Riksja China & Tibet

Naar boven

10 redenen waarom je naar China moet reizen

blog

Geschreven op
zondag 20 januari
Geschreven door
Suzanne Vermeer

Oooo China, we zijn verliefd op het land! Als je het ons vraagt, hoort een China-reis bij elke reiziger op de bucketlist te staan. Is dat bij jou nog niet het geval? Dan geven wij je 10 redenen om er toch nóg eens goed over na te denken. 😉

 

chinese-muur-kinderen#1 Een wereldwonder afvinken

Geef toe, het is tof als je na je reis kunt zeggen dat je een wereldwonder hebt kunnen afvinken en de Chinese Muur is er niet zomaar een! Ga naar een rustiger deel en je wordt beloond met geweldige uitzichten, terwijl de muur kilometers voor je kronkelt. Wij kiezen voor een wandeling van tien kilometer over een ongerestaureerde brokkelige muur. Je moet hier echt klimmen en dalen. Eerlijk is eerlijk: soms is de tocht best pittig, maar de uitzichten en het gevoel ‘echt op de muur te staan’ maken alles meer dan goed.

 

 

verboden-stad-beijing#2 Je speelt de hoofdrol in ‘The Last Emperor’

Heb je de indrukkende film ‘The Last Emperor’ ook gezien? Niet voor niets won de film maar liefst negen Oscars. Bij het zien van de film konden we ons al niet voorstellen dat keizers vroeger zo afgesloten van het land geleefd hebben en als je tijdens je China-reis dan écht door de Verboden Stad loopt, herbeleef je de film echt. Eigenlijk begint het al bij het aangrenzende Tian’anmenplein, beter bekend als het Plein van de Hemelse Vrede. Het is enorm en kent een indrukwekkende historie. Vanaf het plein zie je de imposante donkerrode muren van wel tien meter hoog, die de Verboden Stad scheiden van de buitenwereld. Plan genoeg tijd in voor deze plek, want je kunt uren dwalen door de vele koninklijke tuinen, kamers, paleizen en tempels.

 

eten china#3 Je proeft hoe Chinees eten écht hoort te smaken

Varkenssaté, foe yong hai of babi pangang? Nee, China is niet zoals je afhaalrestaurant om de hoek. Het lijkt er niet eens op! In China weten ze dat groente vers en knapperig hoort te zijn en dat vette sauzen je maaltijd er niet beter op maken. En het leuke is dat elke regio zijn eigen specialiteiten kent. Proef in Beijing de traditionele Pekingeend, eet samen uit een hotpot in Chengdu en smul van de lekkerste vis in Shanghai. Dumplings vind je trouwens je overal en wij konden er niet van afblijven. Geen vlees en vis? Goed om te weten: ‘ik ben vegetariër’ = 我吃素. Als je goed zoekt, zijn er volop groentegerechten met tofu of peulvruchten (lees ook: vegetarisch eten in China).

 

 

 

china riksja hutongs beijing#4 Je hebt tien reizen in één

China is reusachtig, met een oppervlakte van zo’n tien miljoen vierkante kilometer. Om je een beeld te geven: China is dus 250 keer groter dan Nederland. En precies dát maakt een China-rondreis zo leuk! Je hebt werkelijk tien verschillende reizen in ééndezelfde reis. Het ene moment sta je in een miljoenenstad, het andere moment loop je langs akkers waar boeren aan het land zijn. Je komt door hooglanden, vlaktes, berggebieden, rotsen, woestijn, hypermoderne steden, typisch Chinese stadjes, boerendorpen … moeten we nog doorgaan? De ene dag draag je een warme trui en het andere moment loop je met een dun shirtje (en zweet je alsnog!).

 

longji-rijstterrassen#5 Je kunt wandelen tussen de hoogste rijstterrassen ter wereld

In Azië vind je overal rijstterrassen, maar China heeft de hoogste ter wereld! Ping’an is een klein dorp midden in het Long Ji-rijstgebied en is alleen te voet bereikbaar. De inwoners wonen in huizen op houten palen. De vrouwen dragen zilveren sieraden en hun haar is zó lang dat ze het om het hoofd kunnen wikkelen. We slapen hier in een guesthouse, dat uiteraard ook op houten palen is gebouwd. Vanaf de veranda heb je een weids uitzicht over de groene velden. Neem trouwens je wandelschoenen mee, want een hike door het gebied langs de rijstakkers waar boeren met ossen aan het werk zijn en weidse panorama’s over de velden mag je niet missen!

 

 

facebook china#6 Hè hè, je Facebookaccount is ook met vakantie

Niet alleen jij gaat op vakantie, maar ook je Facebookaccount doet dat! Oké, er schijnen trucjes te bestaan om toegang tot Facebook te krijgen (lees Bea’s blog over social media in China), maar officieel zijn de meeste social media geblokkeerd en verboden in China. Maar, goh … wat voelde die rust ook even heerlijk.

 

 

specialist-china#7 Jij bent de popster!

Ja, reizen door China betekent op veel plekken ook dat je veelvuldig gevraagd gaat worden om op de foto te gaan. En soms gebeurt dat ook ongevraagd. Ondanks dat er tegenwoordig genoeg westerlingen naar China reizen, vinden Chinezen ons nog steeds behoorlijk interessant. Ze gaan dan ook graag met je op de foto! Zo kunnen zij later aan het thuisfront laten zien dat ze friends zijn met een westerling, wat voor hen status betekent. Dus zorg dat je er goed uit ziet en say “Cheeeeeese!”

 

 

chengdu panda china#8 Je kunt reuzenpandaberen zien

Heb jij ooit een pandabeer in het echt gezien? Wij in elk geval niet, totdat we naar China gingen. In Chengdu vind je het Panda Breeding Centre. Hier worden de dieren gefokt om te voorkomen dat ze uitsterven. Uiteindelijk worden ze ook vrijgelaten. Je hebt hier de reuzenpanda’s, rode panda’s  én natuurlijk jonge beertjes. Terwijl de volwassen pandaberen niets anders doen dan op bamboe kauwen en slapen, zijn de kleuters heel actief en net zo eigenwijs als wij als kind waren. Ze rennen, stoeien, knuffel en vallen. Dit is echt heel schattig en leuk om te zien!

 

 

trein-china-snel#9 Je kunt met de snelste trein ter wereld reizen

in de hypermoderne stad Shanghai kijk je je ogen uit. De economie draait hier op volle toeren: je hebt er hypermoderne wolkenkrabbers, een oneindig lijkende winkelstraat  en hippe Chinezen met de nieuwste gadgets. De tegenstellingen zijn echter ook groot, want als je een straatje verder loopt, zie je ook armoedige huizen en traditionele wierrooktempels. In Shanghai moet je minimaal twee dagen zijn om goed van de stad te kunnen proeven en als je klaar bent – en in Pudong je vlucht moet halen -, dan mag je de Maglevtrein naar de luchthaven niet missen. De highspeedtrein haalt wel 430 kilometer per uur! Voordat je met je ogen knippert, sta je al op de luchthaven.

 

wc in china#10 Je waardeert vieze toiletten in Nederland

De eerste dag is het even schrikken, maar het went: de vuile toiletten in China. Het lijkt wel alsof Chinezen niet dol zijn op het schoonmaken van sanitair en het misschien daarom ook helemaal niet doen. Het resultaat? Openbare wc’s zijn ronduit smerig. Gelukkig heb je in je hotel garantie dat alles schoon is en vaak is dit ook het geval in westerse restaurants. Maar je kunt het niet ontwijken, er komt een moment dat je nodig moet en alleen een openbaar toilet voor de hand ligt. Ons advies? Neus dicht en niet nadenken! Wedden dat je na je reis ineens vieze wc’s in Nederland gaat waarderen?

Overtuigd om naar China te gaan? Onze China-fans hebben zelf door het land gereisd en adviseren je graag uit eigen ervaring. Bekijk hier onze China-reizen en ga zelf aan de slag.
Liever wat meer lezen? Ga dan terug naar ons China-reisblog.

 

background-pattern