Naar boven

Wat is het verschil tussen vakantiebestemmingen en reisbestemmingen?

blog

Geschreven op
donderdag 3 oktober
Geschreven door
Shannon van Duyl

Ook jullie voeren ‘m thuis vast weleens: de voortdurende discussie of het nou friet of patat is (of wanneer je het eindelijk weer eens gaat eten, want vorige week is zó lang geleden). Zo zijn er nog veel meer dingen waar je verschillende benamingen voor hebt. De een zegt: “ik ga op reis”, de ander heeft het over “vakantie”. Maar waar friet en patat in essentie hetzelfde zijn, zit er wel degelijk een verschil tussen vakantiebestemmingen en reisbestemmingen. Wat dat precies is? Dat leggen we jullie nu uit. En we helpen meteen kiezen wat jullie volgende bestemming wordt!

Het verschil tussen reisbestemmingen en vakantiebestemmingen

In de hangmat op Caya Levisa, Cuba

Een boek lezen in een hangmat onder de palmboom, terwijl de kinderen plonzen in zee en zandkastelen bouwen op het strand. Dat kun je alleen op een vakantiebestemming: 100% relaxen! Geen werktelefoontjes, voetbaltraining en haasten voor zwemles, maar je simpelweg druk maken over één ding: heeft dat zandkasteel vier of zes torens nodig? Op een reisbestemming ben je veelal wat actiever, bijvoorbeeld met excursies, hikes, ontdekkingstochten en safari’s. Je ziet en onderneemt veel, en ligt dus eerder uitgeput dan uitgerust in bed na zo’n canopytour of een middagje raften.

Vijf echte reisbestemmingen

Als we vijf echte reisbestemmingen op een rij zetten, is Peru veruit dé reisbestemming pur sang. De vele hike-mogelijkheden en lekker veel actieve excursies maakt Peru dé bestemming om naartoe te reizen met tieners of iets oudere kinderen die houden van actie en avontuur. Maar ook Canada is een echte reisbestemming: de bergen, bossen, beren en meren laten het hart van echte outdoor-fans sneller kloppen.

In China klauter je over ruige stukken van de Chinese muur, drijf je op de rivier op een bamboevlot en razen jullie in een hogesnelheidstrein door het landschap. Kortom: relaxen doe je maar als je thuis bent, in China gaan jullie op avontuur! Dat geldt ook voor Vietnam, want de mysterieuze karstbergen, uitgestrekte rijstterrassen en Vietnamese jungle wachten op jullie.

Tot slot is ook Zuid-Afrika een echte reisbestemming, waarbij je in een Jeep hobbelt door safariparken, gaat spoorzoeken in de bush en op de fiets het Zuid-Afrikaanse wijngebied ontdekt.

Vier echte vakantiebestemmingen

Zoek je meer een vakantiebestemming, dan is Mexico bijvoorbeeld een goede keus. Hier genieten jullie van tortilla’s, tequila’s (oké, de kids niet) en (Maya-)tempels. Een bezoek aan Chichén Itzá? Zoals de Mexicanen zeggen: mañana, mañana! Oftewel: rustig aan, dat kan ook morgen wel. Om vervolgens weer te genieten aan het strand, uiteraard. Over strand gesproken: ook Griekenland is een echte vakantiebestemming. Zon, zee, strand (en een beetje historie), op slechts een paar uurtjes vliegen vanaf Amsterdam. Fijn!

Ook Indonesië (en dan vooral Bali) is een echte vakantiebestemming. ’s Ochtends op je gemak fietsen tussen rijstvelden of een waterpaleis bewonderen en ’s middags snorkelen in zee of relaxen aan het strand. Voor het ultieme vakantiegevoel hoppen jullie nog een paar dagen naar de Gili-eilanden: voetjes in het witte zand en het geluid van de kabbelende zee op de achtergrond.

Tot slot is ook Australië een echte vakantiebestemming, hoewel je met die grote afstanden misschien zou verwachten dat het een reisbestemming is. Maar de laid back Aussies, de vele schitterende stranden en natuurlijk het snorkelen en duiken in het Great Barrier Reef maken dit een echte vakantiebestemming! ’s Avonds gooi je wat eten op ‘the barbie‘ (oftewel: barbecue) en genieten jullie van de zonsondergang.

Relaxen én actief in één vakantie

Natuurlijk is het echt niet alleen maar rennen en vliegen op reisbestemmingen en ultiem relaxen op vakantiebestemmingen, maar ze zijn er simpelweg wat geschikter voor. Willen jullie een bestemming die het allebei heeft? Ga dan bijvoorbeeld voor Amerika, waar je in Florida lekker kunt relaxen aan het strand en knuffelen met Mickey Mouse, om vervolgens door te reizen naar het Zuidwesten om samen met een Navajo-indiaan te kamperen in Monument Valley.

Maar ook Thailand biedt het allebei: je start met reizen en eindigt met vakantie. Begin in het bruisende Bangkok, ontdek het natuurgebied rond de River Kwai en eindig op witte stranden met palmbomen en helderblauw water vol kleurig koraal. Tot slot heeft ook Costa Rica het beste van beide werelden, zelfs op één dag! ’s Ochtends maak je een hike door de jungle en ’s middags liggen jullie te luieren aan het strand. Hoe lekker is dat?

 Zijn jullie er al uit?

En, weten jullie al welk land het wordt, of zit jullie volgende bestemming er niet tussen? Geen zorg: we hebben nog veel meer landen voor je! Met Riksja Family kun je naar twaalf landen reizen om je wereld te verbreden. Gebruik onze bestemmingswijzer om jullie nieuwe bestemming te bepalen!

background-pattern