Riksja China & Tibet

Naar boven

Een kijkje in de reis van: Familie van Baars

blog

Geschreven op
donderdag 18 december
Geschreven door
Suzanne Vermeer
reizigers china online

Even voorstellen: Ivo, Dianne, Fabienne & Valerie van Baars

De reisroute:

De familie van Baars maakt elke vier jaar een mooie en bijzondere reis met het gezin. Dianne verteld: “China stond al een tijdje op ons verlanglijstje maar we vonden de kinderen 4 jaar geleden nog te jong. Nu zijn ze 12 en 14 jaar en dat is een prima leeftijd om zo’n indrukwekkende maar toch ook vermoeiende reis te maken.”  Afgelopen zomer vertrokken ze richting China voor deze bijzondere reis. Ze begonnen in Beijing en via Xi’an reisden ze naar Chengdu waarvandaan ze weer richting het zuid westen van China reisden: naar Lijiang en Dali. Vervolgens reisden ze door naar Yangshuo om even bij te komen tussen de Karstbergen en eindigde hun reis in het westerse Hongkong.

Een reis van ruim drie weken en dus was ik benieuwd, wat waren hun verwachtingen voorafgaand aan de reis, werden deze verwachtingen waargemaakt, wat waren de hoogtepunten en natuurlijk de vraag: wat zouden zij nu anders doen en zijn er nog tips voor de toekomstige reizigers/gezinnen die een reis door China aan het plannen zijn.

Kortom; een reisverslag van reizigers, voor reizigers!

 

verbodenstad toeristen china

Vader en dochter in de Verboden Stad

Verwachtingen voorafgaand aan de reis:

Voorafgaand waren onze verwachtingen hooggespannen. Ivo is al diverse keren in China geweest maar mijn dochters en ik nog nooit dus we hebben veel gelezen en mensen gesproken die er ooit geweest waren. We wisten zeker dat we geen groepsreis wilde maken maar gezellig met z’n viertjes het avontuur zouden aangaan. We zouden dan veel flexibeler zijn en in ons eigen tempo kunnen reizen. De reis hebben we samengesteld door verschillende bouwstenen te combineren en hier en daar een rustdag in te bouwen. Ook leek het ons fantastisch om in een Airbus 380 te vliegen en zodoende kwamen we uit bij Emirates.

 

 

blond in china

De blonde meiden waren een attractie voor Chinezen

Kwamen de verwachtingen uit?

Onze verwachtingen zijn meer dan waargemaakt. Wij maken iedere 4 jaar een verre reis sinds de kinderen geboren zijn en China is een prachtig land met vriendelijke mensen maar toch was de cultuurschok groot, vooral voor onze oudste dochter. Tegenwoordig is social media niet meer weg te denken  maar Facebook en Twitter zijn bijvoorbeeld niet toegestaan in China. De bevolking, zowel in de steden als op het platteland, zijn erg vriendelijk en onze meiden staan met minstens 100 Chinezen op de foto, ze waren echt een bezienswaardigheid.

Bij de bouwstenen zaten ook de meeste transfers en de chauffeurs waren altijd op tijd als wij op een vliegveld of treinstation aankwamen, zelfs toen we 3 uur vertraging hadden. De vouchers voor excursies, treinkaartjes etc. lagen klaar bij de hotelreceptie of werden overhandigd door de chauffeur of gids. De gidsen spraken prima Engels en de excursies waren leuk om te doen. We hebben bewust voor 3 hotels met een zwembad gekozen zodat we na een drukke dag heerlijk konden ontspannen aan een zwembad want reizen door China is best vermoeiend vanwege de grote afstanden. Ook de extra rustdagen waren fijn omdat je die dagen echt nodig hebt om wat bij te tanken. In de grote steden hadden we steeds een hotel wat vlakbij grote winkelcentra lag. Dit was leuk voor onze meiden maar in de grote malls zijn ook altijd foodcourts en hier kun je prima eten en is er voor ieder wat wils. Ook hebben we een paar keer een fietstocht gemaakt en een paar flinke wandelingen.

 

terracotta leger xian china

Een van de hoogtepunten…

Er waren veel hoogtepunten. De Chinese Muur was erg indrukwekkend en een “must do” wanneer je naar China gaat maar door de warmte (het was die dag bijna 40 graden) is het een hele beproeving geworden maar daarover bij punt 4 meer. De Verboden Stad en het Plein van de Hemelse Vrede hebben wij bezocht met een Nederlandse gids omdat hier zoveel over te vertellen is en onze jongste dochter nog niet zo goed Engels spreekt. Met haar hebben we ook een Hutong wandeling gemaakt een ook die was indrukwekkend.

Het Teracotta leger was immens groot en prachtig om te zien en in Chengdu hebben de panda’s ons vertederd. Vooral de baby’s in de couveuses en de rode panda’s die gewoon tussen de bezoekers liepen. Het People’s Park in Chengdu is werkelijk fantastisch met een mierenhoop aan mensen maar iedereen is met iets bezig. Dansen, badmintonnen, Tai-chi en zelfs karaoken. We keken onze ogen uit en mochten overal aan meedoen als we wilden.

 

familie karstbergen yangshuo china

Nog meer highlights: Karstbergen

Lijiang was een beetje vreemd en erg toeristisch. Vooral s’avonds veranderde het in een soort Volendam en was het Chinese karakter ver te zoeken vonden wij. Maar overdag was het totaal anders en hebben we een mooie fietstocht gemaakt met een fijne gids. Het was eigenlijk een halve dag excursie maar we zijn de hele dag met de gids opgetrokken en nog een prachtige wandeling door het stadspark gemaakt. Dali was een heel leuk ommuurd stadje, ook wel toeristisch, maar hier was de bevolking aardig en vooral s’avonds was het erg gezellig en kon je heerlijk eten op Foreigner Street. Ook de temperatuur was hier veel aangenamer, we gingen van 40 graden in Beijing en Xi’an naar 25 graden in Lijiang en Dali en dat was erg prettig, even een beetje afkoelen. Het Karst gebergte is mysterieus en erg mooi.

De tocht op een bamboevlot over de rivier is prachtig en rustgevend met af en toe een klein watervalletje. Ook de fietstocht door de dorpjes en langs de rijstvelden was mooi en s’avonds zijn we naar de licht- en geluidshow geweest, een echte aanrader. Tot slot Hongkong, wat een wereldstad. Hier heb je echt alles, van prachtige parken, enorm veel winkelstraten “shop till you drop” tot de prachtige stranden aan Repulse Bay en Stanley. Wij hebben een Big Bus tour geboekt en hebben alle hoogtepunten in 4 dagen beleefd. Ook The Peak tram was zeer de moeite waard vooral vanwege het fantastische uitzicht. Het was fijn om in Hongkong af te sluiten.

 

chinesemuur klimmen china

Chinese Muur

Wat zouden jullie, als het over zou kunnen doen, anders doen?

De tocht over de Chinese Muur hebben wij erg onderschat. Wij gingen naar Jinshaling en liepen de tocht van5 kmen mochten daar 3 uur over doen. Je wordt bij de ingang afgezet en wij hebben de kabelbaan naar boven genomen en zijn linksaf richting de hoofdtoren gaan lopen. Dat lijkt niet ver en onderweg kom je volgens mij 7 torens tegen maar vanwege de enorme hitte en de ongelijke treden en diverse omleidingen kon je alleen in de torens schuilen voor de zon. We hadden genoeg water bij maar toch is de zon onze grootste vijand geweest omdat ik bevangen raakte door de hitte en in de één na laatste toren bijna flauw viel. Gelukkig waren er een paar aardige Franse jongens en die hebben mij naar de hoofdtoren en de lange tocht naar beneden begeleid. We hadden er precies 3 uur over gedaan en hebben flink door moeten lopen. Wellicht is het beter om reizigers de keuze te geven om de hele tocht te lopen zoals wij hebben gedaan of maar een aantal torens en dan  weer terug te keren naar het beginpunt en de kabelbaan weer naar beneden nemen zeker in de warme zomermaanden.

 

 

yang shuo bamboevaren chinaTips voor toekomstige reizigers/gezinnen:

Ga vooral naar China toe en laat je verrassen. Het is een compleet andere wereld maar de mensen zijn super vriendelijk en wij hebben er ons geen moment onveilig gevoeld. Het reizen in China gaat vlot of het nu met de trein, bus of vliegtuig is. Wij hebben overal gegeten, ook aan straattentjes. “fried rice with vegetables” kun je rustig eten als je vlees niet vertrouwd en in de zgn. foodcourts (meestal in de kelder of op de bovenverdieping van een shoppingmall) kun je prima eten. Ze maken er de heerlijkste smoothies van vers fruit en op alle hotelkamers stonden flesjes water.

Mee-neem-tips:
Neem sterke zonnebrandcreme mee en muggenolie met deet, dat heb je echt nodig. Verder is een flesje handgel onmisbaar voor de dagelijkse hygiëne en zorg dat je altijd papieren zakdoekjes bij je hebt als je het toilet bezoekt. Voor de lange trein- en busreizen zorgden wij altijd voor bakken met instant noodles, chips en droge koekjes. Ook had ik van thuis zakjes thee en bouillonpoeder meegenomen en alles was op toen we weer naar huis gingen. Na een lange dag was het superfijn om in de hotelkamer een lekker kopje thee of soep te kunnen maken. Maak foto’s van je e-tickets op je mobiel, erg handig op de vliegvelden bij het inchecken. Vergeet ook de wereldstekker niet, liefst meer dan 1 want wat je allemaal niet op moet laden J Neem vooral niet teveel kleding mee. Het is erg warm in China en ik had naast vestjes (zijn wel handig in het vliegtuig en trein) ook jasjes bij maar die heb je echt niet nodig. Let ook op dat je bij de intercontinentale vlucht meer kg aan bagage mee mag nemen dan bij de binnenlandse vluchten. Maar geniet vooral als je in China bent want het is er werkelijk prachtig.

 

hongkong skyline china reis

Hongkong skyline

Zoals je ziet heeft de familie van Baars een hele mooie en afwisselende reis achter de rug.

Heb je ook de Chinese reiskriebels te pakken en wil je ook zo’n mooie rondreis maken door China en/of Tibet? Kijk dan hier om je te laten inspireren of om je reisplan samen te stellen. Heb je vragen, neem dan gerust contact met mij of Koen op.

background-pattern