Riksja Travel China & Tibet

Naar boven

Eerste keer China? Hier onze tips!

blog

Geschreven op
vrijdag 8 maart
Geschreven door
Suzanne Vermeer

China is groot, ingewikkeld, bizar, modern en traditioneel tegelijk. Waar moet je nou op letten als je voor de eerste keer een China-reis gaat maken? We zetten onze China tips voor je op een rij.

Ontvang jouw gratis portie China inspiratie!

china-blog-bijzondere-excursies-shanghaiMaak keuzes in je reisschema

Als je, zoals de meeste reizigers, ongeveer twee tot drie weken de tijd hebt om China te verkennen, moet je keuzes maken. Het is een enorm land en het is ijdele hoop om te denken dat je in die tijd het hele land kunt zien. Dat moet je ook echt niet proberen, want dan ren je van hot naar her en heb je nergens écht de tijd om het land te leren kennen. We raden je aan bijvoorbeeld te focussen op de driehoek BeijingXi’anShanghai als je maar kort de tijd hebt, of kies voor een trip door het Zuidwesten van China, bijvoorbeeld van Chengdu naar Hongkong via traditionele dorpen en rijstvelden. Heb je drie weken de tijd, dan kun je verschillende plaatsen combineren met binnenlandse vluchten, om zo meerdere langere ritten per nachttrein te voorkomen. Natuurlijk adviseren we je graag over de mogelijke routes en keuzes.

 

Vakantie China - lachende vrouwenProbeer de taalbarrière te doorbreken

Misschien ben je eraan gewend dat je op reis altijd wel uit de voeten kan met wat Engels. Maar newsflash: in China zijn er echt een heleboel mensen die geen woord Engels spreken. Of Frans. Of Duits. Al je middelbare schoolkennis ten spijt, daar ga je het in China niet mee redden. Probeer een stuk of tien standaard woorden te leren in het Mandarijn, zoals hallo, bedankt, ik, jij, groot, klein, etc. Ook kun je de app Google Translate op je mobiel zetten, waarmee je zelfs gesproken zinnen kunt vertalen (lees meer: handige apps in China). Klein nadeel: je hebt er een internetverbinding voor nodig. Voor de offline-situaties kun je het handige Point It-boekje aanschaffen, vol handige plaatjes uit alledaagse situaties, zodat je je al wijzend ‘verstaanbaar’ kunt maken.

 

 

chinese-muur-sneeuw-april

Plan je reis in de juiste periode

China klinkt misschien als een exotisch land, maar in de winter kan het in Beijing gerust -15 graden worden. Oeps! Een goede planning is dus verstandig. Over het algemeen zijn het voorjaar en najaar het meest prettig, zonder kou en sneeuw, en ook zonder broeierige hitte. Let wel even goed op de Chinese feestweken: de Golden Weeks begin mei en begin oktober kun je het beste vermijden, want dan gaan één miljard Chinezen zelf ook op vakantie, vaak in eigen land. Treinen zijn dan uitverkocht, de Chinese Muur is bezaaid met mensen en overal kom je hordes Chinese tourgroepen tegen met hoedjes, paraplu’s en buttons. Dan kun je beter een weekje eerder of later naar China gaan. Lees meer over het klimaat in China.

 

 

reis-china-snackstreet-chengdu-blogGeniet van de lokale keuken

Wie aan Chinees eten denkt, komt misschien al gauw uit bij foe yong hai of babi pangang. Fout! Deze gerechten kun je in elk Hollands Chinees-Indisch eethuis krijgen, maar lijkt totaal niet op de gerechten die je in China kunt krijgen. Eerlijk is eerlijk, de lokale specialiteiten in China zijn soms wat avontuurlijk voor gemiddelde Nederlanders: gefrituurde spinnen, soep van kippenpoten of in urine gekookte eieren. Maar het merendeel van het eten is heerlijk! Rijst, roerbakgroente, varkensvlees, tofu, soepen, en dit alles met lekkere verse kruiden of sausjes. Zie je iets op het bord van je buurman dat er lekker uitziet? Vanwege het taalprobleem kun je waarschijnlijk niet vragen wat het is… Dus wijs het gewoon aan, wacht tot je je eigen bord krijgt en smullen maar!

 

Wil je zelf op reis naar China? Kijk dan eens bij onze China reizen. Hier vind je bouwstenen, korte programma’s van twee tot vijf dagen, verspreid door het hele land die je zelf – of met onze hulp – aan elkaar kunt rijgen tot je eigen ideale China-reis. Toch hulp nodig voor een handige route? Hier lees je meer over ‘hoe reis je in China?‘.

Vraag jouw portie inspiratie aan!

Ben je nog aan het oriënteren op China en aan het puzzelen war je heen wilt? Wij delen graag onze insidertips met je: plekken die je wat ons betreft niet mag missen! Vraag onze gratis inspiratiemail aan.


background-pattern