Naar boven

Titicaca

5 x Meet the locals

blog

Geschreven op
woensdag 20 juli
Geschreven door
Michelle Roelofs

Peru en Bolivia kennen samen veel hoogtepunten. Neem bijvoorbeeld de steden Arequipa en Cusco, de zoutvlakte van Uyuni, de Amazone en natuurlijk Machu Picchu. Naast deze highlights menen wij dat je een land pas echt leert kennen als je in contact komt met de lokale bevolking. Daarom proberen we je dichter bij de bestemming en haar locals te brengen, bijvoorbeeld met een excursie of een verblijf.

Indianen op Lake Titicaca1. Quechua-indianen op het Titicacameer

Tijdens onze bouwsteen ‘Eigenwijs Eilandhoppen’ bezoek je niet alleen de beroemde rieteilanden van Uros, maar slaap je ook bij een lokale familie op het eiland Amantaní. Hier wonen de Quechua-indianen die je een authentieke Titicaca-ervaring bieden. Je eet bijvoorbeeld met de pot mee, nadat je hebt geholpen met het klaarmaken van het eten.

Mijnwerkers in Potosi2. Mijnwerkers in Potosi

Laat je meevoeren door het leven van een mijnwerker in Potosi. Je krijgt zelf een mijnwerkersuitrusting, want natuurlijk ga je de mijn in. Deze is nog steeds in gebruik, maar zoveel zilver als vroeger wordt er nu niet meer gevonden. Zo rijk als de stad vroeger was, zo arm is het nu.

De 10.000 mijnwerkers die er nu nog werken hebben het zwaar in de nauwe, donkere gangen. Dit is dan ook de reden dat je op de markt cocabladeren voor ze kunt kopen. Deze zorgen ervoor dat de mijnwerkers harder kunnen werken en het stilt hun honger. Ook kun je op de markt dynamiet voor deze locals kopen.

Slapen bij de locals in de Colca Canyon3. Bezoek aan een boerenfamilie in de Colca Canyon

“We wonen in het paradijs”, vertelde boerin Josefina ons trots toen we met haar over het platteland van Peru nabij de Colca Canyon wandelden. Ze heeft hier alles wat ze nodig heeft en is dan ook nog nooit buiten Peru geweest. Ze vindt het belangrijk dat toeristen meer van haar land zien dan alleen de bekende attracties. Laat dit nu net ook ons uitgangspunt zijn! Een bezoek aan de boerenfamilie mag volgens ons dan ook niet aan je reis ontbreken. Je gaat zelf aan de slag met de traditioneel geklede locals. We kunnen van tevoren niet vertellen wat je precies gaat doen. De werkzaamheden zijn namelijk afhankelijk van het seizoen en de dag van de week. Misschien loop je achter ossen aan door het dorp, ga je een akker ploegen of voed je de koeien of cavia’s.

weven met locals4. Maak deel uit van een lokale gemeenschap in de Heilige Vallei

Tijdens de bouwsteen ‘Verborgen ponchopad naar Incastad’ maak je verf, scheer je de wol van lama’s en leer je weven. Daarnaast is de Heilige Vallei de beste plaats voor het verbouwen van maïs.

Je bezoekt een lokale gemeenschap in een klein dorpje in de bergen. Het project zorgt ervoor dat de zelfstandigheid van vrouwen in de gemeenschap vergroot. Zij leiden je dan ook rond. Ze vertellen in het Quechua hoe ze het land verbouwen en welke planten er nodig zijn voor de verf. Natuurlijk steek je ook zelf de handen uit de mouwen. Je helpt bij het scheren van de schapen, het spinnen van de wol en het bereiden van de verf.

5. Verblijf in het Nino’s hotel in Cusco

ninos-hotel-cuscoDe Nino’s hotels vinden we een echte aanrader. Ze zijn sfeervoller dan onze standaard slaapplekken in Cusco en liggen op loopafstand van Plaza de Armas. Daarnaast worden de toeirsteninkomsten geïnvesteerd in de straatkinderen. Zo krijgen de kinderen dagelijks twee maaltijden, kunnen ze veilig spelen en huiswerk maken. Je kunt vanuit het hotel de verschillende initiatieven bezoeken. Een leuk hotel dus én je draagt bij aan een betere toekomst!

Ben je nieuwsgierig worden naar alle mogelijkheden in Peru en Bolivia?

background-pattern