, ze maakten langzame vloeiende bewegingen met hun armen, alsof ze een grote ballon vasthielden en daarna hun armen spreiden. Licht door de knieën gezakt, bekken iets naar voren, rustige ademhaling en het onderlichaam stevig als een boom terwijl de bovenkant soepel beweegt als wuivend riet.”

chinees taichi beoefenaar“Ik stelde me voor aan de lerares waarop ze zei dat ze Zhao Li heette. Ik vertelde haar al meteen dat ik les geef in Nederland waarop ze zei “Laat maar eens wat zien!”. Tijdens mijn uitvoering merkte ik dat er veel Chinese ogen op me gericht waren maar ik bleef stug doorgaan, een voorbeeld nemend aan de Chinezen die ik zelf zag en die heel geconcentreerd en onverstoorbaar verder gingen. Mevrouw Li liet een staaltje van haar kunnen zien door een vorm te doen met waaier. Daarna stelde ze voor dat ik eens moest meedoen met haar groep waar ze ook al die tijd geen aandacht aan had gegeven. Ik merkte aan de andere mensen dat ze het mooi vonden dat ik er tussen kwam staan en dat ze nieuwsgierig waren naar hoe ik het deed…”

 

taichi park china“Tai Chi is ook een efficiënte verdedigingskunst waarbij de nadruk ligt op een innerlijke en geestelijke kracht en een innerlijke energiestroom. Deze energie noemen de Chinezen “Chi” en het leren beheersen van deze energie heeft een zeer positief effect op het voorkomen en genezen van ziektes, zoals hoge bloeddruk, slapeloosheid en nervositeit. En het leert ons evenwichtig en stevig in het leven te staan. De Chinezen zijn geïnspireerd om elke dag t’ ai chi te doen omdat ze hiermee een lang en gelukkig leven willen bewerkstelligen. Ik heb met eigen ogen mogen zien dat ze de oefeningen die hun meesters ontwikkeld hebben heel serieus doen.”

Lijkt dit jou ook leuk en wil je, net als Jan, ook meedoen aan een lesje Tai Chi in Chengdu? Boek dan deze bouwsteen. Sta, eenmaal ter plaatse, vroeg op en wandel naar het People’s Park. Heb een beetje lef en spring er gewoon tussen.

background-pattern