Laatste update

Con Corazón blog

We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de bouw van hotel Con Corazón in Costa Rica. Hieronder vind je de laatste updates en achtergrondinformatie.

15-05-2018 | Door Lilian | “Hotel con Corazón veelbelovende social enterprise”
Vanavond gaat het ‘Booking Booster programma’ van start met een diner. Stichting Hotel con Corazón is samen met 9 andere initiatieven door Booking.com uitgekozen om deel te nemen aan dit vijftiendaagse programma. Een programma dat is opgezet om veelbelovende duurzame initiatieven te steunen … Lees hier meer.

01-03-2018 | Door Lilian | Een nieuwe projectgroep
Begin maart zijn we met een nieuwe projectgroep van start gegaan om hotel Con Corazón tot een succes te maken. We merkten in 2017 dat we niet de tijd en aandacht aan dit project konden besteden die het verdient. Vanaf nu hebben we hier meer tijd voor en hebben we duidelijke structuur in het project aangebracht. Wil je weten wie er vanaf nu aan dit project werken? We stellen ons aan je voor.

01-12-2017 | Door Leontien | Veelgestelde vragen
Vanaf het begin van het project kregen we geregeld dezelfde vragen. Hieronder vind je daarom een overzicht met de meestgestelde vragen.
Lees de meestgestelde vragen.

03-11-2017 | Door Pascal | Bouw samen met ons een ‘Hotel met een Hart’ in Costa Rica
Begin november maakte collega Pascal dit campagnefilmpje.

“Hotel con Corazón veelbelovende social enterprise

Vanavond gaat het ‘Booking Booster programma’ van start met een diner. Stichting Hotel con Corazón is samen met 9 andere initiatieven door Booking.com uitgekozen om deel te nemen aan dit vijftiendaagse programma. Een programma dat is opgezet om veelbelovende duurzame initiatieven te steunen. De komende twee weken worden de initiatiefnemers van Hotel con Corazón, Marcel en Onno, samen met de andere initiatieven intensief bijgestaan door professionals die hen helpen de plannen te perfectioneren om de groeifase na de start-up (de zogenaamde scale-up fase) te realiseren. Op 31 mei geven alle deelnemers ene pitch. Aansluitend verdeelt Booking.com €2.000.000 onder de deelnemers. Stichting Hotel con Corazón maakt kans op een geldbedrag tot €500.000,-. Dit geld zal deels worden ingezet voor de realisatie van het nieuwe hotel in Costa Rica en deels in de professionalisering van de Social Enterprise worden gestoken.

Een nieuwe projectgroep

01-03-2018 | Door Lilian

V.L.N.R: Marissa, Kaylee, Silvia, Lilian en Anne.

Begin maart zijn we met een nieuwe projectgroep van start gegaan om hotel Con Corazón tot een succes te maken. We merkten in 2017 dat we niet de tijd en aandacht aan dit project konden besteden die het verdient. Vanaf nu hebben we hier meer tijd voor en hebben we duidelijke structuur in het project aangebracht. Wie er vanaf nu aan dit project werken? We stellen ons aan je voor.

Anne | Hoi, ik ben Anne, 28 jaar. Na een jaar in een hotel in China gewerkt te hebben ben ik aan de andere kant van de tafel terecht gekomen. Inmiddels ben ik bij Riksja verantwoordelijk voor de bestemmingen Cuba en Ecuador. Ik ben heel erg enthousiast voor dit project, omdat het een mooie combinatie is van mijn ervaring en waar mijn hart ligt: mensen helpen. Het is fijn om door onze reizen en dit project iets te kunnen betekenen voor de mensen in Costa Rica.

Marissa | Hallo, mijn naam is Marissa 29 jaar en werk met veel plezier al 6 jaar bij Riksja Travel. Mijn reis bij Riksja Travel begon op de bestemmingen China en Maleisie en vervolgde ik op de marketing afdeling. Ik vind het ontzettend gaaf om bezig te mogen zijn met een project wat zich inzet voor de lokale bevolking in Costa Rica. Een land waar ik in 2015 een reis naartoe maakte en nog steeds met zoveel plezier aan terug denk. Naast de prachtige natuur, vind ik het mooi om iets terug te kunnen doen voor de vriendelijke lokale bevolking.

Kaylee | Hi! Ik ben Kaylee, 21 jaar, en na mijn afstudeerstage bij Riksja Travel ben ik nu sinds een paar maanden werkzaam als marketeer. Tijdens mijn reizen dompel ik me het liefst volledig onder in de andere cultuur en kom ik graag in contact met de lokale bevolking. Hoe mooi is het dat we met onze reizen, en in het bijzonder met dit project, deze twee kunnen combineren: onze reizigers laten genieten van een prachtige reis door Costa Rica en daarnaast de lokale bevolking steunen door middel van het investeren in educatieprojecten. Zo maken we samen de wereld een stukje mooier.

Silvia | Hallo, ik ben Silvia, 44 jaar en Belgische. Nadat ik drie prachtige reizen had gemaakt via Riksja Travel wist ik dat dit de organisatie was waar ik aan de slag wou gaan. Leuke en goed georganiseerde reizen maar vooral ook reizen met een groot hart voor dieren, de natuur en de lokale bevolking. Mijn taken bestaan onder andere uit het organiseren van reisbeurzen in België en Nederland. Ondertussen werk ik hier met veel plezier al bijna twee jaar. Wat is het leuk om ook mee te kunnen bouwen aan het Con Corazón hotel in Costa Rica en op die manier mijn steentje bij te dragen voor de lokale bevolking. Super toch!

Lilian | Hoi! Ik ben Lilian, 32 jaar en inmiddels 7,5 jaar werkzaam bij Riksja Travel. Begonnen als bestemmingsexpert en inmiddels werkzaam binnen de marketing. Bij marketing houd ik mij voornamelijk bezig met de branding van het merk Riksja Travel. Hier sluit het project dan ook naadloos op aan. Een van onze pijlers is ‘hart voor de wereld’. Vanuit Riksja Travel zetten we ons er graag voor in om de wereld een beetje positiever te maken. Hoe mooi is het dan om dat op zo’n manier te doen? Waar enerzijds onze reizigers van het resultaat kunnen genieten maar ook de lokale bevolking hiervan profiteert!

Veelgestelde vragen

01-12-2017 | Door Leontien

Vanaf het begin van het project kregen we geregeld dezelfde vragen. Hieronder vind je daarom een overzicht met de meestgestelde vragen.

Het plan | In Rincon de la Vieja, Costa Rica, slaan we de handen ineen met stichting hotel Con Corazon en onze lokale partner om een hotel te bouwen. Niet zomaar een hotel, maar eentje met een hart. De nettowinst die er gemaakt zal worden, wordt geïnvesteerd in educatie projecten die ervoor zorgen dat kinderen hun school afmaken. Op deze manier gaan de kinderen in dit gebied straks een mooiere toekomst tegemoet.

Geld binnen en dan? | Met het totale kapitaal (€750.000) kopen we eerst een stuk land net buiten het nationale park. Vervolgens maken we met lokale architecten een mooi contemprain ontwerp voor een ‘hacienda-hotel’ met voldoende couleur locale. Vervolgens bouwen we dit hotel met een lokale aannemer waardoor we ook in die fase al voor werkgelegenhied zorgen. In de laatste fase gaan we op zoek naar lokaal hotelpersoneel. Naast jouw investering en die van Riksja en haar partners, zullen ook een aantal zogeheten ‘impact investors’ in het hotel investeren. Investeerders die niet voor het financieel rendement maar vanwege het sociaal rendement in het hotel investeren.

Wat als het geld niet wordt opgehaald? | In eerste instantie halen we geld op door middel van leningen en donaties. Hierna gaan we in gesprek met grote investeerders. Mochten dingen anders verlopen dan gepland, zijn er meerdere opties, zoals de doorlooptijd van het inzamelen van geld te verlengen. In het ergste geval komt het geleende of gegeven geld weer jouw kant op of kun je het investeren in een ander project, uiteraard in overleg. Heb je een voucher gekocht dan kun je deze nog steeds in één van de andere hotels met een hart spenderen.

Waarom Costa Rica? | Costa Rica is een prachtig land vol met spectaculair natuurschoon, niet voor niets één van de top-bestemmingen in Latijns Amerika. Groen-groener-groenst, zoals RiksjaCostaRica het omschrijft. Maar ondanks de relatieve welvaart kent Costa Rica in de rurale gebieden ook armoede, achterstandsgebieden en bijbehorende problematiek. Dit aspect kent niet iedereen. Net als in buurland Nicaragua is er een bevolkingslaag waar waarvoor goed onderwijs niet vanzelfsprekend is. Met jeugdwerkeloosheid en andere sociaal economische problematiek als gevolg. Voor ons dé reden om juist hier een helpende hand te geven, door de spreekwoordelijke hengel te bieden, en niet ‘de vis’.

Resultaten hotel Con Corazón in Nicaragua | Na 8 jaar is er voor veel hoofdpersonen in de wijk waarin we actief zijn, het leven ten positieve veranderd. Ouders zijn meer betrokken, klaslokalen zitten voller, en het ministerie is begonnen om ook middelbare school onderwijs aan te bieden in deze wijk. Maar de beste illustratie komt van een student zelf: “Een speciaal moment voor mij was toen de middelbare schoolstudenten een speciale reis maakten om de technische school INTECNA te bezoeken. Die dag realiseerde ik me dat ik auto-techniek wilde studeren …. En nu studeer ik er!!! De corazón bijles-juffen hebben me geholpen om me voor te bereiden op het toelatingsexamen. Zij hebben me geleerd hoe ik meer gericht kan zijn op mijn studie en dat leren een belangrijk onderdeel van het leven is … “- Victor, student Las Lagunas en nu student auto-techniek (19). “

Bouw samen met ons een ‘Hotel met een Hart’ in Costa Rica

03-11-2017 | Door Pascal