Naar boven

reis-peru-condors-vliegen-kl

10 redenen om naar Peru te reizen

blog

Geschreven op
zondag 20 januari
Geschreven door
Corina van Dijk

Incaruïnes, ruige natuur, kleurige poncho’s en lama’s: dát is Peru, een land dat wat ons betreft niet mag ontbreken op je bucketlist. Waarom niet? Het zit bomvol cultuur, imposante bouwwerken én lieve Peruanen. Nog niet overtuigd? Lees dan snel verder, want na deze
tien voornaamste redenen om naar Peru te reizen, piep je vast wel anders!

 

#1 Wereldwonder Machu Picchu, natuurlijk!

Reis je naar Peru, dan is Machu Picchu een absolute must. De sportieveling gaat de uitdaging aan door de Incatrail van een paar dagen te lopen, met als eindbestemming het wereldwonder. De tocht is pittig en soms is het echt even afzien, maar onderweg word je beloond met weidse uitzichten. O en met nieuwsgierige lama’s, gezellig. Na een paar dagen flink doorlopen zie je de ruïnes plotseling opdoemen in de verte. Wow, hier heb je het allemaal voor gedaan!

 

#2 ‘Beste culinaire bestemming ter wereld’eten-plaza-arequipa

Tijdens een rondreis door Peru wil je natuurlijk ook lekker smullen. De Peruaanse keuken is sterk gevarieerd en heeft zelfs een aantal keer op rij de prijs ‘Beste culinaire bestemming ter wereld’ gewonnen. Verrassend, nietwaar? Rijst, bonen, maïs, pompoen, quinoa en aardappels: het zijn de basisproducten voor een typisch Peruaans gerecht. Wist je trouwens dat aardappels oorspronkelijk uit Peru komen? Ze worden er in allerlei soorten en maten verbouwd. Proef als je de kans hebt ook Incaspecialiteiten, zoals – schrik niet – gegrilde cavia. En die lama’s van eerder, die kom je niet alleen tegen in het wild, je kunt ze ook als steak op je bord krijgen. Een drankje bij je maaltijd? Bestel dan het populaire maïsbiertje. Eet smakelijk!

 

#3 Condors spotten bij Colca Canyon

Grote roofvogels die hoog boven je hoofd zweven, hoe gaaf is dat? De zogeheten condors zijn zwart van kleur en kunnen wel een spanwijdte van drie meter bereiken. Voor dierenliefhebbers is de Colca Canyon in Peru dan ook meer dan de moeite waard. Het is de beste plek ter wereld om deze indrukwekkende beesten te spotten. Maar de rotsenvallei is ook voor andere natuurfanaten een aanrader: de canyon is nog dieper dan de Amerikaanse Grand Canyon en de uitzichten zijn dan ook spectaculair!

 

 

#4 Je kennis over de Incacultuur bijspijkerenperuinca

Er was eens … een groot rijk, gevestigd in zelfgebouwde steden van steen. De bewoners? De Inca’s. Het Incarijk maakt een belangrijk deel uit van de Peruaanse geschiedenis. Het volk was van de dertiende tot zestiende eeuw een van de machtigste van Zuid-Amerika. De allereerste menselijke sporen zijn gevonden bij het Titicacameer. Tijdens je reis door Peru zie je veel terug van de Incacultuur, vooral in de goed bewaarde eeuwenoude bouwwerken, zoals het eerdergenoemde Machu Picchu, maar ook in het koloniale centrum van Cusco, bijvoorbeeld.

 

 

#5 Ontmoetingen met lieve en behulpzame Peruanen

Je zult het ongetwijfeld opmerken: de mensen in Peru zijn bijzonder lief en helpen je graag met van alles. Wanneer je in contact komt met de Peruanen dan begroeten ze je met een brede glimlach. Ze maken veel dingen zelf, van vingerpoppetjes tot kleurrijke kleden, waar ze geld mee proberen te verdienen. Peruanen zijn niet de rijkste mensen en hebben vaak weinig te eten, maar ze delen graag wat ze hebben. Wij wilden iets terugdoen in onze reis en hebben wat zelfgemaakte souvenirs gekocht: fijn voor hen en een leuk aandenken vor ons.
Peruanen zijn vaak erg nieuwsgierig naar waar je vandaan komt en proberen enthousiast een praatje met je te maken. Soms met gebarentaal, maar ook dat heeft zijn charme.

 

#6 Varen op het Titicacameertiticacameer

Schipper mag ik overvaren? Ja, dat mag! Het Titicacameer in Peru is met 3.800 meter het hoogste meer ter wereld waar nog op gevaren wordt. Het is ook nog eens het grootste meer van Zuid-Amerika. Allemaal leuke weetjes natuurlijk, maar Lake Titicaca is ook om de omgeving al een bezoek waard. Je spot hier allerlei kleine drijvende eilanden met huisjes en bootjes die volledig uit riet gemaakt zijn. Ook kun je tussen de ruïnes struinen op Maaneiland, waar volgens de Inca’s de Maan is geboren. Toegegeven, het meer is inmiddels behoorlijk toeristisch, maar we hebben onze route over het meer zo aangepast dat je de massa ontwijkt en veel plekken toch voor jezelf hebt.

 

 

#7 Je hoeft niet naar Brazilië voor de Amazone

Voor een jungle-avontuur in de Amazone hoef je niet naar Brazilië: Peru heeft ook genoeg regenwoud! Varend over rivieren maak je kennis met de tropische bossen. Onderweg heb je kans om tal van dieren te spotten, waaronder vogels, apen en kaaimannen. Wandel door de rimboe en ga op zoek naar luiaards, papegaaien en otters.

 

 

 

#8 Nóg meer natuur ontdekkenHeilige Vallei

De natuur in Peru is ongelooflijk divers: van bergketens en canyons tot jungles, woestijnvlaktes en tropische eilanden. Naast de beroemde Colca Canyon, het Amazonewoud en het Titicacameer kun je ook naar het uitgestrekte Andesgebergte en de woestijnvlakte van Paracas National Reserve. In deze woestijn schuilt nog een stukje geschiedenis: de Nazcalijnen, die allerlei tekeningen van dieren vormen. Deze geogliefen zijn door de droogte bewaard gebleven en kunnen wel tot 2200 jaar oud zijn. Even lekker ontspannen? Reis dan naar de Ballestas-eilanden. Ga surfen of ga op zoek naar zeeleeuwen, pinguïns en allerlei vogelsoorten.

 

 

#9 De kleurrijke en gezellige stedenlima plaza

Er zijn tal van koloniale,kleurrijke steden te vinden in Peru. Lima is de oudste stad van het land en ook de hoofdstad. Een drukbezochte en en bruisende stad, die door de knalgele koloniale gebouwen en knalrode bloemen in de parken vooral heel gezellig aanvoelt.
De stad Cusco is ook kleurrijk, hier zie je met name veel roodbruine daken en kerken. Overal om je heen vind je invloeden uit de Inca-cultuur en je hebt keuze uit tal van gezellige barretjes en restaurants.
In het zuiden van Peru ligt de oude stad Arequipa, omringd door drie vulkanen. De stad is bezaaid met oude kathedralen en pleinen vol palmbomen en fonteinen.

 

#10 Tot slot: zoef met een sandboard de duinen af

In Peru kun je ook zeker actief bezig zijn en tegelijkertijd denatuur verkennen. Ga in Huacachina de uitdaging aan door zandsurfend van de duinen af te gaan. Ben je een beginner? Dan is het aan te raden om zittend of liggend naar beneden te zoeven. Wat meer ervaren zandsurfers gaan de uitdaging staand aan. Niet zo’n waaghals? Dan is deze woestijnoase sowieso de moeite waard: je kunt er goed wandelen en hebt geweldige uitzichten onderweg.

background-pattern