Riksja Travel brengt je dichterbij

Naar boven

Expeditie Robinson

9 plekken waar je een Expeditie Robinson-avontuur beleeft!

blog

Droom jij ervan om net als de kandidaten van het Expeditie Robinson-programma op een onbewoond eiland door te brengen of midden in de bush te slapen, maar hoef jij niet zo nodig op tv? Dan hebben we goed nieuws voor je. Op deze negen plekken beleef jij namelijk je eigen Robinson-avontuur; mét kampvuur, zonder camera’s. Én … zonder op een houtje te hoeven bijten.
Decorative torn edge
Expeditie Noorwegen

1. Kamperen langs een fjord in Noorwegen

We beginnen dichtbij, want ook in Europa kun je ver weg van de massa reizen. Samen met je gids in Noorwegen ga je met de kajak het water op, de tweedaagse kajakexpeditie is van start! Je kajakt door de Norangsfjord met bergen die omhoog rijzen, groene kliffen en stromende watervallen. Zodra je stopt met peddelen hoor je enkel de natuur en de waterdruppels die van je peddel in het water vallen. Je overnacht in een tent die je langs de fjord opzet en probeert zelf een visje te vangen, gelukkig heeft de gids altijd een plan B.

2. Overnachten op een onbewoond Gili-eiland

Vooruit, die ene handige zaklamp mag je meenemen en ook een tentje en matrasje mag je op de boot inladen, maar op dit onbewoonde Gili-eiland in Indonesië moet je wél je eigen vis vangen voor het avondeten. Geen zorg: als het niet lukt helpt de ervaren gids je een handje. Na het avondeten gaat er nog wat extra hout op het vuur (dat je natuurlijk zelf gemaakt hebt!) en is het tijd om te stemmen: wie heeft het beste kampvuurverhaal van de expeditie?

3. Snorkelen en slapen in Indonesië

Over onbewoonde eilanden gesproken: voor de kust van Bali vind je nog zo’n pareltje, omringd met schitterend koraal. Wel onbewoond maar niet echt onontdekt, want overdag deel je dit eiland met een handjevol andere snorkelaars. Maar waar ’s avonds de rest teruggaat naar het vaste land, blijf jij op het eiland. Op een witte zandstrook zet je jouw tentje op en iets verderop maak je je eigen kampvuur. ’s Avonds hoor je niets anders dan het ritmische geluid van de golven die stukslaan op het strand.

Vietnam Expeditie

4. Slapen op het strand in Vietnam

Ook in Vietnam kun je een nachtje kamperen op het strand van een eiland. Voor de kust van Hoi An vind je de Cham-eilanden: een paradijselijke eilandengroep, bestaande uit acht eilandjes. Overdag snorkel, zwem en vis je in de buurt van een van de zeven onbewoonde eilanden. ’s Avonds vaart de gids je terug naar het bewoonde hoofdeiland, waar je op het uiteinde van een van de mooiste stranden op het eiland het kamp opbouwt. Je eigen gevangen vis van vanmiddag gaat op de barbecue, het kampvuur wordt aangestoken en de kampvuurverhalen komen naar boven. Vanavond draait het om verbinden met elkaar in plaats van met de wifi.

expeditie jungle

5. Op jungle-expeditie in Indonesië

Genoeg van die stranden, tijd om de bush in te duiken! Een echte Robinson-proef is het niet (want je hoeft niet drie uur op een paal te staan en al helemaal geen gekke dingen te eten), maar pittig is het wel: op jungle-expeditie op Bali. In een Landcruiser hobbel je over keien en zandweggetjes naar een kampeerplek met ruimte voor vier tenten. ’s Avonds kook je boven het kampvuur en ’s ochtends word je wakker met 180-graden uitzicht over Bali. Bereik met je smartphone? Nope. Elektriciteit? Vergeet ’t maar. Een onvergetelijk avontuur? Ab-so-luut.

Costa Rica kamperen

6. Wildkamperen in Costa Rica

Isla Venado is een voor de meeste reizigers nog onbekende plek in Costa Rica. De bewoners hebben er inmiddels elektriciteit en stromend water, maar verder is het alsof de tijd hier de afgelopen honderd jaar stil heeft gestaan. Toeristen komen hier niet en de mensen die hier wonen leven van de visserij. Jij dus ook, want jij vangt hier gewoon je eigen vis! Met je camping gear op je rug klauter je vervolgens met vis en al de berg op, met als beloning een adembenemend uitzicht over het eiland en de Golf van Nicoya. Tentje opzetten, kampvuur maken, visje bakken en genieten maar. Een korte expeditie in Costa Rica die ook met kinderen kan!

Kamperen Zuid Afrika

7. Wildkamperen in de bush in Zuid-Afrika

Expeditie Robinson-stijl kamperen betekent kamperen in het wild. Tuurlijk, dat kan ook ‘gewoon’ in de Ardennen. Maar de kans dat je daar de Big Five spot is … nagenoeg nihil (al weet je het nooit). In het Kruger Park in Zuid-Afrika is die kans er wél! Oké, niet náást je tent, want het park is omheind en er lopen geen grote roofdieren rond. Maar tijdens de bushwandeling met je gids kun je maar zo oog in oog komen te staan met giraffes, gnoes en buffels!

8. Slapen in een grot in Swaziland

Je hebt vast weleens gezien dat de kandidaten van Expeditie Robinson overvallen werden door een tropische regenbui. Daar heb jij in Swaziland, Zuid-Afrika in elk geval geen last van, want hier spendeer jij een nachtje in een grot! Deze grot werd ooit bewoond door de San, de oorspronkelijke bewoners van zuidelijk Afrika. De gids vertelt je er alles over tijdens de wandelsafari van en naar de grot. En je bent weliswaar holbewoner voor één nacht, maar je hoeft niet als een jager of verzamelaar op zoek naar je eigen eten: ’s avonds bij het kampvuur wordt er gewoon heerlijk voor je gekookt.

9. Slapen op een onbewoond eiland in Thailand

Voor jouw eigen Robinson-avontuur kun je niet alleen in Indonesië terecht, maar ook in Thailand. Hier vind je namelijk óók een onbewoond eiland, maar dan omringd met een prachtig koraalrif waar je heerlijk kunt snorkelen. Heb jij even geluk dat jij als Robinson-avonturier gewoon je snorkelset mee kunt nemen in je dagrugzak! ’s Avonds maak je natuurlijk zelf je eigen kampvuur en smul je van vers gevangen vis en garnalen. Slaap in je tent op het strand of sleep je matrasje naar buiten en val in slaap onder de duizenden sterren.

Nog meer duurzaam overnachten

Tijdens jouw Expeditie Robinson-avontuur bezoek je jouw slaapplek niet alleen met een ‘leave no trace’-policy, maar draag je zelfs bij aan een positieve impact op de bestemming, bijvoorbeeld door samen met de gids een beach clean-up te houden voordat je weggaat. Daarmee compenseer je niet alleen, maar laat je het strand schoner achter dan dat je het aantrof. Verdien je weliswaar geen immuniteit mee voor de Eilandraad, maar wél een heleboel karmapunten.

Benieuwd naar meer unieke en duurzame overnachtingen? Die hebben we voor je! Meer lezen over duurzaam en verantwoord reizen? Lees dan Riksja’s visie op duurzaamheid.

background-pattern