Menu background

Naar boven

Inca-weetjes

blog

Geschreven op
vrijdag 10 maart
Geschreven door
Michelle Roelofs
Delen op social media
Je volgende reis gaat naar Peru en je wilt absoluut Machu Picchu bezoeken. Maar wat weet je eigenlijk van de geschiedenis van deze ruïne? Ben je bekend met de Inca’s, het volk dat er leefde? Wij delen allerlei Inca weetjes met je: van hun dagelijks leven tot de cultuur die ze achterlieten in Zuid-Amerika.
Decorative torn edge

Het Inca-rijk

Cusco was de hoofdstad van de Inca’s en binnen 100 jaar werd het een groot en machtig rijk. De Inca’s hebben vroeger een gebied veroverd ongeveer net zo groot als het Romeinse Rijk! De Inca’s leefden in een gebied wat zich uitstrekte van Colombia tot het noorden van Chili en Argentinië. Het Inca-rijk was een van de belangrijkste beschavingen ter wereld. Voor zo’n groot rijk was het lastig om in de gaten te houden wat er allemaal in het land gebeurde, ondanks de gouverneurs die elk een provincie regeerden. Om in contact te blijven met alle provincies van het grote rijk hebben de Inca’s de beroemde Inca Trail aangelegd. Ze groeven tunnels door de bergen en bouwden bruggen over de rivieren. Deze lange weg van 45 kilometer lang, legden de Inca’s te voet af of op de rug van een lama! Het Inca-rijk heeft in verhouding niet lang bestaan en is aan zijn eind gekomen toen de Spanjaarden het complete rijk hebben leeggeplunderd en veel gebouwen hebben vernietigd. De Spanjaarden wilden het Inca-rijk veroveren omdat Peru een rijk en machtig gebied was en ze hoorden dat er veel goud in de grond zat. Machu Picchu is nooit gevonden door de Spanjaarden omdat het op een 2500 meter hoge berg ligt. De stad is ongeveer vierhonderd jaar later pas ontdekt, in 1911, en zag er nog precies zo uit als vroeger.

Hoe leefden de Inca’s?

Het dagelijks leven van de Inca’s was zwaar. Ze hadden in die tijd geen ‘schrift’ en deden vooral praktisch werk. Mannen werkten voornamelijk in de akker- of landbouw en bouwden tempels op de gebieden van de Inca keizer. Ouderen en mindervaliden deden het lichtere werk als hout sprokkelen, mais pellen en katoen van zaadjes ontdoen. De vrouwen hielpen op de akkers, deden de opvoeding van de kinderen en het huishouden. De man kon opgeroepen worden voor dienstplicht in het leger of de mijnen. Als de man dienstplicht had deden de vrouw en achterblijvers alles zelf op de akkers en in huis. De Inca’s vonden het belangrijk om de kinderen te leren dat het leven hard was. De opvoeding was dan ook streng. Verwennerij zou kinderen zwak maken, dat is wat ze geloofden. Kinderen werden dagelijks gewassen met ijskoud water en nauwelijks op schoot genomen. Als het kind oud genoeg was, kon het spelen in een gat in de grond met een kleedje en wat speelgoed. Afhankelijk van de streek waar men woonde at het volk veelal gedroogde aardappels, knollen, mais, paprika’s, radijzen, bonen en soep. Af en toe werd er cavia- of lamavlees gegeten.

De Inca’s moesten alle taken goed uitvoeren, want ze werden in de gaten gehouden door inspecteurs. Ze geloofden dat de koning een afstammeling was van de Zonnegod en hij was daardoor heel belangrijk. De Inca’s geloofden in meerdere goden en godinnen, waarvan Inti (de Zonnegod) een van de belangrijkste was. De Inca’s bouwden speciale tempels om de goden te eren en offers te brengen, ook menselijke offers. Binnen de Inca-cultuur was het een ‘eer’ om geofferd te worden, uit alle hoeken van het rijk werden ‘perfecte kinderen’ geselecteerd om te offeren. In Arequipais het Santuarios Museum met de bevroren mummie Juanita een aanrader om te bezoeken. Na een film en rondleiding door het museum zie je het mummie meisje Juanita in een glazen kist.

Machu Picchu en de Inca Trail

Tegenwoordig is Machu Picchu een enorme trekpleister voor reizigers. Samen met Unesco doet de Peruaanse regering er alles aan om Machu Picchu en de Inca Trail te beschermen. De Inca Trail, het lange wandelpad wat Machu Picchu verbindt met de buitenwereld, is tegenwoordig erg populair bij hikers. Je loopt dit pad alleen vanuit een organisatie die hier bevoegd voor is. Na vier zware wandeldagen laat de oude Incastad zich zien en word je bij de zonnepoort beloond met uitzicht over Machu Picchu.
Heb je na deze Inca weetjes energie gekregen om over de oude Inca paden te lopen? Of rond te wandelen in de oude Incastad?

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

Machu Picchu - Incatrail kort
bouwsteen

Alle tijd voor trail en vallei

 • Cusco – heilige vallei - Machu Picchu – Cusco
 • 4 dagen / 3 nachten
 • € 835,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Rondreis-Peru-locals
rondreis

Rondreis 3: Peru in 3 weken

 • 22 dagen / 21 nachten, aanvang dagelijks
 • Lima - Arequipa - Colca Canyon - Puno - Indianen op Titicaca - Cusco - Sacred Valley met Machu Picchu - Puerto Maldonado - Tambopata National Park
 • € 2120,- p.p. (€106,- per dag) bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
Cusco Plaza de Armas
bouwsteen

Alle wegen leiden naar…Cusco

 • Cusco
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 104,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
rondreis

Rondreis 5: Van zoutvlakte tot zonnepoort

 • 19 dagen / 18 nachten, aanvang dagelijks
 • Santiago de Chile - woestijn bij San Pedro de Atacama - zoutvlakte bij Uyuni - La Paz - Puno - Titicaca - Cusco - Sacred Valley met Machu Picchu
 • € 2088,- (€109 per dag) p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge