Meestgestelde vragen Riksja Con Corazon

We kunnen het ons voorstellen dat je nog een aantal vragen hebt over het project en de stichting Hotel Corazón. Daarom hebben we de meestgestelde vragen hieronder op een rijtje gezet.

Ben je nieuwsgierig op welke manieren je een bijdrage kunt leveren? Neem dan een kijkje op de project pagina.

Wat is het plan?

Reizen is mooi, maar laat ook een voetafdruk achter. Bij Riksja Travel vinden we het dan ook niet meer dan logisch om iets terug te doen voor het land. We kiezen daarom voor partners en hoteleigenaren die goed omgaan met hun werknemers en steunen kleine lokale projecten. In Rincon de la Vieja, Costa Rica gaan we nu een stap verder en slaan de handen in één met stichting hotel Con Corazon en onze lokale partner om een hotel te bouwen. Niet zomaar een hotel, maar eentje met een hart. De nettowinst die er gemaakt zal worden, wordt geïnvesteerd in educatie projecten die ervoor zorgen dat kinderen hun school afmaken. Op deze manier gaan de kinderen in dit gebied straks een mooiere toekomst tegemoet.

Geld binnen, en dan?

Vlakbij het nationale park “Rincón de la Vieja” gaan we een Hotel con Corazón met 20 kamers bouwen. Met het totale kapitaal (€750.000) kopen we eerst een stuk land net buiten het nationale park. Vervolgens maken we met lokale architecten een mooi contemprain ontwerp voor een ‘hacienda-hotel’ met voldoende couleur locale. Vervolgens bouwen we dit hotel met een lokale aannemer waardoor we ook in die fase al voor werkgelegenhied zorgen. In de laatste fase gaan we op zoek naar lokaal hotelpersoneel. Naast jouw investering en die van Riksja en haar partners, zullen ook een aantal zogeheten ‘impact investors’ in het hotel investeren. Investeerders die niet voor het financieel rendement maar vanwege het sociaal rendement in het hotel investeren.

Wat als ...

… het Riksja en stichting hotel Con Corazon niet lukt om de totale benodigde financiering rond te krijgen? Wat gebeurt er dan met mijn geld? Een hele logische vraag. Met de crowdfunding campagne halen we het eerste deel binnen. Hierna gaan we in gesprek met grote investeerders. Mochten dingen anders verlopen dan gepland, zijn er meerdere opties. De crowdfunding een maand langer laten lopen bijvoorbeeld. In het ergste geval komt het geleende of gegeven geld weer jouw kant op of kun je het investeren in een ander project, uiteraard in overleg. Heb je een voucher gekocht dan kun je deze nog steeds in één van de andere hotels met een hart spenderen.

Wie is stichting hotel Con Corazon?

In Granada, Nicaragua, staat een prachtige hotel, gebouwd door de nederlandse stichting Hotel Con Corazón. Het is gebouwd met het doel om alle winst te investeren in onderwijs aan arme kinderen. 2016 was het achtste jaar dat het hotel met succes opereerde. Met de winsten hebben ze inmiddels meer dan 500 kinderen ondersteund met bijles en studiebeurzen. Begin 2018 openen ze hun tweede hotel in Oaxaca, Mexico om ook daar onderwijsprojecten te ondersteunen uit de winsten.

Waarom Costa Rica?

Costa Rica is een prachtig land vol met spectaculair natuurschoon, niet voor niets één van de top-bestemmingen in Latijns Amerika. Groen-groener-groenst, zoals RiksjaCostaRica het omschrijft. Maar ondanks de relatieve welvaart kent Costa Rica in de rurale gebieden ook armoede, achterstandsgebieden en bijbehorende problematiek. Dit aspect kent niet iedereen. Net als in buurland Nicaragua is er een bevolkingslaag waar waarvoor goed onderwijs niet vanzelfsprekend is. Met jeugdwerkeloosheid en andere sociaal economische problematiek als gevolg. Voor ons dé reden om juist hier een helpende hand te geven, door de spreekwoordelijke hengel te bieden, en niet ‘de vis’.

Ps: op de foto zie je het toekomstige uitzicht van het Con Corazon hotel

Wat is er veranderd in Nicaragua?

Na 8 jaar is er voor veel hoofdpersonen in de wijk waarin we actief zijn, het leven ten positieve veranderd. Ouders zijn meer betrokken, klaslokalen zitten voller, en het ministerie is begonnen om ook middelbare school onderwijs aan te bieden in deze wijk. Maar de beste illustratie komt van een student zelf: “Een speciaal moment voor mij was toen de middelbare schoolstudenten een speciale reis maakten om de technische school INTECNA te bezoeken. Die dag realiseerde ik me dat ik auto-techniek wilde studeren …. En nu studeer ik er!!! De corazón bijles-juffen hebben me geholpen om me voor te bereiden op het toelatingsexamen. Zij hebben me geleerd hoe ik meer gericht kan zijn op mijn studie en dat leren een belangrijk onderdeel van het leven is … “- Victor, student Las Lagunas en nu student auto-techniek (19). “

Wat is de planning?

Onderhandelingen over aankoop van een stuk land duren zo’n 3 maanden.  Parallel daaraan worden ook een 3-tal architecten geselecteerd.  Een maand na de overdracht wordt dan de ontwerp opdracht gegeven en 3 maanden daarna zijn de tekeningen af om de bouwvergunning aan te vragen. Het verkrijgen van de vergunning duurt ook zo’n 2 tot 3 maanden.  In de laatste fase daarvan wordt een aannemer geselecteerd die de dag na de vergunningverlening aan de slag gaat met de bouw, welke ongeveer 9 maanden duurt.  Al met al een doorlooptijd van start onderhandeling tot opening van het Hotel van 1,5 jaar.

Januari 2018: sluiting campagne, €250.000,- binnen (crowdfunding) en €130.000,- binnen (Riksja en partners)
April 2018: Start onderhandelingen over aankoop van een stuk land, BV oprichten, €370.000 binnen (impact investeerders)
Juli 2018: architect geselecteerd
Oktober 2018: tekeningen af om de bouwvergunning aan te vragen
Januari 2019: bouwvergunning verleend en aannemer geselecteerd
Februari 2019:  Start bouw
Eind 2019: Opening

Wat zijn 'hotels met een hart'?

Wil je steunen door te kopen, dan kun je met de gekochte voucher twee nachten slapen in een hotel met een hart. Naast de Con Corazon hotels in Nicaragua, Mexico en Costa Rica hebben we een 9-tal hotels wereldwijd geselecteerd waar we mee samenwerken en waar we extra trots op zijn. Hier staan op diverse manieren de lokale gemeenschappen centraal. Je vindt deze hotels in:
Chitwan-Nepal
Maji Moto-Kenia
Cuzco-Peru
Khao Sok-Thailand
Heilige Vallei-Peru
Atlasgebergte-Marokko
Guamote-Ecuador
Wumu-China
Karatu-Tanzania